Třetí podnik MS Superbike – Aragonie

Víkend ve španělské Aragonii je první zastávku světového seriálu v Evropě. Poprvé tak budeme mít příležitost sledovat závody všech čtyř šampionátů – FIM Superbike, FIM Supersport, FIM Supersport300 a FIM Superstock 1000. Pro týmy World SBK a SSP je Aragonie v pořadí třetím podnikem sezony 2018, první závody čekají na jezdce mistrovství světa WorldSSP300 a mistrovství Evropy STK1000. Z českých závodníků je pravidelným jezdcem mistrovství světa superbiků Ondřej Ježek, který závodí s týmem Guandalini Racing. První tréninky jsou na programu v pátek, sobota je dnem kvalifikací a prvního klání superbiků, dnem závodu je neděle – Pirelli Aragón Round.

Kapitoly článku

Moderní závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcaniz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Na dráze MotorLandu závodí jak jezdci seriálu WorldSBK, tak rovněž jezdci mistrovství světa MotoGP.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. Nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a novinářům.

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK je v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'50,421 – Chaz Davies (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'49,319 – Chaz Davies (2017)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'54,605 – Patrick Jacobsen (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'53,138 – Jules Cluzel (2015)

World SSP300 – rekordy:

Rekord okruhu – 2'13,610 – Mika Perez (2017)
Nejrychlejší kolo – 2'12,712 – Scott Deroue (2017)

Superstock 1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'52,736 – Michael Rinaldi (2017)
Nejrychlejší kolo – 1'52,245 – Michael Rinaldi (2017)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po dvou kolech sezony je na vedoucí pozici průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), úřadující mistr světa. Severní Ir letos vyhrál zatím jediný závod a ze čtyř závodů stál dvakrát na stupních vítězů. To je poměrně pomalejší nástup než měl třeba loni, když do Aragonie přijel s náskokem třiceti bodů! Před závody v Evropě si jezdec tovární Kawasaki věří, nicméně jeho rivalové mu nemají v plánu cestu za dalším titulem umožnit či jen usnadnit.

Po závodech v Thajsku přišel o průběžné vedení Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž teď na první pozici schází dva body. Samozřejmě není to moc, ale musí se soustředit na jediné a to porazit Jonathana Rea. V Thajsku Ital nedosáhl ani na stupně vítězů, bodový zisk nebyl dvojciferný a to na udržení prvního místa prostě nebylo.

Třetím v pořadí je Xavi Forés (Barni Racing Team), nejlepší jezdec netovárního týmu. Španěl dvakrát bodoval umístěním na stupních vítězů, jezdí výborně a rozhodně má na to, aby závod vyhrál. Na první pozici mu schází devět bodů, na druhého Menadriho jich ztrácí sedm. U Barni Racing budou spokojení, protože tak úspěšný úvod sezony si snad ani nepředstavovali.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) nedokončil druhý závod v Austrálii a tím nevyužil zaváhání Jonathana Rea. Taková ztráta je v konkurenci stávajících jezdců obrovská a jen fakt, že jsme teprve v samotném úvodu sezony by nemusela jezdci Ducati až tolik působit bolení hlavy. Pokud ale závod dokončil, stál pokaždé na stupních vítězů a v Thajsku letos poprvé vyhrál. Tři body ztráty na Forése, dvanáct mu jich chybí na vedení v soutěži.

Pátá pozice průběžného hodnocení patří britskému jezdci tří ladiček Alexi Lowesovi (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Ten začal letošní ročník mistrovství světa určitě pozitivním způsobem, když v Thajsku zaznamenal první umístění na stupních vítězů sezony. Na vedení teď ztrácí jednadvacet bodů, ale pokud si udrží výsledkovou konzistenci z posledních čtyř klání, může si počkat na zaváhání soupeřů a posunout se dopředu.

Na šesté pozici je Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), další jezdec tří ladiček, o kterém letos ještě uslyšíme. Sedmý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) rozhodně není tam, kde chtěl po čtyřech závodech být a na týmového kolegu ztrácí šestadvacet bodů. Jezdec Hondy Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team) určitě bude usilovat o stupně vítězů, protože na ty u Hondy netrpělivě čekají. Francouz Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team) je po návratu zpět mezi superbiky devátý a první desítku uzavírá Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing), nejlepší nováček dosavadní části sezony.

Jediný český zástupce v mistrovství světa superbikových motocyklů je Ondřej Ježek (Guandalini Racing), jemuž ale úvod sezony příliš nevychází. Brněnský závodník často čelí technickým potížím, což mu pochopitelně velkou radost nedělá. Zatím jediný bod získal v prvním závodu v Austrálii, druhé klání ukončil krátce po startu po poruše motorky. V Thajsku nedokončil ani jeden závod. Je to velká škoda, protože Ondra Ježek na sobě tvrdě pracuje, ale nic mu to nepomůže, když ho technika nechá na holičkách. A technika, ta se pochopitelně sama nepřipravuje, tu připravuje tým, takže tam by se měli zamysle, co je špatně.

Pádem v Thajsku si způsobil zranění Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), který sice nemusel na operaci, ale se zlomenou pánví se na závodní dráhu vrátí pravděpodobně až v domácím podniku na Donington Parku. V sedle jeho Aprilie pojede italský závodník Davide Giugliano, jehož jsme ve WSBK vídali závodit s Ducati nebo Hondou.

MS Superbike – stav po závodech v Thajsku:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 69 bodů
2. MARCO MELANDRI DUCATI 67
3. XAVI FORES DUCATI 60
4. CHAZ DAVIES DUCATI 57
5. ALEX LOWES YAMAHA 48
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 45
7. TOM SYKES KAWASAKI 43
8. LEON CAMIER HONDA 42
9. LORIS BAZ BMW 21
10. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 18
11. EUGENE LAVERTY APRILIA 16
12. JORDI TORRES MV AGUSTA 14
13. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 13
14. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 12
15. LORENZO SAVADORI APRILIA 11
16. JAKE GAGNE HONDA 9
17. PJ JACOBSEN HONDA 8
18. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 5
19. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Foxx5 přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist