Superbiková neděle v Assenu

Kapitoly článku

Superbike – závod (2)

Jezdci superbiků vyrazili do zahřívacího kola, ale na jeho konci část z nich zamířila na startovní rošt a část do boxů. Začalo drobně pršet, což nějak rozhodilo organizaci celé startovní procedury. Start byl vedením závodu odložen a zelená se na boxové uličce rozsvítí ve 13:23 hodin. Závod bude vyhlášen jako „Mokrý“ na 15 kol.

13:30 hodin - v Assenu silně prší

Start do závodu na dráze plné vody vyšel znovu velmi dobře francouzskému jezdci Sylvainu Guintolimu (Aprilia Racing Team). Na druhé pozici je britský závodník Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike), který v dopoledním závodu získal stupně vítězů, které na dráze Assenu získal každým rokem od sezony 2010. Třetí byl Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), čtvrtý Toni Elías (Red Devils Roma) a pátý Leon Haslam (Pata Honda World Superbike). Jezdec z pole position Loris Baz (Kawasaki Racing Team) se propadl na třinácté místo.

Ve třetím kole zvedl ruku Sylvain Guintoli, který chtěl naznačit, že podmínky nejsou pro závodění ideální a skutečně po pár sekundách na to zavlály podél dráhy červené vlajky a závod byl zastaven. Pořadí na prvních třech místech – 1.Sylvain Guintoli; 2.Jonathan Rea; 3.Tom Sykes.

13:47 hodin - druhý závod SBK přerušen kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám ...

14:25 hodin - probíhá další inspekce okruhu. Stav a podmínky ale vypadají podobně, jak při první inspekci, kterou také absolvoval Sylvain Guintoli

14:33 - nová inspekce tratě proběhne ve 14:45 hodin.

14:53 - boxová ulička bude otevřena ve 14:56 hodin

15:05 - start v 15:10 hodin

15:12 - odstartováno, opakovaný start, závod na 10kol

Opakovaný start Superbiků znamenal, že do závodu na deset kol jezdci startovali dle pořadí dosaženého v Superpole. Po startu šel do vedení Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike) následován Sylvainem Guintolim (Aprilia Racing Team). Jenže v nájezdu do třetího kola Francouze předběhla zadní část jeho RSV4 a následoval pád. Guintoli naskočil do sedla a pokračoval v závodu. Třetí kolo nedokončil Toni Elías (Red Devils Roma), který havaroval podobně a v závodu také nepokračoval Jeremy Guarnoni (MRS Kawasaki), jenž krátce po startu kolidoval s Ayrtonem Badovinim (Team Bimota Alstare) a jeho Kawasaki skončila v plamenech.

V polovině vodního (nebezpečného) sprintu na deset kol vedl závodní pole Jonathan Rea, čtyři sekundy před Alexem Lowesem (Voltcom Crescent Suzuki). Jezdec Suzuki měl sekundový náskok na třetího jezdce v pořadí Marca Melandriho (Aprilia Racing Team). Čtvrtý byl jezdec Ducati Davide Giugliano (Ducati Superbike Team) a pátý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Nejlepším jezdcem kategorie EVO byl po šesti odjetých kolech dvanáctý Niccoló Canepa (Althea Racing).

Dvě kola před cílem havaroval Eugene Laverty, což znamená nula bodů z Assenu. V posledním kole vyjel Marco Melandri mimo trať, když ho jeho Aprilie málem vystřelila ze sedla a propadl se na konečnou šestou příčku.

Druhý závod vyhrál Jonathan Rea a získal tak pro svůj tým domácí zlato a double v umístění na stupních vítězů. První stupně vítězů si na konto připsal Alex Lowes na Suzuki. Třetí projel cíle Ital Davide Giugliano na Ducati.

Po třech kolech vede šampionát Tom Sykes před Sylvainem Guintolim a Lorisem Bazem. Nejlepším jezdcem kategorie EVO je Niccoló Canepa.

Superbike World Championship – závod (2) Zavod 2.pdf
17°C, dráha mokrá, 16°C

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist