Superbiková neděle na Phillip Islandu: Vítězství slaví Rea, Haslam a Cluzel

Kapitoly článku

Superbike – závod (2)

Odpoledne bylo na Phlillip Islandu zataženo a možná někde v dáli bylo vidět déšť. Jezdci ale do druhého závodu startovali na suchém povrchu a měli dvaadvacet kol k tomu, aby buď potvrdili výsledek z úvodního klání nebo napravili pokažený vstup do sezony. Na startu chyběl Niccoló Canepa (EBR Team), který v prvním závodu spadl, zranil si levý kotník a lékaři mu start ve druhém klání zakázali. První řada patřila stejné trojici jako v prvním závodu – Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Leon Haslam (Aprilia Racing Team-Red Devils).

Krátce po startu vedl Jonathan Rea, druhý jel Chaz Davies, třetí Leon Haslam, čtvrtý Michael van der Mark (Pata Honda World Superbike) , pátý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), šestý Jordi Torres (Aprilia Racing Team-Red Devils), sedmý byl Sylvain Guintoli (Pata Honda World Superbike Team) a na osmé místo se posunul Troy Bayliss (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Do desátého místa ještě figuroval Nicolas Terol (Althea Racing) a Randy De Puniet (Voltcom Crescent Suzuki). Neuvěřitelnou smůlu měl Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki), který zajel kvůli technické poruše do boxů. Skvělé výkony v testech tak bodově nezužitkoval.

Po pěti kolech parádní bitvy o pozice v čele závodního pole, zůstával ve vedení Jonathan Rea před Chazem Daviesem, Leonem Haslamem, Michaelem VD Markem, Tomem Sykesem a Jordi Torresem. Nikdo neměl na to, aby svému soupeři ujel a tento hrozen jezdců předváděl neuvěřitelné výkony. Konečně závody jak se patří!

V osmém kole vedl závodní pole nováček Michael VD Mark. Holanďan byl následován Leonem Haslamem, Chazem Daviesem, Jonathanem Rea a Tomem Sykesem. To byla neuvěřitelná kombinace a šílené překvapení. Vítěz loňského ročníku supersportů navyšoval svůj náskok v čele závodního pole a u Hondy měli nervy na pochodu. Mezitím první desítku uzavíral Australan Troy Bayliss, posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Sylvain Barrier (BMW Motorrad Italia SBK Team).
V polovině závodu měl Michael VD Mark náskok na druhého Leona Haslama něco přes tři desetiny. Na jezdce Aprilie už zezadu nebezpečně dotíral Chaz Davies a Jonathan Rea, jemuž se čtvrtá pozice vůbec nelíbila. Tom Sykes zůstával pátý a nedokázal se výrazněji prosadit. Na šestém místě pokračoval Jordi Torres, Sylvain Guintoli jel sedmý, Randy De Puniet hájil barvy Suzuki na osmé pozici.

Ve třináctém kole došlo na změnu ve vedení, protože do čela závodního pole šel Leon Haslam následován Jonathanem Rea a Chazem Daviesem. VD Mark aniž by viditelně chyboval během momentu ztratil tři pozice, ale vedoucí trojice se udržel a pokračoval v jejím těsném závěsu. Možná je prostě pustil před sebe a nechtěl tahat závodní pole sám. Útok na pódiové pozice si tak možná schovává na poslední dvě kola. V patnáctém kole zajel Troy Bayliss do boxů, kde mu vyměnili pneumatiky. Australan se tím ale propadl na poslední devatenácté místo.

Pět kol před cílem havaroval Jordi Torres, což byla samozřejmě škoda, protože ještě mohl promluvit do konečného pořadí. O pozice na stupních vítězů tak bojovala čtveřice Leon Haslam, Jonathan Rea, Chaz Davies a Michael VD Mark. Pátý Tom Sykes na vedoucí čtveřici ztrácel, nicméně snažil se tento rozdíl vymazat. Od devatenáctého kola už závodní pole vedl Jonathan Rea, ale v nájezdu do dvacátého byl vpředu jezdec Ducati Chaz Davies. V desáté zatáčce skončil pro VD Marka super rozjetý závod pádem. Mladíci VD Mark s Torresem tak byli mimo hru.
Závěrečná bitva o cenné kovy probíhala znovu ve znamení stejných jezdců, jak v prvním klání na Phillip Islandu – Leon Haslam, Jonathan Rea a Chaz Davies. Kdo závod vyhraje ale nebylo jasné až do posledních metrů.

Tentokrát slavil triumf Leon Haslam, který Jonathana Rea porazil rozdílem 0,010 sekundy. Oba jezdci loni závodili u Pata Hondy a změna týmu jim viditelně prospěla. Na třetím místě projel cílem Chaz Davies. Pro EBR znovu získal body Larry Pegram a to hned v prvním podniku sezony. Obdivuhodný výkon. Také druhý závod superbiků byl adrenalinový koktejl různých akcí, které slibují hodně zajímavý ročník.

Druhý podnik sezony je za měsíc 22.března v Thajsku.

Superbike World Championship – závod (2) 22kol
31°C – polojasno/zataženo, dráha suchá - 38°C – vlhkost 47%
Výsledek závodu - SBK_Race 2.pdf
Průběžné pořadí - SBK_Phillip Island 2015.pdf

01 - Leon Haslam – Aprilia Racing Team Red Devils – Aprilia RSV4 RF - 33'58,711
02 - Jonathan Rea – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – + 0.010
03 - Chaz Davies – Aruba.it Racing Ducati Superbike Team – Ducati Panigale R – + 0.298
04 - Tom Sykes – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – + 5.242
05 - Sylvain Guintoli – Pata Honda World Superbike – Honda CBR 1000RR SP – + 14.649
06 - Nicolas Terol – Althea Racing – Ducati Panigale R – + 16.025
07 - Randy De Puniet – Voltcom Crescent Suzuki – Suzuki GSX-R 1000 – + 22.300
08 - Leon Camier – MV Agusta Reparto Corse – MV Agusta F4 – + 23.606
09 - Matteo Baiocco – Althea Racing – Ducati Panigale R – + 23.818
10 - Roman Ramos – Team Go Eleven – Kawasaki ZX-10R – + 35.775
11 - Leandro Mercado – Barni Racing Team – Ducati Panigale R – + 39.929
12 - Sylvain Barrier – BMW Motorrad Italia Superbike Team – BMW S1000RR – + 46.267
13 - Santiago Barragan – Grillini SBK Team – Kawasaki ZX-10R – + 57.893
14 - Larry Pegram – Team Hero EBR – EBR 1190RX – + 1’02.676
15 - Christophe Ponsson – Grillini SBK Team – Kawasaki ZX-10R – + 1’05.262
16 - Troy Bayliss – Aruba.it Racing Ducati Superbike Team – Ducati Panigale R – +1kolo
17 - Imre Toth – BMW Team Toth – BMW S1000RR – +1kolo
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist