Šestý podnik MS Superbike – Most

Pro české fanoušky motocyklového sportu přichází vrchol sezony, jelikož superbikový šampionát míří do Mostu, kde o nadcházejícím víkendu budou závodit nejlepší jezdci světa. Ti změří síly s českými závodníky, kterých nebude málo, protože stálé jezdce Olivera Königa (WSSP300) a Petra Svobodu (WSSP300) podpoří jejich krajané startující na divokou kartu Karel Hanika (WSBK), Ondřej Vostatek (WSSP), Jiří Mrkývka (WSSP) plus Filip Feigl (WSSP300) a Matyáš Červenka (WSSP300). Pátek je ve znamení volných tréninků, sobota patří bitvám o pozice na startu v podobě superpole a prvním závodům, neděle je dnem druhých závodů pátého podniku sezony 2021. Změnou v harmonogramu je start druhého závodu superbiků, který je přesunut na 15.15 hodin, protože ve dvě odpoledne startují v Rakousku prototypy MotoGP.

Kapitoly článku

Autodrom Most má strategickou polohu vzhledem ke svému umístění ve střední Evropě a snadné dostupnosti z Německa, Rakouska i Polska, ale i výhodné poloze vůči turisticky zajímavé Praze a Karlovým Varům. Autodrom se budoval se v letech 1978 až 1983, je situován v místě bývalého povrchového hnědouhelného dolu Vrbenský. Důvodem jeho výstavby byla především snaha ukončit dlouholetou praxi pořádání závodů automobilů a motocyklů na provizorních tratích v centru města a přemístit je na bezpečnou, uzavřenou speciální dráhu na jeho okraji. Hned od počátku se přitom počítalo s využitím nového okruhu i pro jiné účely. Autodrom tak brzy ožil také testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních vozidel sanitních, hasičských nebo policejních, závodnickými školami či kurzy bezpečné jízdy. Závody MS Superbike mají letos v Mostě premiéru a smlouva s promotérem je platná i pro nadcházející sezony.

Závodní okruh má celkem 4212 metrů, jeho šířka je 12 – 14 metrů, nejdelší rovinka měří 792 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 21 zatáčkami – 7 levými a 14 pravými.

Změny na trati i mimo ni za 15 milionů korun

Náročné a intenzivní přípravy se chýlí do finále a mostecký okruh je nyní ve skvělé kondici. Pro bezpečnost jezdců i diváků bylo provedeno několik úprav, které si vyžádaly investice ve výši 15 milionů korun. Týkaly se zejména povrchu, svodidel, únikových zón, ale také obrubníků a mnoha dalších prvků. Takto vyladěný okruh nyní slibuje opravdu špičkové výkony, a proto se očekává i pokoření traťového rekordu. „Mám velkou radost, že se nám společně se zástupci Autoklubu ČR podařilo do Mostu přivézt světové Superbiky a věřím, že atmosféra vrcholného motoristického podniku přiláká i hodně fanoušků. Podobné podniky jsme u nás v posledních letech mohli sledovat už jen v televizi, a o to bude závodní víkend pro všechny výjimečnější. Samotný okruh se díky pořádání WorldSBK posunul do první ligy a jsem rád, že mohu být u toho,“ říká Josef Zajíček, předseda představenstva Autodrom Most.

Otevření celého svahu pro diváky!
Mostecký autodrom má skvělou zprávu pro všechny fanoušky, kteří se chystají navštívit premiéru závodního víkendu mistrovství světa superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship ve dnech 6. až 8. srpna. Návštěvníci totiž budou mít k dispozici nejen obě tribuny, ale i celý divácký svah včetně oblíbeného místa nad první zatáčkou. Při vstupu do diváckého sektoru bude každý povinen poskytnout ověřené potvrzení o negativním PCR nebo antigenním testu, které nesmí být starší tří dnů. „Původně jsme vyčlenili divákům prostor svahu k tribunám, nyní je však přístupný celý prostor podél závodní dráhy. Pro diváky tak také začínáme připravovat i další bohatý doprovodný program, který již brzy odhalíme na našich stránkách. Bohužel, stále trvá zákaz přístupu do paddocku,“ vysvětlila obchodní a marketingová ředitelka Jana Svobodová.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po víkendu v Assenu je znovu na špici tabulky průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Severní Ir nezaváhal, byl tím jezdcem, který bojoval o vítězství, nedělal chyby a také všechny tři závody vyhrál, takže i díky pro něho příznivým okolnostem teď vede náskokem 37 bodů. Nutno podotknout, že do Nizozemska přijel sice s minimální ztrátou, ale jako druhý jezdec v pořadí. Uvidíme, jak vícenásobnému šampionu superbiků sedne trať v Mostě, která není pro každého snadná.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) neměl v Assenu svůj den hlavně v neděli. Ve druhém klání superbiků chtěl jezdec tovární Yamahy vyhrát a měl na to nebýt Američana Gerloffa, kterýho sestřelil krátce po startu. To bylo to nejlepší, co mohl Rea získat, skutečnost, že Razgatlioglu nebude bodovat a na vedení bude ztrácet. Teď je to těch zmíněných 37 bodů, a uvidíme jak bude ztráta vypadat při odjezdu z České republiky. Razgatlioglu byl hodně naštvaný poté, co závod v Assenu nedokončil, nicméně předvedl týmového ducha, když přišel ke stupňům vítězů poblahopřát týmovému kolegovo Locatellimu, který byl ten den třetí.

Ztráta třetího Scotta Reddinga (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je na 81 bodech, což je hrozně vysoké číslo. Brit má matematicky šanci srovnat krok, ale reálně asi dost těžko. V obou hlavních závodech byl sice druhý, ale protože Rea pokaždé vyhrál, i přesto přišel o deset bodů. Co získal, tak něco na druhého Turka, ale i tak je mezi oběma rozdíl 44 bodů.

Ztráta mezi třetím a čtvrtým jezdcem průběžného hodnocení se rovněž prohlubuje, protože Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) už na Reddinga ztrácí 35 bodů, což není málo, na týmového kolegu ve vedení pak 116 bodů a to je opravdu hodně. Lowes ale může mít klidnou hlavu, jelikož teď nedávno prodloužil smlouvu s týmem Kawasaki Racing.

Šestnáct bodů za Lowesem je Ital Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž se po Doningtomu příliš nedařilo ani v Assenu a může být rád, že podobně byl na tom i Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team), který v Assenu získal 12 bodů a 6 mu jich teď chybí na pátou pozici průběžného hodnocení.

Minimální rozdíl jednoho bodu dělí týmové kolegy, sedmého Michaela van der Marka (BMW Motorrad WorldSBK Team) a osmého Toma Sykese (BMW Motorrad WorldSBK Team). Jeden bod dělí také desátého Andrea Locatelliho (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) od devátého Chaze Daviese (Team GoEleven).

Týmem se základnou v České republice je v MS Superbike MIE Racing Honda Team, jejímž jezdcem je Argentinec Leandro Mercado. Do Assenu přijeli po přestávce, kterou s dali na zlepšení konkurenceschopnosti. Výsledkem je prvních sedm bodů sezony a průběžná dvacáté příčka pro Argentince. Chybět bude naopak Eugene Laverty (RC Squadra Corse), jehož tým teď pracuje na reorganizaci sil. Do Mostu nepřijede ani Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing), který si v Assenu zlomil lopatku a je po operaci. Naopak po zranění se vrací Jonas Folger (Bonovo MGM Racing), ale ten si musí jště počkat na čtvrteční prohlídku u hlavního lékaře. V týmu Pedercici se představí nová tvář, kterou je jezdec série MotoAmerica Jason Uribe (OUTDO TPR Team Pedercini Racing). Poprvé od Magny-Cours 2018 tak budou na startu dva jezdci z USA (tehdy to byl Jake Gagne a PJ Jacobsen).

Oživením závodního víkendu v Mostě je účast českého závodníka Karla Haniky (IXS YART Yamaha). Jezdec vytrvalostního šampionátu FIM EWC startuje na divokou kartu s Yamahou rakouského továrního týmu. Hanika už v MS superbike startoval v roce 2018, když jel dva závody v pro něho neznámé Laguně Seca odkud si k překvapení všech odvezl body za třinácté a čtrnácté místo. Autodrom Most Hanika zná rozhodně lépe než jeho soupeři, tak snad bude mít brněnský závodník možnost tyto znalosti prodat a blýsknout se hezkým výsledkem. „Na domácí závod superbiků se strašně těším, bude to můj druhý závod v kategorii Superbike," prozradil Hanika. „Ten první byl před třemi lety. Uvědomujeme si, že konkurence je každým rokem silnější a naše pozice bude na chvostu startovního pole, ale jedu s týmem Yart Yamaha, se kterým startuji v závodech endurance, takže se dobře znám se všemi členy týmu. Máme podporu i od tovární Yamahy, takže materiál určitě nebude špatný. Věnoval jsem se hodně přípravě, novým pneumatikám, ale s motorkou s díly na WSBK jsem ještě nezávodil, otestujeme ji při trénincích. Jediným, co nám hraje do karet, je znalost tratě. Budu rád, když se povede nějaký výsledek. Dám do toho všechno! Chci poděkovat všem, kteří mi umožnili tady startovat, především Autoklubu České republiky a mému týmu Yart Yamaha,“ Společně s Hanikou bude v barvách týmu IXS YART Yamaha startovat jeho týmový kolega a dvojnásobný šampion IDM Marvin Fritz.

MS Superbike – MS po Assenu:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 243
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 206
3. SCOTT REDDING DUCATI 162
4. ALEX LOWES KAWASAKI 127
5. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 111
6. GARRETT GERLOFF YAMAHA 105
7. MICHAEL VAN DER MARK BMW 104
8. TOM SYKES BMW 102
9. CHAZ DAVIES DUCATI 85
10. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 84
11. ALVARO BAUTISTA HONDA 68
12. AXEL BASSANI DUCATI 60
13. LEON HASLAM HONDA 55
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 36
15. TITO RABAT DUCATI 23
16. KOHTA NOZANE YAMAHA 21
17. ISAAC VINALES KAWASAKI 15
18. EUGENE LAVERTY BMW 14
19. JONAS FOLGER BMW 8
20. LEANDRO MERCADO HONDA 7
21. LORIS CRESSON KAWASAKI 3
22. ANDREA MANTOVANI KAWASAKI 2
23. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
24. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist