Šestý podnik MS Superbike – Donington Park

Evropská šňůra závodů mistrovství světa superbikových motocyklů pokračuje o nadcházejícím víkendu závody ve Velké Británii. Konkrétně se bude závodit na okruhu Donington Park, což je na ostrovech pojem, protože tato dráha je jak jezdci, tak fanoušky velmi oblíbená. Závodit budou jezdci tří sérií mistrovství světa WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a evropského šampionátu Superstock 1000. V královské kategorii superbiků je český závodník Ondřej Ježek, který závodí v sedle Yamahy stáje Guandalini. Vzhledem k časovému pásmu je program pro fanoušky z České republiky v jiných termínech než tradičně. Věnujte proto pozornost časovému harmonogramu.

Kapitoly článku

V Donington Parku je cítit vůně benzínu už od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem dvanácti zatáčkami – pěti levými a sedmi pravými.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

World SBK – rekordy Donington Park:

Rekord okruhu – 1'27,605 – Jonathan Rea (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'26,641 – Tom Sykes (2017)

Po pěti odjetých kolech sezony vede průběžné hodnocení superbikového šampionátu Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Úřadující světový šampion jede na domácí půdě, takže velká motivace vyhrát a navázat tak na zlatý víkend v Imole. Na podzim Rea plánuje vydání své autobiografie, což bude pro všechny fanoušky určitě zajímavé čtení.

Sedmačtyřicet bodů ztrácí na vedení v soutěži Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Velšan letos dělá chyby a ty ho stojí hodně. Třebaže je rychlý a většinu chyb eliminuje na minimum, v přímé bitvě o titul potřebuje bodovat umístěními na stupních vítěz, jinak to má prohrané. Každopádně také Velšan jede v Donigtonu v domácím prostředí.

Druhým závodem v Imole se na třetí pozici průběžného hodnocení posunul Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který má pomalejší začítek sezony, ale pokud si udrží nastavené tempo a začne týmového kolegu porážet kdo ví, možná se ještě dočkáme překvapení. Zatím na prvního ztrácí 72 bodů, což je dost. Sykes patří do silné sestavy britských závodníků, jenž mají tento víkend velký svátek.

Ital Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) v Imole nebodoval, když nedokončil druhý závod. Nebyla to Italova chyba, protože Melandri šel k zemi po kontaktu s Michaelem van der Markem. Nula bodů nicméně Melandriho stála pozici v průběžném hodnocení a na třetího teď ztrácí šest bodů.

Na páté pozici je Xavi Forés (Barni Racing Team). Španěl dosud nasbíral 124 bodů, což je pro netovárního závodníka výborný výkon. Na čtvrté místo mu schází sedm bodů, takže o ty bude v Anglii rozhodně bojovat stejně jako o udržení statusu nejlepšího jezdce netovárního týmu.

Dalším britským závodníkem je sedmý v pořadí Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), jedenáctý Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team), který by měl po zranění poprvé závodit právě v Doningtonu a šestnáctý Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Na divokou kartu se představí jezdci BSB – zkušený Leon Haslam (Kawasaki Puccetti Racing), jednadvacetiletý vítěz dvou úvodních závodů sezony BSB Bradley Ray (Buildbase Suzuki) nebo zkušební jezdec Yamahy Niccolo Canepa (Yamaha Motor Europe).

Na dvaadvacáté pozici je český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing), který si do této chvíle zajel pro dva mistrovské body. Jezdec z Brna to letos nemá snadné, jeho Yamaha potřebuje doladit, ale Ježek se snaží a bojuje o každý metr, aby byl blízko šance bodovat. To se mu podařilo teď naposledy v Imole, kde byl ve druhém klání patnáctý.

WorldSBK – stav po Imole:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 209
2. CHAZ DAVIES DUCATI 162
3. TOM SYKES KAWASAKI 137
4. MARCO MELANDRI DUCATI 131
5. XAVI FORES DUCATI 124
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 113
7. ALEX LOWES YAMAHA 92
8. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 58
9. JORDI TORRES MV AGUSTA 52
10. LORIS BAZ BMW 52
11. LEON CAMIER HONDA 42
12. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 39
13. LORENZO SAVADORI APRILIA 33
14. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 32
15. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 31
16. EUGENE LAVERTY APRILIA 27
17. PJ JACOBSEN HONDA 17
18. JAKE GAGNE HONDA 17
19. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
20. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 11
21. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist