Sedmý podnik MS Superbike – Magny-Cours

Po víc jak měsíční přestávce odstartuje ve francouzském Magny-Cours druhá část letošního ročníku MOTUL FIM Superbike World Championship 2022. Do konce sezony zbývá odjet šest podniků, v případě třístovek to jsou jen tři. Pro všechny jezdce teď bude nesmírně důležité navázat na své předchozí úspěchy nebo naopak zapomenout na nezdary a chopit se nové šance být ve druhé části nejlepší. O titulech není zdaleka rozhodnuto, takže je stále o co bojovat.

Kapitoly článku

Circuit de Nevers Magny-Cours (FRA)

Francouzský závodní okruh leží v blízkosti měst Magny-Cours a Nevers, takže proto Circuit de Nevers Magny-Cours. Na 4411 metrů dlouhé dráze v minulosti například přivítali slavné vytrvalostní závody Bol d’Or nebo prestižní formuli 1. Dráha měří 4411 metrů, cílovou rovinku má 250 metrů dlouhou a v jednom kole musí jezdci zdolat celkem 17 zatáček – 8 levých a 9 pravých.

Rekord – World Superbike:
Rekord okruhu – Jonathan Rea (Kawasaki) – 1'36,374 (2021)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Jonathan Rea (Kawasaki) – 1'35,683 (2021)
Rekord – World Supersport:
Rekord okruhu – Sandro Cortese (Yamaha) – 1'41,185 (2018)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Luca Bernardi (Yamaha) – 1'40,330 (2021)
Rekord – World Supersport300:
Rekord okruhu – T.Booth-Amos (Kawasaki) – 1'52,927 (2019)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Adrian Huertas (Kawasaki) – 1'52,859(FP2) /1'52,918 (2021)

FIM Superbike (WorldSBK) – preview

Na pozici lídra průběžného hodnocení zahajuje druhou polovinu sezony Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati). Ten po návratu zpět k Ducati oživil své ambice získat titul mistra světa a zatím to vypadá, že to myslí vážně. Okruh v Nevers ale není pro Španěla ideální, což dokazuje statistika umístění na pódiu, které tam zatím nezískal ani jedno. Navíc zraněná ruka z Donington Parku stále není ideální, takže Bautista bude muset zvolit taktiku co nejmenších ztrát. Španěl má na kontě 298 bodů a náskok ve výši 31 bodů.

Na druhé pozici je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jenž si brousí zuby na titul mistra světa, který by byl v jeho případě sedmý v pořadí. Pro jezdce ze Severního Irska je Magny-Cours místem, kde vyhrál pět z posledních sedmi závodů a to myslím hovoří celkem jasně. Rea počítá s tím, že Bautista bude pod čím dál větším tlakem a začne dělat chyby, jak tomu bylo v roce 2019. Zda tomu tak bude i letos teprve uvidíme.

Třetí Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) v závěru první poloviny sezony výrazně ukrajoval ze ztráty na druhého a prvního jezdce v pořadí. Nyní mu na druhého schází 7 bodů, což není moc a můžeme být svědky změny pořadí průběžného hodnocení. Podobně jak většina jezdců WSBK byl také Razgatlioglu na testech v Barceloně, ale měl tam dost těžký pád, který odnesl loket. Turek v Magny-Cours zajet umí a rozhodně to bude chtít využit o nadcházejícím víkendu.

Čtvrtý v pořadí Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) je výrazně pozadu, co se týče šance bojovat o titul mistra světa, jelikož jeho ztráta na týmového kolegu je nyní na 112 bodech. Podobně je na tom také pátý Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati). Oba závodníci mají své týmové kolegy na špici tabulky a ti možná jednou budou potřebovat jejich podporu.

Na šesté pozici je Iker Lecuona (Team HRC), jehož ztráta na pátého Rinaldiho je na 7 bodech. Lecuona má za sebou úspěšnou misi v japonské Suzuce, kde společně s kolegy vyhrál osmihodinový závod. Španěl také absolvoval úspěšný test v Barceloně a teď nezbývá nic jiného než vše proměnit v maximum bodů v závodech sedmého podniku v Nevers.

U BMW bude silný Scott Redding (BMW Motorrad WorldSBK Team), který v Barceloně intenzivně pracoval na změnách elektroniky a na nových brzdách Nissin. Do šampionátu se po zranění vrací Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team), který má v Magny-Cours úspěšnou statistiku šesti umístění na stupních vítězů.

Nejlepším netovárním závodníkem je po šesti kolech sezony Axel Bassani (Motocorsa Racing), který má na kontě 115 bodů a je jen 12 bodů za šestým jezdcem průběžného hodnocení. Druhým v pořadí netovárních jezdců je Loris Baz (Bonovo Action BMW), jemuž nyní patří jedenáctá příčka se ztrátou 50 bodů na Bassaniho. Mezi netovární jezdce patří také český závodník Oliver König (Orelac Racing Verdnatura), který zatím v MS nebodoval, takže toto je prozatím jeho cílem číslo jedna. Nejblíže bodovaným pozicím byl König v Mostě, kde oba hlavní závody dokončil šestnáctý. Premiéra WSBK čeká na Oscara Gutierreze (TPR Team Pedercini Racing).

FIM Superbike – MS po závodech v Mostě:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 298
2. JONATHAN REA KAWASAKI 267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 260
4. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 148
5. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 134
6. IKER LECUONA HONDA 127
7. AXEL BASSANI DUCATI 115
8. ALEX LOWES KAWASAKI 113
9. SCOTT REDDING BMW 110
10. XAVI VIERGE HONDA 79
11. LORIS BAZ BMW 65
12. GARRETT GERLOFF YAMAHA 55
13. PHILIPP OETTL DUCATI 40
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 31
15. LUCA BERNARDI DUCATI 23
16. ROBERTO TAMBURINI YAMAHA 23
17. EUGENE LAVERTY BMW 18
18. XAVI FORES DUCATI 12
19. KOHTA NOZANE YAMAHA 12
20. MICHAEL VAN DER MARK BMW 11
21. ILLIA MYKHALCHYK BMW 10
22. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 8
23. HAFIZH SYAHRIN HONDA 4
24. LEON HASLAM KAWASAKI 4
25. TARRAN MACKENZIE YAMAHA 3
26. PETER HICKMAN BMW 2
27. LEANDRO MERCADO HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist