Sedmý podnik MS Superbike – Brno

Červnový termín sedmého podniku sezony je tady a s tím je spojený závodní víkend na Masarykově okruhu v Brně. Mistrovství světa superbiků se vrací na jih Moravy a fanoušci motorek se už nemůžou dočkat až v pátek poprvé vyjedou na trať. V Brně je kompletní šampionát WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a evropský šampionát Superstock 1000. Z pravidelných českých závodníků nastupuje v třídě SBK jediný Ondřej Ježek. Na divokou kartu je česká účast mnohem bohatější. V třídě Supersport nastupuje Pierre Coppa a Michal Chalupa, závod Supersport300 absolvuje Alexandra Pelikánová a Vojtěch Schwarz a v kategorii Superstock 1000 je Karel Pešek a Dominik Jůda. Úvodní volné tréninky jsou na programu už tento pátek, první závod WorldSBK je v sobotu, dnem závodů všech šampionátů je neděle.

Kapitoly článku

Automotodrom Brno (CZE)

Závody v Brně se datují od roku 1930 a pro tyto účely dlouhou dobu stačily místní komunikace. Jenže jak šel čas a zvyšovaly se požadavky na bezpečnost, dostala zelenou stavba moderního automotodromu, který patří mezi stálé zastávky seriálu Grand Prix.

Masarykův okruhu v Brně je u jezdců oblíbený a závody na jihu Moravy patří mezi nejsledovanější v kalendáři šampionátu MotoGP. Uvidíme jak tomu bude v případě WSBK. Dráha měří celkem 5403 metrů, nejdelší rovinka má 636 metrů a v jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami – 6 levými a 8 pravými.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po závodech v Británii posílil své vedení v průběžném hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který znovu míří za obhajobou titulu mistra světa. Severní Ir zatím jako jediný překročil hranici dvou set bodů a jeho náskok je nyní na hodnotě 64 bodů. Víkend v Brně je přesným středem sezony, takže Rea je skutečně na nejlepší cestě své snažení dotáhnout do úspěšného konce. Uvidíme jak si poradí s tratí Masarykova okruhu v Brně, ale přednedávnem tam testovali a nebylo vidět, že by s tím měli u Kawasaki nějaký problém. Rea má také zvažovat nabídky týmů MotoGP, ale nejpravděpodobněji to vypadá na prodloužení s Kawasaki.

Domácí podnik v Donington Parku nevyšel Chazi Daviesovi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který sice zůstává druhý v pořadí průběžného hodnocení, ale jeho ztráta na prvního s každým dalším podnikem jen narůstá. Bohužel jezdec Ducati nedokáže Reovi konkurovat a výsledek je takový jaký je. Víkend v Británii byl letos první, kdy Davies ani v jednom ze dvou závodů nestál na stupních vítězů. V Brně to ale může vypadat úplně jinak.

Na třetí pozici se po britském kole ocitl Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který skutečně zazářil ve velkém stylu, když všem Britům na roštu SBK vyfoukl vítězství v obou závodech superbiků. Jeho tým je britský, takže o to větší radost a samozřejmě osmnáct bodů ztráty na druhého, to je hratelné. VD Mark je talent a pokud mu Yamaha pojede stejně dobře v Brně, můžeme se ještě dočkat překvapení.

Čtvrtý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) má stejný počet bodů jako VD Mark, ale o jedno vítězství méně. Britský závodník už se pomalu smiřuje s tím, že to letos na titul znovu nebude a myslím, že i to celkové druhé místo může být pro Sykese nedostupné. Ať se snaží jak chce, pořád mu to nevychází. Buď zajede dobře v prvním závodu, pak udělají změny, které vůbec nefungují na druhý den nebo opačně. Sykes má na kontě jeden závod bez bodu a dva víkendy bez zisku pozice na stupních vítězů. S takovou samozřejmě Reovi konkurovat nemůže.

Pátý Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) rozhodně nebyl v Británii ve své kůži. Získat za jeden víkend pět bodů je pro jezdce jeho kalibru hrozně málo. Italský závodník Ducati ztrácí na čtvrtého Sykese 27 bodů, což je opravdu dost. V Brně musí zapomenout na to co bylo, vzpomenout si na časy, když na jihu Moravy závodil v MotoGP, a poprat se o vítězství. Jedině tak se dostane do boje o pozice, kde patří.

Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu je Xavi Forés (Barni Racing Team). Španěl v Británii vůbec neuspěl, protože to měl za nula bodů, čímž přišel o pozici v průběžném hodnocení, nicméně šestá pozice je dobrá vzhledem k tomu, že má před sebou pouze tovární závodníky Kawasaki, Yamahy a Ducati. Forés ztrácí dvanáct bodů na Melandriho a o ty bude v Brně bojovat.

Druhým nejvýše postaveným netovárním jezdcem je osmý Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing), jemuž se v Donington Parku podařilo ve druhém závodu vybojovat druhé místo. Krátce po šestém podniku sezony tým Puccetti Racing oznámil, že s Turkem prodloužili smlouvu na rok 2019.

V domácím prostředí bude o nadcházejícím víkendu závodit Ondřej Ježek (Guandalini Racing). Brněnský jezdec je druhým rokem ve WorlSBK a poprvé s týmem Guandalini. Ježek to zatím nemá moc snadné, získal dva body a to mu nyní dává průběžnou čtyřiadvacátou pozici. Zda bude mít v Brně nějaký ten kilowatt navíc se uvidí, ale rozhodně bude moci počítat s podporou publika, které Ježka požene dopředu. Určitě, bodě z Brna by měly sladkou příchuť.

WorldSBK – stav MS po Donington Parku:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 245
2. CHAZ DAVIES DUCATI 181
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 163
4. TOM SYKES KAWASAKI 163
5. MARCO MELANDRI DUCATI 136
6. XAVI FORES DUCATI 124
7. ALEX LOWES YAMAHA 118
8. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 78
9. LORIS BAZ BMW 67
10. JORDI TORRES MV AGUSTA 64
11. LEON CAMIER HONDA 56
12. LORENZO SAVADORI APRILIA 53
13. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 43
14. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 38
15. EUGENE LAVERTY APRILIA 37
16. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 32
17. JAKE GAGNE HONDA 20
18. PJ JACOBSEN HONDA 18
19. LEON HASLAM KAWASAKI 14
20. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
21. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 11
22. BRADLEY RAY SUZUKI 3
23. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
24. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Lech přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist