Příští rok má WorldSBK stejný počet závodů jako letos, tréninky WSSP300 s jednou skupinou

V polovině prosince proběhlo zasedání (online) Komise Superbike, kde došlo na odsouhlasení změn ve sportovních řádech šampionátu FIM WorldSBK s účinností od roku 2021. V příštích týdnech lze očekávat oznámení změn v technických pravidlech.

Změna v harmonogramu závodního víkendu bude v případě seriálu WorldSSP300, jehož jezdci doteď absolvovali tréninkovou fázi ve dvou skupinách A a B. Od roku 2021 už bude jen jedna skupina. Zajímavostí je fakt, že jak v případě WSSP300, tak WSSP jsou stejně jak letos během víkendu celkem dva závody. Nová série Yamaha R3 bLU cRU European Cup bude ve vybraných podnicích součástí harmonogramu závodního víkendu FIM WorldSBK.

V MotoGP již pozitivně odzkoušeli tzv. “Dlouhé kolo“ (Long Lap Penalty), penalizaci za různé prohřešky v případě jezdců. Tato sankce nyní bude i součástí seriálu FIM WSBK. Nicméně tato penalizace nebude možná na všech okruzích, které má WorldSBK v kalendáři 2021. Povinností bezpečnostního technika FIM bude rozhodnout, na jakém z jednotlivých okruhů bude možné tuto penalizaci aplikovat.

V případě žlutých vlajek je povinností jezdců zpomalit a chránit tak jezdce, kteří havarovali a jimž pomáhají zdravotníci nebo traťoví komisaři. Jezdci, kteří v trénincích do zóny označené žlutou vlajkou najedou, budou mít čas pro dané kolo zrušený. Nyní je definitivně jasné, že v případě žluté vlajky svůj čas jezdec žádným způsobem nezlepší a proto nebude mít důvod pokračovat dál v plném tempu.

V případě superbikového šampionátu došlo k revizi omezení co se týče testování, aby bylo zcela jasné, jaké motorky lze k tréninků a testování využít. Cílem je, aby se netrénovalo s motorkami připravenými k závodění.

2021_worldsbk_schedule.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist