PODIUM ....!!!!!

Konečně, po té smůle, kterou měl tým Effenbert Liberty Racing na Phillip Islandu, se nyní vážně ucházel o vítězství v závodě. Dnes, v neděli 27. března se totiž jela Grand Prix Evropy v anglickém Doningtonu, tedy další dva závody mistrovství světa superbiků 2011.

V první jízdě se Jakub Smrž - když si ze začátku závodu udržel skvělou startovní pozici, kterou si vybojoval v Superpoli, tedy po několika kolech pozorování svých soupeřů - dostal do čela celého závodu a začal získávat náskok na své soupeře. Bohužel, italský šampion Marco Melandri na Yamaze, když náš jezdec začal ztrácet přilnavost své zadní pneumatiky, se Smržovi nejen přiblížil, ale později ho i předjel a tak Jakub Smrž dokončil závod na druhém místě. Je to nejlepší výsledek jeho kariéry, první historické stupně pro tým Effenbert Liberty Racing a zároveň také důkaz toho, že pokud mu vyjde Superpole, tak je schopen bojovat v každém závodě o vítězství. Na třetím místě dojel další jezdec na Ducati, vedoucí jezdec šampionátu Španěl Carlos Checa z týmu Althea Ducati.

Výsledek, kterého docílil Smrž ve druhém závodě, byl také hodně pozitivní, i když ne tak vzrušující jako v první jízdě. Důvodem, že skončil až na osmém místě, byl
především technický problém se spojkou, který ho tak vyřadil z boje o stupně vítězů. Druhou jízdu vyhrál Carlos Checa před Marcem Melandrim a britským jezdcem Leonem Camierem na Aprilii.

S oběma výsledky získanými v průběhu tohoto víkendu, se Jakub Smrž dostal v průběžném pořadí mistrovství světa superbiků na celkové páté místo, a to jen 7 bodů za mistrem světa Maxem Biaggim, který je na čtvrté pozici.
 „Jsem samozřejmě velmi spokojený s výsledky celého víkendu, chtěl bych poděkovat všem členům týmu, kteří hodně tvrdě pracovali, abych mohl dosáhnout tohoto úspěchu. Určitě jsem mohl být lepší ve druhé jízdě, ale měl jsem problém se spojkou. Nyní společně s inženýry Ducati řešíme tento problém, abychom byli konkurence schopní v Assenu, která je moje zamilovaná trať“, řekl Jakub Smrž.

Samostatnou kapitolu za dnešní výkon si ale zaslouží druhý pilot Effenbert Liberty Racing, Sylvain Guintoli. Francouz, který má za sebou hodně nepříjemný pád – před měsícem během první australské jízdy - má stále velké bolesti v pravé ruce a také v kotníku, což ho limituje především při řazení. Po nezbytných lékařských testech, které potvrdily, že jeho účast na dnešním závodě nebude mít nepříznivý vliv na jeho úplné uzdravení pro Assen, se Guintoli - se souhlasem vedení týmu - rozhodl dnešního závodu rovněž zúčastnit. Francouz, žijící v Anglii jen několik kilometrů od okruhu Donington Park, dojel v obou závodech na 11. místě, což je pro tohoto jezdce, v jeho aktuální fyzické kondici, skvělý výsledek.
"Byl to určitě doposavadní nejtěžší závodní víkend mé kariéry, zlomená ruka a bolesti v kotníku ovlivnily můj výkon, i přes to všechno jsem dosáhl dobrých výsledků, a získal cenné body do šampionátu. Od zítra budu pokračovat ještě intenzivněji v rehabilitaci a pracovat na zlepšení mé fyzické kondice, abych byl 100% fit na příští závod v Assenu. Jsem velmi spokojený s prací celého týmu, který pracuje velmi dobře, což jsme viděli na výsledcích, dosažených Smržem v prvním závodě. Ovšem šampionát teprve začal a já jsem si jist, že v budoucnu jsem schopen zajet takové výsledky, které nám přinesou jen radost“, uvedl do protokolu Sylvain Guintoli.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist