Pátý podnik MS Superbike – Misano

AKTUALIZACE - Po téměř měsíční přestávce je na programu pátý podnik sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2023, který o nadcházejícím víkendu uspořádají na okruhu Misano World Circuit Marco Simoncelli. V Misanu závodí jezdci všech tří šampionátů plus doplňková série R3 bLU cRU Championship. Z českých jezdců je v třídě FIM Superbike Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), který ale nebude kvůli zranění v Misanu závodit, a Petr Svoboda (Fusport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki), jezdec třídy FIM Supersport300, kde je zároveň lídrem průběžného hodnocení. V pátek jsou tréninky, sobota patří bitvám o pozice na startu a prvním závodům, neděle je dnem závodů.

Kapitoly článku

Misano World Circuit Marco Simoncelli

Závodní okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli leží nedaleko od města Misano Adriatico v provincii Rimini v Itálii. Všude kolem krásné pláže, moře v pozadí a zpravidla příznivé povětrnostní podmínky, které v tomto koutu světa nabízí ideální podmínky k závodění. Závodní dráha má celkem 4226 metrů a 16 zatáček - 6 levých a 10 pravých. Závodí se ve směru hodinových ručiček.

 

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike (WorldSBK) – preview

Španělský závodník Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) prožívá jedno z nejlepších období své kariéry. Sice to byl jezdce, který vyrostl v paddocku MotoGP™, ale jeho mise u superbiků je přímo ukázková. Bautista letos nedokončil jen jediný závod, a to byl sprint v Indonésii, ostatní závody všechny vyhrál, což je přímo neuvěřitelné. Bautista je na nejlepší cestě obhájit mistrovský titul a to vše s klidnou hlavou ohledně budoucnosti, protože již stačil prodloužit s Ducati o další rok. Závody v Misanu jsou domácím podnikem jeho týmu, což je motivace navíc.

Se ztrátou 69 bodů na vedení je na druhé pozici průběžného hodnocení Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Turek nedávno v Misanu testoval a s Bautistou působili jak z jiného světa. Uvidíme, zda se tak budou prezentovat i o závodním víkendu, který nabízí dva hlavní závody a jeden sprintový. Loni tak oba závody vyhrál Bautista, sprint se stal kořistí Turka Razgatliogla. Během přestávky mezi závody došlo u Razgatliogla k velké změně, která mnohé překvapila. Turek totiž po skončení sezony uzavře spolupráci s Yamahou a vydá se k BMW. Tím je jeho přestup do MotoGP™ v této chvíli nereálný. Vliv jeho manažera Kenana Sofuogla je znát, ten si zřejmě nerozuměl s vedením tří ladiček a Razgatlioglu bude muset zkoušet štěstí u německého výrobce, jehož stroje zatím jezdcům připravují víc horké chvilky než oslavy vítězství.

Třetí Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) naopak s Yamahou smlouvu prodloužil a nyní jen čeká, kdo bude v roce 2024 jeho novým týmovým kolegou. Na druhou pozici Ital ztrácí 34 bodů, což bude jeho cíl pro domácí misi v Misanu. Locatelli letos získal tři třetí místa a rozhodně by rád svoji bilanci vylepšil o další pozice na stupních vítězů.

Čtvrtý Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ztrácí na vedení v soutěži 136 bodů, což je opravdu hodně na jezdce jeho kalibru. Tým KRT tento týden oznámil, že nepojede osmihodinovku v Suzuce, protože je jejich cílem číslo jedna superbikový šampionát. Je jasné, že situaci chtějí eliminovat, absolvovali několik testovacích dní a uvidíme, zda Rea dokáže získat ztracené pozice.

První pětku uzavírá Axel Bassani (Motocorsa Racing), nejvýše postavený jezdec netovární stáje. Ital má před sebou domácí podnik, který bude nabitý emocemi jednak vzhledem k domácímu prostředí, a jednak v rámci jeho souboje s Michaelem Rubenem Rinaldim (Aruba.it Racing – Ducati), s nímž měl v Barceloně kolizi. Jejich spor je celkem vyhrocený a uvidíme, jak moc to bude vidět v Misanu.

Šestý v pořadí Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) je nejlepším nováčkem. Švýcar má na kontě 73 bodů a osmnáct mu jich chybí na pátého Bassaniho. Sedmý je Rinaldi, osmý Xavi Vierge (Team HRC), devátý Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a první desítku uzavírá Iker Lecuona (Team HRC).

Změna nastala v týmu Kawasaki Puccetti Racing, který po Barceloně opustil Tom Sykes. Brit získal od začátku sezony jen jeden jediný bod a řekl si, že to zkusí u BMW, kde od Misana nahradí za zraněného Michaela van der Marka (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Manuel Puccetti následně do svého týmu angažoval Španěla Tita Rabata, který letos jede světovou sérii elektromotorek FIM MotoE™.

Okruh v Misanu je místem, kde o své první body do hodnocení mistrovství světa budou usilovat jezdci jako Čech Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), Španěl Isaac Vinales (TPR by Vinales Racing) nebo Ital Gabriele Ruiu (Bmax Racing). Český závodník Oliver König nenastoupil do nedělního programu závodů v Barceloně kvůli zraněnému kotníku, takže ho zřejmě čeká návštěva u hlavního lékaře. Podobně na tom bude dvojice týmu PETRONAS MIE Racing Honda Hafizh Syahrin a Eric Granado. Brazilec Granado je nicméně stále zdravotně nezpůsobilý, takže ho v Misanu nahradí Japonec Ryo Mizuno, pro něhož je to jeho premiéra ve WorldSBK.

AKTUALIZACE - #52 Oliver König (Orelac Racing Movisio) nenastoupí do závodního víkendu WorldSBK v Misanu. Jediný český zástupce v elitní motocyklové kategorii má totiž natržené vazy a těžké zhmoždění kotníku. Zranění si přivodil v předchozím závodě v Barceloně. „Oliverova noha stále dobře nefunguje, nebyl by na motorce stoprocentní. Snažíme se o to, aby vše co nejdříve doléčil. Určitě by měl nastoupit do závodů ve Velké Británii,“ prohlásil Miloš Čihák, jezdcův manažer. Náhradní jezdec pro tým Orelac Racing Movisio ještě nebyl vybrán.

AKTUALIZACE - jezdce #52 Olivera Königa v Misanu nahradí Luca Vitali (31let). Ital má bohaté zkušenosti z různých tříd a bude se je snažit zúročit na okruhu, který dobře zná, neboť pochází z Rimini.

WorldSBK – stav MS po Barceloně:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 236 b.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 167
3. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 133
4. JONATHAN REA KAWASAKI 100
5. AXEL BASSANI DUCATI 91
6. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 73
7. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 72
8. XAVI VIERGE HONDA 68
9. ALEX LOWES KAWASAKI 62
10. IKER LECUONA HONDA 56
11. DANILO PETRUCCI DUCATI 55
12. REMY GARDNER YAMAHA 46
13. GARRETT GERLOFF BMW 39
14. PHILIPP OETTL DUCATI 37
15. SCOTT REDDING BMW 34
16. MICHAEL VAN DER MARK BMW 19
17. LORIS BAZ BMW 9
18. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 6
19. HAFIZH SYAHRIN HONDA 6
20. BRADLEY RAY YAMAHA 5
21. IVO MIGUEL LOPES BMW 1
22. TOM SYKES KAWASAKI 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist