Pátý podnik MS Superbike – Aragonie (2)

Po čtvrtém kole, které se jelo v Aragonii jako Prosecco DOC Aragon Round, je hned další víkend na programu pátý podnik sezony Pirelli Teruel Round a opět na okruhu MotorLand Aragón. Týmy a jezdci již mají trať na severu Španělska velmi dobře najetou, takže teď budou mít všechna data dobře zanalyzovaná k tomu, aby motorky připravili na co možná nejlepší výkon. Opět je to víkend s dvěma závody FIM WSSP a WSSP300 plus dva závody a jeden sprint v případě FIM WSBK.

Kapitoly článku

Závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Na dráze MotorLandu závodí jak jezdci seriálu WorldSBK, tak rovněž jezdci mistrovství světa MotoGP.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou 17zatáčkami – 10 levými a 7 pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. MotorLand Aragón nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a zástupcům médií, jenže letos je kvůli Covid-19 vše jinak a fanoušci na závody přístup nemají.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po prvním klání v Aragonii Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) přišel o pozici lídra průběžného hodnocení, ale hned v neděli si tuto pozici vzal zpátky, když vyhrál sprint i druhý hlavní závod. Náskok úřadujícího světového šampiona a továrního jezdce Kawasaki je nyní na 10 bodech a před sebou má další víkend na MotorLandu, což může být šance, jak náskok ještě víc navýšit.

Druhým jezdcem v pořadí je Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Britský závodník Ducati v sobotu vyhrál závod, což pro něho byla příjemná změna, jelikož v Portimau na plný počet bodů nedosáhl, ale v neděli souboj o pódium prohrál, takže ztratil pozici lídra průběžného hodnocení WSBK. Získat na Jonathana Rea 10 bodů nebude snadný úkol, ale Redding je zřejmě zatím jediný, kdo by to mohl dokázat.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Team) neměl ideální víkend v Aragonii, jelikož nasbíral jen 21 bodů a to je málo. Málo pro jezdce jakým je on, protože má ambice bojovat o nejvyšší pozice a na ty teď ztrácí až 65 bodů. To už je celkem hodně, třebaže do konce sezony máme ještě spoustu bodů k dispozici.

Prozatím nejlepší víkend sezony má za sebou Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž se v Aragonii povedlo zajet dvě druhá místa v obou hlavních závodech. To jezdci tovární Ducati umožnilo se přiblížit na rozdíl jen 4 bodů k průběžné třetí příčce. Jen 10 bodů za Daviesem je čtvrtý v pořadí Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), který bodoval umístěním na pódiu jen v Portiamu, Austrálie, Jerez a Aragón byly bez stupňů vítězů. V případě Aragonie se statistika ještě může změnit, jelikož se tam znovu pojede o nadcházejícím víkendu.

Absolutně nepovedený víkend v Argonii zaznamenal šestý v pořadí Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), jemuž po Austrálii patřila první pozice průběžného hodnocení, nicméně od restartu sezony v Jerezu britský závodník tápe a naposledy to bylo jen za 11 bodů. Jeho ztráta na týmového kolegu je nyní 87 bodů a to je pořádná porce.

V pozici nejvýše postaveného jezdce netovárního týmu je nyní sedmý Michael Rinaldi (Team GOELEVEN). Ital v Aragonii velmi dobře zabojoval, když si odvezl 26 bodů a souboj o status Top netovárního závodníka svádí s Lorisem Bazem (Ten Kate Racing-Yamaha), jemuž teď patří devátá příčka. Oba jezdce dělí 15 bodů.

Premiéru v superbikovém šampionátu absolvuje vítěz FIM Enel MotoE Matteo Ferrari, který nahradí Argentince Lendra Mercada. Jezdec stáje Motocorsa Racing před týdnem kolidoval s Tomem Sykesem a spadl. Zatím není natolik fit, aby druhý podnik na MotorLandu absolvoval. Sykes těsně po závodě uvedl, že by neměli ukazovat na něho, že on způsobil nehodu, ale na Chaze Daviese, který byl příčinou toho, že ke kolizi vůbec došlo.

Do pátého podniku sezony nastupuje tým MIE Racing Honda již bez Althea Racing s níž spolupracoval v oblasti logistické podpory. Jejich cesty se právě teď rozešly a Česko-japonský tým se sídlem v Praze pokračuje v započaté sezoně WorldSBK s japonským závodníkem Takumi Takahashim. Od nadcházejícího podniku v Aragonii bude tým pod názvem MIE Racing Honda Team.

MS Superbike po Aragonii (1):

1. JONATHAN REA KAWASAKI 189 bodů
2. SCOTT REDDING DUCATI 179
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 124
4. CHAZ DAVIES DUCATI 120
5. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 110
6. ALEX LOWES KAWASAKI 102
7. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 79
8. ALVARO BAUTISTA HONDA 77
9. LORIS BAZ YAMAHA 64
10. LEON HASLAM HONDA 51
11. TOM SYKES BMW 51
12. GARRETT GERLOFF YAMAHA 28
13. XAVI FORES KAWASAKI 27
14. FEDERICO CARICASULO YAMAHA 22
15. MARCO MELANDRI DUCATI 19
16. EUGENE LAVERTY BMW 18
17. SANDRO CORTESE KAWASAKI 14
18. LEANDRO MERCADO DUCATI 12
19. MAXIMILIAN SCHEIB KAWASAKI 11
20. SYLVAIN BARRIER DUCATI 5
21. CHRISTOPHE PONSSON APRILIA 4
22. ROMAN RAMOS KAWASAKI 3
23. TAKUMI TAKAHASHI HONDA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist