Osmý podnik MS Superbike – Donington Park

Nabitý závodní víkend mají před sebou všichni fanoušci motocyklových závodů, jelikož se ve stejném termínu jedou jak klání mistrovství světa superbiků WorldSBK, tak Velká cena Německa v rámci série prototypových motocyklů MotoGP. Týmy superbikového šampionátu zamířily z poběží Jadranu na o něco severněji položený závodní okruh, kterým bude pro tento víkend Donington Park. V paddocku budou jezdci všech tří sérií WSBK, WSSP a WSP300. Česká republika má zastoupení v posledně jmenované kategorii třístovek, kde jede český tým ACCR Czech Talent Team - Willi Race s jezdci Oliverem Königem a Vojtěchem Schwarzem. S týmem Kawasaki GP Project závodí Alexandra Pelikánová. Vzhledem k časovému pásmu Velké Británie je program pro fanoušky z České republiky v jiných termínech než tradičně. Věnujte proto pozornost časovému harmonogramu.

Kapitoly článku

Donington Park Circuit - Castle Donington (GBR)

V Donington Parku je cítit vůně benzínu už od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem dvanácti zatáčkami – pěti levými a sedmi pravými.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

World SBK – rekordy Donington Park:
Rekord okruhu – 1'27,605 – Jonathan Rea (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'26,641 – Tom Sykes (2017)

Po trojici závodů v Misanu je situace v průběžném hodnocení mnohem vyrovnanější než tomu bylo dříve. Tedy situace ohledně vedení v soutěži, které teď stále patří španělskému jezdci Álvaru Bautistovi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Nováček ve WorldSBK vyhrával závod od prvního podniku sezony v Austrálii a už se zdálo, že Bautistu již nikdo nedokáže zastavit. Pak přišla Imola, první těsná prohra s hlavním soupeřem v podobě úřadujícího mistra světa, pád v Jerezu a Misanu. Jelikož Rea až tolik nechyboval, a pokud ano, neztratil tak výrazně, náskok Bautisty, který byl v jednu chvíli necelých šedesát bodů, je nyní na 16 bodech. To je hodnota, která může znamenat obrat v šampionátu pokud Bautista nezmobilizuje síly a neodrazí tvrdý útok, který v Doningtonu zcela určitě přijde.

Zcela evidentně je teď na koni Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a jeho tým. Dokázali téměř nemožné a to zachytit nástup Álvara Bautisty, který vyhrával jeden závod za druhým. Rea si cestou za maximem bodů v závodech nebral servítky, což by mohli jeho soupeři potvrdit, ale na to se historie neptá. Rea v Misanu vyhrál oba hlavní závody a využil chyb Bautisty téměř dokonale. Teď je před ním jeho domácí závod, kde bude chtít změnit vývoj šampionátu a v úvodu druhé poloviny sezony převzít vedení průběžného hodnocení. Až tak snadné to možná mít nebude, protože v Donington Parku nemá úplně nejlepší bilanci v počtu vítězství.

Holanďan Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) měl v Misanu obrovskou smůlu a štěstí zároveň. Jezdec Yamahy byl první den nejrychlejší, ale v posledních sekundách druhého tréninku skončil na zemi a posléze v nemocnici, kde podstoupil operaci ruky. Nestartoval tak v ani jednom z tří závodů, což je velká ztráta a proto také na druhého v pořadí teď ztrácí 126 bodů. Je to škoda také s ohledem na vývoj šampionátu, který mohl být zajímavější, protože VD Mark umí zajet dobrý závod a umí vyhrávat. Třeba loni vyhrál oba závody v Donington Parku, což letos asi nezvládne. On sám by rád v Británii závodil, ale zda k tomu dojde bude záležet na doktorech a také jak se bude cítit na motorce v pátečních trénincích.

Čtvrtý Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) má nyní šanci svého týmového kolegu předběhnout v průběžném hodnocení, protože oba dělí 24 bodů. Navíc Donington je pro Lowese jeho domácí trať, kde moc rád uspěl a pochopitelně uspět znamená vyhrát. Bude muset zapracovat na stylu jízdy, protože si nemůže dovolit výpadky podobné těm, které předvedl v Jerezu a Misanu. Závody musí dokončovat a bodovat pokud možno s pozicemi na stupních vítězů. Dispozici má Yamahou podporovanou výrobce, takže teď už je to čistě na něm. VD Mark už dokázal, že motorka může vyhrávat, pokud ji to jezdec umožní.

Domácí závod pojede také Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), jehož vazby na Donington nejsou malé. Jezdec Kawasaki by rád ukázal fanouškům, že chuť vyhrávat dokáže přetavit ve zlato. Na stupně vítězů bude chtít zajet také Turek Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) jemuž se v Misanu povedl nejlepší výsledek sezony v podobě druhého místa. Společně s Haslamem byl po Misanu testovat v japonské Suzuce, kde koncem července pojedou prestižní osmihodinovku.

V domácím prostředí pojede závod Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž patří osmá pozice a rozhodně to není sezona, kterou by Velšan očekával. Britové mají další želízko v ohni v podobě mistra světa z roku 2013 Toma Sykese (BMW Motorrad WorldSBK Team). Bohužel také v Donington Parku bude chybět Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team), jenž nadále zůstává kvůli zranění z Imoly mimo hru.

WorldSBK – MS po Misanu:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 330
2. JONATHAN REA KAWASAKI 314
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 188
4. ALEX LOWES YAMAHA 164
5. LEON HASLAM KAWASAKI 153
6. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 121
7. MARCO MELANDRI YAMAHA 116
8. CHAZ DAVIES DUCATI 114
9. TOM SYKES BMW 110
10. SANDRO CORTESE YAMAHA 93
11. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 77
12. JORDI TORRES KAWASAKI 75
13. MARKUS REITERBERGER BMW 56
14. EUGENE LAVERTY DUCATI 32
15. LORIS BAZ YAMAHA 28
16. LEON CAMIER HONDA 26
17. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 26
18. LORENZO ZANETTI DUCATI 21
19. RYUICHI KIYONARI HONDA 14
20. THOMAS BRIDEWELL DUCATI 12
21. YUKI TAKAHASHI HONDA 11
22. MICHELE PIRRO DUCATI 10
23. ALESSANDRO DELBIANCO HONDA 10
24. SAMUELE CAVALIERI DUCATI 6
25. HECTOR BARBERA KAWASAKI 3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist