Matěj Smrž pojede Superbiky na Nürburgringu

Český motocyklový závodník německého seriálu IDM získal divokou kartu pro desátý podnik světového šampionátu produkčních motocyklů WSBK, kde na přelomu srpna a září pojede v prestižní kategorii Superbike speciálně připravenou Yamahu YZF-R1.

Závod na Nürburgringu má mistrovství produkčních motocyklů (WSBK) na programu ve dnech 30. srpna až 1.září 2013. Možnost změřit síly s elitou superbikového šampionátu Matěj Smrž komentoval slovy:„Dlouhodobě jsem s Michaelem Galinskim, šéfem mého týmu, jednal o této možnosti a dlouho nám bránila ´pouze´ finanční otázka.“

„Díky výrazné pomoci Autoklubu Česká republika a díky mým dalším osobním partnerům, mám letos šanci startovat na divokou kartu v závodě Mistrovství světa. Tuto možnost by pochopitelně nebylo možné využít bez mého týmu Yamaha Motor Germany, který mi velmi pomáhá a to nejen při startu v Superbike IDM.“


Příležitost závodit v kategorii Superbike měl Matěj Smrž už v roce 2008 v italské Vallelunze, kde s bratrem Jakubem závodili s jezdci jako Troy Bayliss nebo Max Biaggi. Tehdy ale jeho motocykl nepatřil zrovna mezi špičku závodního pole. Dnes je situace mnohem příznivější, protože Matěj Smrž bude sedlat konkurenceschopný stroj, který mu bude chystat jeho šéf týmu Yamaha Motor Deutschland by Monster Energy a sám bývalý závodník Michael Galinski.
Ve srovnání s motocyklem ve specifikaci pro Superbike IDM, bude motocykl pro závod na Nürburgringu mnohem výkonnější. Zůstane jen stejná elektronika z IDM a navíc si bude muset Matěj Smrž zvyknout na jednotné pneumatiky Pirelli. Všechny tyto změny si bude moci vyzkoušet v připravovaném testu, takže do závodního víkendu nastoupí s určitou představou, jak s týmem zahájit tréninkovou přípravu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist