Jedenáctý podnik MS Superbike – Jerez

Letošní ročník superbikového šampionátu má mezi některými závody pořádné prodlevy a dnes už je pro všechny závod v Sepangu jako něco, co se událo před hodně dlouhou dobou. Každopádně nadcházející víkend je ve znamení jedenáctého kola sezony, které přivítá jihošpanělský Jerez, což teoreticky slibuje příznivé letní počasí. Během víkendu se poprvé od června představí komplet sestava tříd Superbike, Supersport, Superstock 1000 a Superstock 600.

Kapitoly článku

Superbikový seriál letos zamíří na jih Španělska potřetí v řadě, počtvrté celkem, protože první návštěva Jerezu proběhla již v roce 1990. Dráha jihošpanělského okruhu měří 4423 metrů a má celkem třináct zatáček – 8 pravých a 5 levých.

Circuito de Jerez - Jerez de la Frontera (Cádiz), Španělsko

Rekord – Superbike:
Rekord okruhu – Tom Sykes (Kawasaki) – 1'41,691 (2013)
Superpole – Loris Baz (Kawasaki) – 1'40,298 (2014)

Rekord – Supersport:
Rekord okruhu – Sam Lowes (Yamaha) – 1'44,111 (2013)
Nejrychlejší kolo – Sam Lowes (Yamaha) – 1'43,118 (2013)

Rekord – Superstock 1000:
Rekord okruhu – Jeremy Guarnoni (Kawasaki) – 1'44,462 (2013)
Nejrychlejší kolo – Jeremy Guarnoni (Kawasaki) – 1'45,062 (2013)

Rekord – Superstock 600:
Rekord okruhu – Franco Morbidelli (Kawasaki) – 1'47,368 (2013)
Nejrychlejší kolo – Marco Faccani (Kawasaki) – 1'46,649 (2014)

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2015 !!! - ZDE

MS Superbike – Preview

Lídrem průběžného hodnocení je po deseti kolech a dvaceti odjetých závodech Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jenž v letošním roce jede první sezonu u tovární stáje Kawasaki. Severní Ir své soupeře a to včetně týmového kolegy Sykese, doslova převálcoval a nyní je na nejlepší cestě hned v prvním klání proměnit mečbol. Při pohledu na jeho výsledkovou listinu by mu to nemělo činit problémy, protože k zisku titulu mu stačí šest bodů a zatím je jeho nejhorším výsledkem dvojice třetích míst z Laguny Seca. S velkou pravděpodobností tak nového mistra světa poznáme už tuto neděli v Jerezu. Tam už bude Reova manželka, takže mu nic nezabrání, aby definitivně získal titul a oslavil to s rodinou. V Malajsii totiž řekl, že pokud by titul získal už tam, doma by s ním nikdo nemluvil.

Vítězstvím v Sepangu se na druhé místo průběžného hodnocení posunul Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž na prvního jezdce v pořadí schází 144 bodů. Britský závodník má velmi dobrou sezonu až na výpadek v Imole, který ho stál spoustu bodů a ty teď klidně mohly sehrát důležitou roli pokud ne v boji o titul, tak určitě o celkové druhé místo. Jezdec Ducati pokud chce zachovat naději na celkové vítězství, tak musí vyhrát všech šest posledních závodů, jenže Rea by k tomu musel ještě opravdu kolosálně zaváhat.

Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) kvůli zranění obratle už do konce sezony závodit nebude, takže v sedle jeho motorky bude závodit Michele Pirro, testovací jezdec Ducati a letos hodně zaneprázdněný muž. Minulý víkend jel závod MotoGP na divokou kartu, v úterý v Misanu testoval a v pátek nastoupí k prvním tréninkům v sedle superbikové Panigale.

Jezdec tovární Kawasaki a mistr světa z roku 2013 Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) je průběžně třetí. Na druhou příčku ztrácí třináct bodů, což není tak moc a rozhodně je to něco, co by rád vymazal před cestou do francouzského Magny Cours. Otázkou bude, jak na všechny zapůsobila dlouhá přestávka a zda všichni dokážou najet do stejných kolejí v jakých byli ještě začátkem srpna v Malajsii.

První pětici průběžného hodnocení uzavírá dvojice tovární Aprilie čtvrtý Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils) a pátý Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils). Oba jezdce dělí sedmdesát tři bodů, ale rozhodně pozitivněji je na tom Španěl Torres, který v Malajsii oslavil své první stupně vítězů v MS Superbike. Leon Haslam myslel na víc než čtvrté místo, takže ještě má šanci zabojovat a posunout se alespoň na třetí pozici, na kterou mu v této chvíli schází třicet šest bodů. Naposledy Haslam zajel na stupně vítězů v Misanu, teď bude muset na pódiu stát častěji, pokud chce mezi nejlepší tři jezdce světa.

Na šesté a sedmé pozici průběžného hodnocení je dvojice jezdců stáje Pata Honda World Superbike Sylvain Guintoli a Michael van der Mark. Francouz Guintoli je úřadujícím mistrem světa a zcela určitě nebude v jeho obhajobě úspěšný. Jak to bude dál s jeho angažmá u Hondy je otázkou, ale Francouzův týmový kolega Micheal VD Mark v tom má jasno, když řekl, že pokud chce jinam, musí odejít. Holanďan jede v kategorii Superbike prvním rokem a vzhledem k postavení vůči zkušenějšímu týmovému kolegovi je jeho premiérová sezona určitě v pozitivním duchu. V domácím podniku na okruhu v Assenu zajel dvakrát na stupně vítězů, což byl úspěch nejen pro něho, ale také pro jeho šéfa Ronalda ten Kate. V případě VD Marka je budoucnost možná víc v seriálu prototypů než superbiků, ale uvidíme.

MS Superbike 2015

1 - J. REA - KAWASAKI - 452 bodů
2 - C. DAVIES - DUCATI - 308
3 - T. SYKES - KAWASAKI - 295
4 - L. HASLAM - APRILIA - 259
5 - J. TORRES - APRILIA - 186
6 - S. GUINTOLI - HONDA - 162
7 - M. VD MARK - HONDA - 125
8 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 119
9 - A. LOWES - SUZUKI - 112
10 - M. BAIOCCO - DUCATI - 107
11 - L. MERCADO - DUCATI - 106
12 - A. BADOVINI - BMW - 87
13 - R. RAMOS - KAWASAKI - 67
14 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 62
15 - D. SALOM - KAWASAKI - 57
16 - N. TEROL - DUCATI - 54
17 - R. DE PUNIET - SUZUKI - 39
18 - X. FORES - DUCATI - 38
19 - M. BIAGGI - APRILIA - 36
20 - N. CANEPA - DUCATI - 27
21 - S. BARRAGÁN - KAWASAKI - 17
22 - M. PIRRO - DUCATI - 16
23 - T. BAYLISS - DUCATI - 15
24 - M. FABRIZIO - DUCATI - 13
25 - S. BARRIER - BMW - 10
26 - C. PONSSON - KAWASAKI - 10
27 - I. TOTH - BMW - 5
28 - M. REITERBERGER - BMW - 3
29 - G. RIZMAYER - BMW - 3
30 - G. VIZZIELLO - KAWASAKI - 3
31 - L. PEGRAM - EBR - 2
32 - J. METCHER - KAWASAKI - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist