Jedenáctý podnik MS Superbike - Indonésie

Předposledním podnikem sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2022 je Indonésie. Závodní okruh Pertamina Mandalika International Street Circuit je na ostrově Lombok a superbikový šampionát přivítá teprve podruhé ve své historii. V Indonésii budou závodit pouze jezdci tříd World Superbike (WSBK) a World Supersport (WSSP). Jedinými českými zástupci v MS je dvojice Oliver König (WSBK-Kawasaki) a Ondřej Vostatek (WSSP-Yamaha). O titulech zatím není rozhodnuto, takže to bude napínavá podívaná od začátku až do konce. První hlavní závod superbiků, který je na programu v sobotu, bude zároveň jubilejním 900. závodem WorldSBK.

Kapitoly článku

Dráha nově vybudovaného areálu Pertamina Mandalika International Street Circuit na ostrově Lombok měří celkem 4310 metrů a nejdelší rovinka má 507 metrů dlouhou. V jednom kole jezdci projedou celkem 17 zatáčkami z toho 11 jich je pravých a jen 6 levých. Paddock nabízí až 40 garáží, pro fanoušky je 50 tisíc míst k sezení a tribuny podél trati pojmou dalších 138 tisíc lidí. Pokud se na ostrově nezávodí, je z dráhy klasická dálnice. Paddock, Grand Stand Seating, Non-Seated Area (tribuny na stání), a Hospitality Suites (až 7000 lidí) jsou tedy jen dočasné stavby.

Vzhledem k problémům s povrchem okruhu byl po letošním závodu MotoGP, který se jel na jaře, okruh výrazně přeasfaltován. Důraz byl na kvalitu asfaltové směsi, rovinatost položené směsi a dobrou schopnost odvádět vodu při tropických lijácích. Vyfrézováno bylo na 56000m2 a položeno na 5000 tun asfaltu. Na úpravě trati se podílela italská společnost Dromo a projektant Jarno Zaffelli.

Giorgio Barbier (Pirelli) k nadcházejícímu víkendu uvedl: „Na konci sezony nás čeká Indonésie a Austrálie, což je pro nás neznámá a důležitá výzva. Počínaje Mandalikou, jejíž kompletní obnova povrchu byla dokončena teprve před několika dny, takže nikdo nezná vlastnosti nového asfaltu. Určitě nás čeká nepogumovaný okruh, takže opotřebení pneumatik by mohlo být v pátečních volných trénincích výraznější. Očekáváme, že se situace během víkendu s provozem na trati zlepší, ale stále nevíme, jak moc agresivní bude nový povrch."

WorldSBK – preview

Do konce sezony zbývá odjet dva podniky mistrovství světa superbiků v Indonésii a Austrálii. Už nyní má ale Álvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) šanci získat titul, pokud za daných podmínek porazí své dva rivaly. Ducati už vyhrála titul v MotoGP a pokud by to samé získali ve WSBK, byla by to velká sláva. Bautista proto hodlá udělat maximum a získat jistotu celkového vítězství co nejdříve. „Jsem rád, že jsem se vrátil do Indonésie, protože vášeň pro motorky je v této zemi opravdu silná,” řekl. „Tento víkend pro nás bude jedním z nejtěžších. Nikdy jsem tu s Ducati nezávodil, takže od pátečního rána budu muset najít nějaké referenční body pro tuto motorku. Asfalt je také nový, takže budeme muset pochopit mnoho faktorů, včetně přilnavosti. Nejisté počasí nám v tomto smyslu moc nepomůže, ale musíme být připraveni na jakékoli podmínky.”

Se ztrátou 82 bodů je na druhé pozici Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK), úřadující mistr světa. Turecký závodník nevzdal bitvu o titul, třebaže je mu jasné, že by Baustista musel udělat nějakou opravdu velkou chybu. Cílem Razgatliogla je dostat bitvu o titul do Austrálie, závěrečného kola světového šampionátu. Zda se mu to podaří uvidíme již o nadcházejícím víkendu. On sám na toto téma uvedl: „Loni v Indonésii mi něco chybělo, byl jsem druhý v závodě, teď ale přijedu bojovat o první místo. Pro mě teď není mistrovský titul důležitý, odstup je velký, takže se soustředím jen závod od závodu. Soustředím se přímo na Mandaliku, protože tam máme dobré vzpomínky. Loni jsme byli mistry světa, ale také jsme závod dokončili na druhém místě, takže nyní je mým snem dosáhnout v Mandalice tří vítězství. Uvidíme!”

Třetí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) je 16 bodů za druhým Razgatlioglem a 98 mu jich schází na vedení v šampionátu. Také on má stále matematickou šanci na celkové vítězství, ale jeho reálným cílem bude zisk titulu vicemistra světa. O celkové druhé místo má Rea šanci bojovat díky tomu, že Razgatlioglu v Argentině přišel o první závod a s chybou soupeře bude počítat i ve zbývajících dvou kolech šampionátu. „Na Mandaliku a Indonésii se opravdu těším,” řekl Rea. „Loni jsme tam byli poprvé a opravdu jsem si to užil. Užil jsem si jak závody, tak uspořádání trati až po atmosféru, prostě všechno. Je to okruh, kde očekáváme, že budeme silní a loni jsem na něm dvakrát vyhrál. Vyhrál jsem na mokru i na suchu, takže letos si chci opravdu užít hezký víkend.”

První pětici tabulky průběžného hodnocení uzavírá dvojice Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team). Rinaldiho ztráta na týmového kolegu Bautistu je na 247 bodech, což je nepřekonatelné a Ital se bude snažit sezonu uzavřít jako čtvrtý nejlepší. Lowes ztrácí na čtvrtou pozici 43 bodů, což může být pro Brita hodně, jelikož si musí krýt především záda, na které mu s pěti body ztráty dýchá šestý Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK). To bude zajímavý souboj o pozici v Top5, jehož se rádi zúčastní také jezdci jako Axel Bassani (Motocorsa Racing) nebo Iker Lecuona (Team HRC) s devátým Scottem Reddingem (BMW Motorrad WorldSBK Team).

První body by si rád připsal na konto český závodník Oliver König (Orelac Racing Verdnatura), který není v Indonésii poprvé, jelikož přesně tam měl loni svoji premiéru ve WorldSBK. Možná právě to mu umožní zajet výsledek, který by ho motivoval. Závodní premiéru ve WSBK má před sebou Kyle Smith, který bude závodit v barvách TPR Team Pedercini Racing.

WorldSBK – MS po Argentině:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 507 bodů
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 425
3. JONATHAN REA KAWASAKI 409
4. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 260
5. ALEX LOWES KAWASAKI 217
6. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 212
7. AXEL BASSANI DUCATI 206
8. IKER LECUONA HONDA 189
9. SCOTT REDDING BMW 172
10. XAVI VIERGE HONDA 134
11. GARRETT GERLOFF YAMAHA 112
12. LORIS BAZ BMW 103
13. PHILIPP OETTL DUCATI 77
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 56
15. MICHAEL VAN DER MARK BMW 38
16. ROBERTO TAMBURINI YAMAHA 36
17. LUCA BERNARDI DUCATI 35
18. EUGENE LAVERTY BMW 34
19. XAVI FORES DUCATI 19
20. KOHTA NOZANE YAMAHA 14
21. ILLIA MYKHALCHYK BMW 10
22. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 9
23. HAFIZH SYAHRIN HONDA 4
24. LEON HASLAM KAWASAKI 4
25. TARRAN MACKENZIE YAMAHA 3
26. PETER HICKMAN BMW 2
27. LEANDRO MERCADO HONDA 2
28. JAKE GAGNE YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist