Incident ve třinácté zatáčce vidí Rea s Bautistou každý po svém

Ve druhém hlavním závodu superbikového víkendu v Magny-Cours došlo ke kolizi jezdců, kteří jsou letos ve hře o titul mistra světa. Álvaro Bautista (Ducati) vedl po sobotním vítězství a druhém místě ze Superpole Race šampionát WSBK o 55 bodů, třetí Jonathan Rea (Kawasaki) 58 bodů na vedení naopak ztrácel. Ve třinácté zatáčce Rea na Bautistu zaútočil, ale dopadlo to tak, že Španěla poslal k zemi a on i přes penalizaci průjezdu dlouhým kolem bodoval pátým místem v cíli. Každý z jezdců má na to svůj pohled, fanoušci pochopitelně stejně tak a komisaři FIM již svůj pohled vyjádřili udělenou penalizací za nebezpečný manévr.

Ve druhém kole nedělního hlavního závodu superbiků došlo ve třinácté zatáčce francouzského okruhu ke kontaktu mezi Álvarem Bautistou a jezdcem tovární Kawasaki Jonathanem Reou. Bautista skončil ve štěrku únikové zóny a ze závodu odstoupil, Rea mohl dál pokračovat. Inciden byl vyšetřován komisaři FIM a za viníka byl označen Rea, který dostal penalizaci průjezd dlouhým kolem. Když trest Rea absolvoval propadl se na sedmé místo, cílem nicméně projel pátý. Bautista vnímá celý incident jako záměr, Rea na předjížděcím manévru nic špatného nevidí, jen ho mrzí, že Bautista spadl.

„Reovo chování bylo nepřijatelné, protože neudělal chybu, ale úmyslně do mě narazil,” komentoval nedělní incident Álvaro Bautista. „Je to manévr, který nečekáte od žádného jezdce, zejména od mistra světa. Naštěstí jsem pádem neutrpěl žádné následky v podobě zranění. Jako by toho nebylo dost, dostal trest, který mu přesto umožnil získat body. Já po takovém manévru vypadnu ze závodu a on skončí pátý, což si myslím není fér. Myslím, že je to opravdu špatná epizoda pro celý šampionát superbiků i z hlediska příkladu pro mladé jezdce. V každém případě se díváme dopředu. Už se nemůžu dočkat Barcelony.”

Jonathan Rea celý incident vidí jinak než jeho rival, když po závodě uvedl: „Ve druhém závodě jsem to celkem dobře rozjel, ale ocitl jsem se na třetím a později na čtvrtém místě. Celý víkend jsem věděl, že jsem ve třinácté zatáčce silný. Viděl jsem, jak Toprak Razgatlioglu odjíždí a chtěl se dostat na vnitřek Álvara Bautisty. On se vrátil do své stopy, já tam byl a došlo ke kontaktu. Na vnitřní straně jsem byl na limitu, abych ten manévr provedl, ale v žádném případě jsem do zatáčky bezhlavě nevlétl. Udělal jsem apex a on bohužel spadl. Moc mě to mrzí, protože to opravdu nebyl můj záměr. Chci, aby to bylo jasné, špatný úmysl v tom žádný nebyl. Byl jsem za Álvarem, omluvil jsem se mu a snažil se mu sdělit svůj pohled na věc. Vyslechl jsem si jeho pohled na věc, takže pro mě je to teď uzavřená věc.”

Podle Topraka Razgatliogla (Yamaha), vítěze obou nedělních klání, byla právě třináctá zatáčka jediná, kde bylo možné Ducati předjet. „V ostatních zatáčkách je Ducati velmi silná a její zrychlení je neuvěřitelné. Není možné znovu předjet Álvara, jen třináctá zatáčka je možná. Jonny to v této zatáčce zkusil. Možná udělal chybu, možná ne, nevím. Nesnažil se o kontakt s Bautistou, jen se ho snažil předjet, ale on pak havaroval. Myslím, že z toho radost nemá.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist