Dvanáctý podnik MS Superbike – Jerez

Předposlední podnik superbikového šampionátu přivítá na svém okruhu jihošpanělský Jerez. Světový pohár Superstock 1000 má ale v Jerezu poslední závod sezony, takže se v neděli definitivně rozhodne o letošním celkovém vítězi. Z České republiky jede v třídě FIM Superbike Karel Abraham plus Karel Pešek na divokou kartu, v třídě FIM Supersport závodí Ondřej Ježek.

Kapitoly článku

Circuito de Jerez (SPA)

Závodní okruh ve španělské Andalusii postavili v roce 1986 a dnes rozhodně patří mezi nejoblíbenější okruhy světa. Díky své poloze je vhodný také pro testování, které tam v průběhu celého roku využívají týmy a jezdci různých světových a národních šampionátů. Dráha je dlouhá 4423 metrů, nejdelší rovinka má 607 metrů a celkem je tam 13 zatáček – 5 levých a 8 pravých.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – Circuito de Jerez/rekordy:

Rekord okruhu – 1'41,136 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'40,292 – Tom Sykes (2015)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Pozici lídra šampionátu si od prvního kola v Austrálii drží úřadující mistr světa Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Jezdec Kawasaki má nyní na kontě 426 bodů a náskok v podobě 48 bodů. Ve hře je ale stále rovných 100 bodů, takže s oslavami titulu to nemusí být ani v Jerezu tak úplně jednoznačné. Rea je nicméně velmi blízko obhajobě, takže se bude snažit proměnit první mečbol už o nadcházejícím víkendu. Matematika je v tomto směru jednoznačná. Pokud Rea vyhraje oba závody, má titul jistý bez ohledu na výsledek svých rivalů.

Vlastně jediným jezdcem, který má v tuto chvíli nějakou reálnou výchozí pozici v boji o titul je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Superbikový šampion z roku 2013 ztrácí 48 bodů a to je celkem dost vzhledem k tomu, že je na programu předposlední podnik sezony. Jasné je, že oba závody musí vyhrát nebo alespoň zajet na první a druhé místo, protože tím bitvu o celkové vítězství dostane až do závěrečného podniku v Kataru. Oba jezdci tovární Kawasaki mají prodloužené smlouvy, takže můžou veškerou energii vložit do vzájemného souboje. O to vše může být závěr sezony napínavější.

S čistě matematickou šancí, co se týče zisku titulu, je třetí Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), vítěz posledních dvou závodů v Magny-Cours. Velšan ztrácí na první pozici 81 bodů, takže ta šance tu stále je, ale je vysoce nepravděpodobné, že by oba jezdci Kawasaki udělali tak fatální chybu, a Davies navíc vyhrál poslední čtyři závody sezony. Stát se ale může cokoliv, takže jezdci Ducati nezbývá než dát do závěru roku maximum a třeba nakonec vybojovat titul vicemistra, na ten mu teď schází 33 bodů.

Na čtvrtém místě je Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), jemuž na třetího schází 111 bodů, takže v jeho případě to je především o tom si tuto čtvrtou pozici udržet až do konce sezony. Jezdec z Nizozemska předvádí v rámci možností dobré výkony a už teď se můžeme těšit na to, jak si v příštím roce povede v týmu Yamahy, kde přestupuje. První pětici uzavírá Američan Nicky Hayden (Honda World Superbike Team). Tomu se naposledy ve Francii příliš nedařilo, na konto si připsal jen sedm bodů a to je málo. Na týmového kolegu VD Marka teď ztrácí 32 bodů.

Ve Francii Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) kvůli problémům s ramenem nezávodil, ale před zahájením víkendu v Jerezu je Ital odhodlán pokračovat v závodění dál a získat ztracené pozice. Jde tu o pátou příčku, na níž mu teď schází osm bodů. Na domácí půdě bude sedmý Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) a ten by rozhodně mohl zabojovat způsobem, kterým by teoreticky mohl získat šestou pozici v šampionátu. Otázkou je, jak na tom bude Giugliano.

Český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) je osmnáctý v průběžném hodnocení. Jeho tým už zaměřil pozornost na nadcházející sezonu, kde ale obmění jezdeckou sestavu, takže jak Karel Abraham, tak Josh Brookes (Milwaukee BMW) si musí hledat místo jinde. Zatímco Australan směřuje svoji pozornost zpět do série britských superbiků, brněnský závodník hledá možnosti jak ve stávající sérii WSBK, tak rovněž v MotoGP. Stále je řeč o týmu Aspar, kde by měl nahradit Kolumbijce Hernandeze, ale těsně před cestou do Jerezu jsme s Karlem Abrahamem hovořili a ten uvedl, že v této chvíli ještě není jisté absolutně nic. Všichni fanoušci Karla Abrahama rozhodně drží pěsti, aby už brzy byla otázka jeho závodní budoucnosti vyřešena.

AKTUALIZACE - Na divokou kartu se o víkendu představí Karel Pešek, který pojede s týmem Toth. Na svém FB profilu český závodník napsal: „Chtěl bych vám oznámit skvělou novinku, tento víkend pojedu v Jerezu mistrovství světa Superbiků !!! Oslovil mě pro tento závod Team Toth. Za tuhle příležitost jsem ohromě vděčný doufám že team a ani vás nezklamu. Měl bych jet ze svým číslem 82, a pojedu na Yamaze. Díky všem za podporu i nepodporu.“

FIM Superbike – Stav po Magny Cours:

1. J. REA KAWASAKI 426
2. T. SYKES KAWASAKI 378
3. C. DAVIES DUCATI 345
4. M. VAN DER MARK HONDA 234
5. N. HAYDEN HONDA 202
6. D. GIUGLIANO DUCATI 194
7. J. TORRES BMW 179
8. L. CAMIER MV AGUSTA 156
9. X. FORÉS DUCATI 133
10. L. SAVADORI APRILIA 131
11. A. LOWES YAMAHA 107
12. S. GUINTOLI YAMAHA 91
13. A. DE ANGELIS APRILIA 88
14. J. BROOKES BMW 78
15. R. RAMOS KAWASAKI 76
16. M. REITERBERGER BMW 72
17. A. WEST KAWASAKI 55
18. K. ABRAHAM BMW 33
19. N. CANEPA YAMAHA 30
20. M. BAIOCCO DUCATI 12
21. M. LAGRIVE KAWASAKI 11
22. L. SCASSA DUCATI 10
23. L. MAHIAS KAWASAKI 9
24. C. BEAUBIER YAMAHA 6
25. R. DE ROSA BMW 5
26. D. SCHMITTER KAWASAKI 5
27. G. VIZZIELLO KAWASAKI 3
28. P. SZKOPEK YAMAHA 3
29. M. JONES DUCATI 2
30. J. HOOK KAWASAKI 2
31. S. BARRIER KAWASAKI 2
32. S. AL SULAITI KAWASAKI 1
33. M. LUSSIANA BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist