Dvanáctý podnik MS Superbike - Argentina

Novým okruhem v kalendáři Mistrovství světa superbikových motocyklů 2018 je Autódromo El Villicum, který postavili v městě Albardón, dvacet kilometrů severně od San Juan ve stejnojmenné argentinské provincii. Jižní Amerika má zásluhou Argentiny už dva podniky prestižních motocyklových soutěží jako je MotoGP a nyní WorldSBK. Každý z podniků závodí na jiném okruhu, takže superbikové týmy budou v pátek začínat úplně od nuly. Což také platí pro týmy série MS Supersport. Českým zástupcem v Argentině je Jakub Smrž, který jede ve WorldSBK s týmem Guandalini Racing.

Kapitoly článku

MOTUL FIM Superbike World Championship 2018 - Motul Argentinian Round
Autódromo El Villicum, San Juan, Argentina

Rozhodnutí představitelů provincie San Jan postavit nový závodní okruh padlo v roce 2015. Stavba, která je prací konstrukční kanceláře argentinského architekta Leonarda Stella, vyšla na 170 milionů peso a závodní okruh získal homologace pro standardy FIM a FIA. Na dráze bude mít svůj domov také místní oblíbený seriál Turismo Carretera. Hlavní tribuna má kapacitu deseti tisíc sedících diváků, prostor boxů nabízí až 64 garáží. Okruh postavili blízko slavné, pět tisíc kilometrů dlouhé dálnice Route40, která vede od severu k jihu Argentiny s panoramou bílých vrcholků And.

Délka okruhu – 4266m, počet zatáček – 19 (pravých – 8, levých – 11), cílová rovinka – 1039m

!!! Můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK startuje v sobotu, druhý je v neděli a termíny startů jsou jiné vhledem k časovému pásmu !!!

FIM Superbike – Preview

S již jistým titulem mistra světa nastupuje do předposledního podniku sezony 2018 Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Severní Ir má na kontě celkem 470 bodů a rád by překonal vlastní rekord v počtu získaných bodů za sezonu, který má hodnotu 556 bodů. Rovněž by mohl získat rekord v počtu vítězství za jednu sezonu, který čítá sedmnáct a Rea má prozatím na kontě čtrnáct triumfů sezony. Každopádně Rea chce vyhrát poslední čtyři závody a pokud se mu to podaří, jeho nadvláda bude skutečně maximální.

O titulu je rozhodnuto, nyní je ve hře druhé a třetí místo v celkovém hodnocení letošního ročníku. Druhou pozici drží už od třetího podniku v Aragonii Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který měl ambice bojovat o titul, ale to mu ani letos nevyšlo. O prázdninách si dvakrát zlomil klíční kost, takže není ve stoprocentní kondici, ale o titul vicemistra světa rozhodně nemá v plánu přijít. Náskok, který má nyní je na hodnotě 26 bodů.

Třetím jezdcem v pořadí je Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Jezdec tří ladiček v každém z posledních třech závodů minimálně jednou bodoval umístěním na stupních vítězů, což mu umožnilo snížit ztrátu na druhou pozici. Ve Francii několik bodů vůči Daviesovi ztratil, ale titul vicemistra je pro Holanďana velmi blízko. Yamaha má konečně jezdce, který je vpředu, závody dokončuje na bodech a hlavně s umístěním na stupních vítězů. Průběžně šestý Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) na tom není v tomto směru tak úplně nejlépe.

Čtvrtý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) chce sezonu ukončit co nejvýš, jelikož je jeho poslední s Kawasaki, takže motivace tu je. Zatím není úplně jasné, kde mistr světa z roku 2013 přestoupí, což mu možná tolik nepřidá na klidu, ale Sykes se nechal slyšet, že by v Argentině oba závody rád vyhrál, takže uvidíme. Na třetí pozici v šampionátu teď ztrácí 36 bodů.

Ital Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je pátým jezdcem průběžného hodnocení a zatím ani on si není jistý, nebo to zatím nedal vědět, kde v příštím roce bude závodit. Rozhodně ho mrzí, že Ducati dala přednost španělskému jezdci Álvaru Bautistovi, takže jeho motivace sezonu dokončit s nějakým dobrým výsledkem může být čistě osobní, aby ukázal, že ten kdo si ho najme, nebude litovat.

Španěl Xavi Forés (Barni Racing Team) je sedmý v pořadí a prozatím také nejvýše postavený jezdec netovárního týmu. Misano s Portimaem bylo výsledkově chudší, vše si Forés vynahradil ve Francii, kde si v prvním závodě připsal šestnáct bodů za třetí místo v cíli prvního závodu.

Jako ryba ve vodě bude o nadcházejícím víkendu Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura). Jezdec Kawasaki je totiž Argentincem, takže pro něho je závod na dráze Circuito San Juan Villicum událostí číslo jedna. Závodit před domácím publikem neměl zatím v tomto světovém šampionátu šanci, teď může zazářit. V průběžném hodnocení je Leandro patnáctý.

Český závodník Jakub Smrž (Guandalini Racing) dokončuje sezonu s týmem Guandalini. V Portugalsku ani v Magny-Cours to neměl snadné, zlobila technika, byly také nějaké pády, ale Jakub Smrž to nevzdává a v Argentině může zajet výsledek, kterým udělá všem svým fanouškům radost. Týmy nemají z nové dráhy žádná data, takže teď možná víc než obvykle bude záležet na samotných jezdcích, jak se s nástrahami nové tratě vypořádají, a to může být šance právě pro Smrže.

Před závodem v Argentině je pár změn v jezdeckém obsazení. Španěl Jordi Torres je nyní náhradním jezdec za Tita Rabata v MotoGP, takže se s týmem MV Agusta Reparto Corse dohodl na ukončení spolupráce. S motorkou italského výrobce tak o nadcházejícím víkendu pojede Maximilian Scheib, jezdec z prostředí evropského šampionátu STK1000 a především rodák z Chile.

V týmu TripleM Honda World Superbike Team dochází rovněž na změnu v jezdeckém obsazení, protože Američan Patrick Jacobsen už sezonu s německým týmem nedokončí. Očekávání jednotlivých protagonistů se nestřetla s realitou a tak se rozloučili o něco dřív než měli původně v plánu. Z jezdce z New Yorku nastoupí další posila z ME STK1000, francouzský závodník Florian Marino.

Domácí podnik nepojede ani Kolumbijec Yonny Hernandez s nímž se vedení týmu Pedercini Racing předčasně rozloučilo. Přitom ještě v létě potvrdili, že si Hernandeze nechají pro sezonu 2019. V Donington Parku chyběl, protože nedostal vízum a teď v Magny-Cours nesehnal kvůli pozdnímu příjezdu místo v hotelu … asi to je důvod pro vyhazov. Každopádně za Kolumbijce pojede poslední dva podniky sezony osmnáctiletý Gabriel Ruiu.

Otazník je nad dalším působením týmu Milwaukee Aprilia. Majitel týmu Shaun Muir v jednom z rozhovorů potvrdil, že jeho tým Shaun Muir Racing (SMR) bude i v příštím roce součástí světového šampionátu superbiků. A s jakými jezdci a technikou to bude? To možná oznámí už o tomto víkendu. Dnes má Eugene Lavertyho (Milwaukee Aprilia) na osmé pozici a na deváté je Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia).

WorldSBK 2018 – MS stav po Magny-Cours

1. JONATHAN REA KAWASAKI 470
2. CHAZ DAVIES DUCATI 335
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 309
4. TOM SYKES KAWASAKI 273
5. MARCO MELANDRI DUCATI 250
6. ALEX LOWES YAMAHA 213
7. XAVI FORES DUCATI 194
8. EUGENE LAVERTY APRILIA 134
9. LORENZO SAVADORI APRILIA 125
10. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 120
11. LORIS BAZ BMW 115
12. LEON CAMIER HONDA 102
13. JORDI TORRES MV AGUSTA 98
14. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 77
15. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 62
16. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 56
17. JAKE GAGNE HONDA 51
18. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 28
19. PJ JACOBSEN HONDA 21
20. LEON HASLAM KAWASAKI 14
21. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
22. NICCOLÒ CANEPA YAMAHA 7
23. KAREL HANIKA YAMAHA 5
24. BRADLEY RAY SUZUKI 3
25. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
26. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 2
27. ALESSANDRO ANDREOZZI YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist