Druhý podnik MS Superbike – Jerez

Po dvou závodních víkendech série Grand Prix přivítá jihošpanělský okruh v Jerezu také jezdce a týmy superbikového šampionátu WorldSBK. Přesně tento víkend totiž proběhne restart superbikové sezony, jelikož tu zastavila situace ohledně pandemie s onemocněním COVID-19. V Jerezu budou závodit jezdci všech tří šampionátů – WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300. Češi mají zastoupení v posledně jmenovaném mistrovství SSP300, kde závodí tým ACCR Czech Talent Team - Willi Race a Smrz Racing - Willi Race plus Oliver König, jezdec týmu Freudenberg KTM Junior. Dochází také k změně v počtu závodů za víkend, protože mimo SBK má dva hlavní závody také WSSP a WSSP300.

Kapitoly článku

Circuito de Jerez - Angel Nieto (SPA)

Závodní okruh ve španělské Andalusii postavili v roce 1986 a dnes rozhodně patří mezi nejoblíbenější okruhy světa. Díky své poloze je vhodný také pro testování, které tam v průběhu celého roku využívají týmy a jezdci různých světových a národních šampionátů. Dráha je dlouhá 4423 metrů, nejdelší rovinka má 607 metrů a celkem je tam 13 zatáček – 5 levých a 8 pravých.
 

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Skvělou premiéru s Kawasaki zaznamenal britský závodník Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), jemuž se v únoru povedlo v Austrálii vyhrát druhý závod a v tom prvním být druhý. Nyní je to on, kdo vede celý šampionát a na kontě má celkem 51 bodů.

Parádní premiéru má za sebou rovněž Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který jel v Austrálii své první závody MS superbiků. Brit se zkušenostmi z MotoGP a úřadující šampion BSB, zvládl zajet dvě třetí místa a společně z body ze sprintu má skóre 39 bodů, což je jen o 12 méně než vedoucí jezdec celé série.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Team) je třetí v pořadí a na kontě má vítězství z prvního závodu. Druhý závod už nový jezdec Yamahy nedokončil, takže je jeho ztráta na 17 bodech. Razgatlioglu je velký talent, což se bude snažit dokázat o nadcházejícím víkendu.

Úřadující světový šampion Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) neměl ideální úvod sezony, jelikož první závod nedokončil. Nedělní sprint ale vyhrál a ve druhém klání podlehl jen svému novému týmovému kolegovi Lowesovi, jehož právě loni v Jerezu poslal k zemi, když bojovali o vítězství v závodě. Rea je 19 bodů za vedoucím jezdcem šampionátu.

Zatím bez výsledku v Top3 je Holanďan Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team). Oba hlavní závody dojel čtvrtý, ve sprintu byl pátý a na vedení v soutěži mu schází rovných 20 bodů. S 31 body ztráty je na šesté pozici Álvaro Bautista (Team HRC), jenž jede druhou sezonu ve WSBK a v sedle nového stroje Honda.

Nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje je sedmý v pořadí Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha). Francouz má na kontě, stejně jako Bautista, rovných 20 bodů, takže může klidně myslet na to, že v Jerezu zaznamená progres o minimálně jednu pozici.

Po všechny příznivce Marca Melandriho je tu dobrá zpráva, protože Ital je zpátky ve hře a od závodu v Jerezu nahradí u týmu Barni Racing Leona Camiera. Britský závodník odstoupil, jelikož ho stále trápila nedoléčená zranění. Pro Melandriho skvělá šance jak vyzkoušet novou Panigale V4 R a znovu si zazávodit, třebaže to už neměl moc v plánu.

FIM SuperbikeMS po Austrálii:

1. ALEX LOWES KAWASAKI 51
2. SCOTT REDDING DUCATI 39
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 34
4. JONATHAN REA KAWASAKI 32
5. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 31
6. ALVARO BAUTISTA HONDA 20
7. LORIS BAZ YAMAHA 20
8. CHAZ DAVIES DUCATI 19
9. LEON HASLAM HONDA 17
10. TOM SYKES BMW 17
11. MAXIMILIAN SCHEIB KAWASAKI 10
12. SANDRO CORTESE KAWASAKI 10
13. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 7
14. XAVI FORES KAWASAKI 5
15. EUGENE LAVERTY BMW 5
16. FEDERICO CARICASULO YAMAHA 4
17. GARRETT GERLOFF YAMAHA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist