Devátý podnik MS Superbike – Portimao

Portugalské Portimao je pro superbikový šampionát MOTUL FIM Superbike World Championship posledním závodem v Evropě. Navíc je to letos úplně poslední závod pro sérii WorldSSP300 a WorldSSP Challenge. Portugalsko je v jiném časovém pásmu, takže je pro nás celý program o hodinu posunutý.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou 15 zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

 

FIM Superbike (WorldSBK) – preview

Španěl Álvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) vytěžil z posledního kola seriálu v Barceloně maximum a šampionát vede náskokem 59 bodů. To je velmi solidní náskok, nicméně do konce sezony jsou na programu čtyři podniky s celkem dvanácti závody – osm hlavních za plný počet bodů a čtyři sprinty s polovičním bodovým ziskem. Bautista zřejmě už nezopakuje výpadek, jaký se mu stal v roce 2019, když měl v šampionátu obrovskou převahu, ale o tu přišel sérií chyb. Letos vypadá, že ho jen tak něco nerozhází, třebaže s Jonathanem Reou kamarádi rozhodně nebudou.

Druhý Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) je úřadujícím světovým šampionem a ambice porazit Bautistu rozhodně má. Turek je kliďas, jeho projev skromného jezdce má na fanoušky vliv a Razgatlioglu jich na svou stranu každým závodem získává víc a víc. Vymazat ztrátu na Bautistu dokáže jen v případě, že Bautista udělá velkou chybu. Stát se může cokoliv a Turek je připravený, protože právě takovým štěstí přeje.

Na třetí pozici průběžného hodnocení je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jenž by moc rád na vrchol šampionátu, ale zatím jsou jeho rivalové silnější. Rea se snaží jak to jde a někdy je o něco víc tvrdší než by bylo vhodné. Nyní je Rea jen osm bodů za druhým Razgatlioglem, což je pro jezdce tovární Kawasaki cíl číslo jedna. Titul to ale letos nebude, to by se muselo stát opravdu něco hodně zvláštního.

První tři jezdci průběžného hodnocení jsou v této chvíli jediní, kteří bojují o titul mistra světa, jelikož čtvrtý v pořadí Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) ztrácí na třetího 122 bodů a to je opravdu dost. Rinaldi byl v Barceloně jednou druhý a navíc tam také potvrdil prodloužení smlouvy s Ducati.

Top5 uzavírá Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK), pro něhož nebyla Barcelona ideálním místem, jelikož tam získal jen sedm bodů a to je hodně málo. Italský závodník teď musí čelit náporu svého krajana, jímž je šestý Axel Bassani (Motocorsa Racing). Ten útočí nejen na páté místo, ale zároveň na status nejlepšího netovárního jezdce, který s největší pravděpodobností také s velkým náskokem získá. Druhý mezi jezdci netovárních týmů je se ztrátou 78 bodů Američan Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), třetí je Loris Baz (Bonovo Action BMW). Mezi Američanem a Francouzem jsou jen čtyři body rozdílu.

V královské kubatuře závodí také jediný český zástupce Oliver König (Orelac Racing Verdnatura), který ještě na své první mistrovské body čeká. Na to aby je získal má ještě dost příležitostí a třeba využije už tu v portugalském Portimau. Trať to není rozhodně snadná, ale všichni na tom budou stejně.

Na divokou kartu se v Portugalsku představí vítěz amerického šampionátu superbiků MotoAmerica Jake Gagne (Fresh N Lean Progressive Yamaha Racing) a jezdec vytrvalostního MS silničních motocyklů, týmový kolega Karla Haniky, Němec Marvin Fritz (IXS – YART – Yamaha).

FIM Superbike – MS po Barceloně:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 394 bodů
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 335
3. JONATHAN REA KAWASAKI 327
4. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 205
5. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 173
6. AXEL BASSANI DUCATI 170
7. ALEX LOWES KAWASAKI 161
8. IKER LECUONA HONDA 158
9. SCOTT REDDING BMW 147
10. XAVI VIERGE HONDA 99
11. GARRETT GERLOFF YAMAHA 92
12. LORIS BAZ BMW 88
13. PHILIPP OETTL DUCATI 66
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 47
15. ROBERTO TAMBURINI YAMAHA 34
16. LUCA BERNARDI DUCATI 32
17. EUGENE LAVERTY BMW 26
18. MICHAEL VAN DER MARK BMW 18
19. KOHTA NOZANE YAMAHA 14
20. XAVI FORES DUCATI 12
21. ILLIA MYKHALCHYK BMW 10
22. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 9
23. HAFIZH SYAHRIN HONDA 4
24. LEON HASLAM KAWASAKI 4
25. TARRAN MACKENZIE YAMAHA 3
26. PETER HICKMAN BMW 2
27. LEANDRO MERCADO HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist