Desátý podnik MS Superbike – Portimao

Po skutečně dlouhé letní přestávce, která měla přes dva měsíce, je tu desátý podnik sezony mistrovství světa superbiků v portugalském Portimau. Do konce sezony zbývá odjet celkem čtyři podniky a z toho poslední dva evropské jsou právě nyní v Portugalsku a koncem měsíce ve Francii. To také znamená, že týmy seriálů WorldSSP300 a STK1000 mají pouze dva závody do konce sezony. Týmy WorldSBK a WorldSSP závěr sezony spojí s podniky v Argentině a Kataru. V Portugalsku budeme mít české zastoupení v podobě Jakuba Smrže, který letošní superbikovou sezonu uzavře s týmem Guandalini Racing.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou patnácti zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

Rekord – Superbike:
Rekord okruhu – Tom Sykes (Kawasaki) – 1'42,475 (2013)
Superpole – Tom Sykes (Kawasaki) – 1'41,360 (2013)

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK je v sobotu, druhý se jede v neděli a časy startů jsou jiné než na jaké jsme zvyklí u ostatních podniků !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Na prvním místě průběžného hodnocení je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jemuž se do této chvíle podařilo nasbírat 370 bodů a tím si vytvořit náskok, který má nyní hodnotu 92 bodů. Jezdec tovární Kawasaki je na nejlepší cestě obhájit titul, protože jak ukázaly testy, které týmy v Portimau absolvovaly, Rea nic neztratil ze své rychlosti ani po tak dlouhé přestávce. Už nyní Jonathan Rea ví, že pro příští rok bude mít nového týmového kolegu, jelikož s Kawasaki podepsal Leon Haslam. Britský závodník nyní usiluje o titul v národním šampionátu britských superbiků.

Na druhé pozici průběžného hodnocení je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který letní dovolenou využil na léčbu zlomené klíční kosti. Bohužel kost si znovu poškodil při tréninku na motorce, takže Velšan nebude v ideální kondici. Pro Ducati i šampionát samozřejmě škoda, protože by každý rád viděl, že Rea nemá cestu k titulu otevřenou už teď, ale těžko se nyní najde někdo, kdo bu mu ji jakýmkoliv způsobem zkomplikoval. Davies je rychlý a uvidíme, zda dokáže zabojovat a sezonu v jejím závěru ještě zdramatizovat. Také Velšan změní příští rok týmového kolegu, protože Ducati neprodloužila kontrakt Melandrimu a podepsali novou smlouvu s Álvarem Bautistou, který přichází z prostředí MotoGP.

Třicet bodů ztrácí na druhou pozici Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Holanďan si nevede vůbec špatně a je rozhodně jezdcem, který už příští rok může pravidelně bojovat o vítězství v závodě. Jezdec týmu s tovární podporou Yamahy byl naposledy druhý v Misanu a na stupně vítězů by rád dosáhl také v Portimau, protože by tak měl šanci snížit ztrátu na druhého jezdce v pořadí a v dalších kláních usilovat o titul vicemistra světa.

Britský závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) u Kawasaki letos končí, takže každý další závod je v jejich barvách pro Sykese tím posledním. Kde bude závodit zatím neřekl, takže uvidíme. Když jel tým KRT na testy do Portugalska, Sykes oznámil, že má zraněnou nohu, takže to Portimaa nakonec neodjel. Jak toto zranění ovlivní jeho výkon v desátém podniku sezony je nyní s otazníkem. Sykes má na kontě 218 bodů a rovných 30 jich ztrácí na třetího VD Marka.

Italský závodník Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je průběžně pátý. Posledně byl v Misanu třetí, což mu udělal velkou radost, už o něco méně radosti bylo, když Ducati oznámila, že mu jeho smlouvu neprodlouží. Na Melandriho místo přijde Španěl Bautista, což mnozí moc nedokáží pochopit. Ducati si stojí za tím, že s Bautistou budou dosahovat stabilně dobrých výsledků. Melandriho také může mrzet, že nebude mít příležitost jet nový stroj Panigale V4, což by pro něho mohl být zlomový moment.

Druhý jezdec továrny tří ladiček Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je průběžně šestý, ale na svém kontě má 193 bodů, což je stejný počet na jaký do této chvíle dosáhl pátý Melandri. Lowes si v Misanu zajel jen pro deset bodů, což je pochopitelně málo vzhledem ke konkurenci Top5, takže bude muset zabrat, aby získal pozici v první pětce a také si ji udržel.

Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu je průběžně sedmý Xavi Forés (Barni Racing Team). Jezdec Ducati ztrácí na dvojici Melandri-Lowes celkem 29 bodů, ale jeho náskok na osmého Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) má hodnotu 51 bodů, což je celkem dobrá výhoda. Forés bude muset zapracovat na konzistenci, minimalizovat chyby a bodovat pokud možno dvojcifernými hodnotami.

Při testech v japonské Suzuce si Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team) způsobil zranění obratle, takže jeho letní dovolená byla plně využita k rychlé léčbě. V testech Camier potvrdil, že je připraven, takže o nadcházejícím víkendu bude chtít dostat Hondu co možná nejvýš.

Tým Guandalini Racing má letos čistě českou jezdeckou sestavu. Sezonu začínali s Ondřejem Ježkem, jeden závod v Laguně Seca s nimi odjel Karel Hanika, který se ale nedohodl na dalším pokračování, takže sezonu dokončí v barvách italské stáje Jakub Smrž. Ten minulý týden ve středu podstoupil úspěšnou operaci ramene, při níž mu byly z ramena odstraněny dráty po červnovém zranění z Oscherslebenu. Krátce po operacu Kuba řekl: “Dnes mi byly po třech měsících vyndány dráty z ramene. Už i s nimi jsem trénoval a rozhýbával, takže koncem týdne budu pokračovat v přípravě, aby mě rameno příští víkend co nejméně omezovalo."

FIM Superbike – MS stav po Misanu:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 370
2. CHAZ DAVIES DUCATI 278
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 248
4. TOM SYKES KAWASAKI 218
5. MARCO MELANDRI DUCATI 193
6. ALEX LOWES YAMAHA 193
7. XAVI FORES DUCATI 164
8. EUGENE LAVERTY APRILIA 113
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 100
10. LORENZO SAVADORI APRILIA 92
11. LEON CAMIER HONDA 88
12. LORIS BAZ BMW 86
13. JORDI TORRES MV AGUSTA 80
14. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 59
15. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 53
16. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 53
17. JAKE GAGNE HONDA 41
18. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 24
19. PJ JACOBSEN HONDA 21
20. LEON HASLAM KAWASAKI 14
21. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
22. NICCOLÒ CANEPA YAMAHA 7
23. KAREL HANIKA YAMAHA 5
24. BRADLEY RAY SUZUKI 3
25. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
26. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 2
27. ALESSANDRO ANDREOZZI YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist