Desátý podnik MS Superbike – Jerez

Kapitoly článku

Supersport – preview

Nizozemec Michael van der Mark (Pata Honda World Supersport) je vedoucím jezdcem šampionátu s možností si mistrovský titul zajistit už tuto neděli v Jerezu. Potřebuje k tomu závod dokončit na jakékoliv bodované pozici před druhým jezdcem v pořadí průběžného hodnocení Julesem Cluzelem (MV Agusta Reparto Corse) nebo na něj pokud možno neztratit víc jak dva body. VD Mark má v této chvíli náskok 53 bodů a v třídě Supersport jich lze do konce sezony získat maximálně 75.

Francouz Jules Cluzel samozřejmě může litovat situace, která znamená dva zrušené závody v Moskvě a Jihoafrické republice, protože to mluvíme o dalších padesáti bodech, o něž jezdci přišli. Teď je v situaci, kdy prostě musí vyhrát nebo přinejmenším VD Marka porazit výrazným rozdílem. V tomto souboji musí udržet koncentraci a vyhnout se pádům v trénincích, možnosti zranění nebo nedokončeného závodu. Určitě by rád bitvu o titul dostal na své území okruhu v Magny-Cours.
Florian Marino (Intermoto Ponyexpres Kawasaki) je matematicky také v bitvě o titul, ale prakticky je tato možnost nereálná, protože jen těžko to někdo z dvojice VD Mark, Cluzel nedotáhne do vítězného konce. Ztráta francouzského závodníka v barvách českého týmu představuje 67 bodů a rovněž u Intermoto Ponyexpres Kawasaki nemůžou být spokojeni s tím, že přišli o možnost bojovat o body ve dvou zrušenách závodech.

Turecký závodník Kenan Sofuoglu (San Carlo Puccetti Racing Team) ukončil spolupráci s týmem Mahi Racing Team India, který měl zůstat bez finančních prostředků a díky podpoře Kawasaki je trojnásobný šampion třetím jezdcem stáje San Carlo Puccetti Racing, kde jsou jeho novými týmovými kolegy jezdci Roberto Taburini a Alessandro Nocco.
Mimo týmu Intermoto Ponyexpres Kawasaki závodí v třídě Supersport také druhý český tým Com Plus SMS Racing s jezdcem Valentinem Debisem, který od závodu v Misanu vyměnil v sedle Hondy Brita Frasera Rogerse. Francouz Debise naposledy v Portimau bodoval čtrnáctým místem a s dvěma body je šestadvacátý v pořadí průběžného hodnocení.

Mezi supersporty se vrací ruský závodník Vladimir Leonov, který sezonu zahájil společně Julesem Cluzelem u MV Agusty, ale po jejich rozchodu s Yakhnich Motorsport, který se stáhl z mistrovství světa, musel šampionát opustit také Leonov. Nyní se Rus vrací společně s týmem Rivamoto, kde letošní sezonu zahájil Australan Bryan Staring, jenž ale s týmem absolvoval pouze úvodní podnik v Austrálii.
V Jerezu bude také bývalý jezdec třídy Supersport a vítěz seriálu European Junior Cup Matt Davies, který bude závodit s týmem AARK Racing, jenž se rovněž vrací mezi supersporty po přechodu z Triumphu na Hondu.

Na jihu Španělska uvidíme místního jezdce a lídra třídy Superstock 600 v mezinárodním mistrovství Španělska CEV Ferrana Casasa Pendona na něhož čeká premiérový start v Supersportech s týmem Torrento Yamaha s nímž závodí ve španělském šampionátu.

Průběžné hodnocení MS Supersport:

1. - M. VD MARK - HONDA - 160 bodů
2. - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 107
3. - F. MARINO - KAWASAKI - 93
4. - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 83
5. - L. ZANETTI - HONDA - 80
6. - K. COGHLAN - YAMAHA - 77
7. - P. JACOBSEN - KAWASAKI - 67
8. - R. DE ROSA - HONDA - 67
9. - R. ROLFO - KAWASAKI - 62
10. - R. TAMBURINI - KAWASAKI - 48
11. - J. KENNEDY - HONDA - 43
12. - R. WILAIROT - HONDA - 35
13. - M. BUSSOLOTTI - HONDA - 30
14. - K. WAHR - YAMAHA - 26
15. - R. RUSSO - HONDA - 25
16. - C. GAMARINO - KAWASAKI - 22
17. - F. MENGHI - YAMAHA - 20
18. - A. NOCCO - KAWASAKI - 20
19. - V. LEONOV - MV AGUSTA - 15
20. - G. GOWLAND - TRIUMPH - 9*
21. - M. ROCCOLI - MV AGUSTA - 8
22. - Z. ZAIDI - HONDA - 7**
23. - T. COVEÑA - KAWASAKI - 7
24. - D. SCHMITTER - YAMAHA - 3
25. - N. CALERO - HONDA - 3
26. - V. DEBISE - HONDA - 2
27. - F. ROGERS - HONDA - 1***


* Austrálie - divoká karta
** Malajsie - divoká karta
*** Malajsie - poslední závod s týmem Com Plus SMS Racing

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist