Denning: Rozdíl dělá jezdec

Paul Denning, týmový šéf Crescent-Suzuki, se nechce superbikového šampionátu jen zúčastnit, nýbrž chce své dva piloty Johna Hopkinse a Leona Camiera vidět pravidelně závodit na špici a bojovat i o podiová umístění.

Do letošní superbikové sezóny vstupuje úplně nový tým, britský Crescent-Suzuki, který přichází z britského šampionátu. Jeho majitelem je ovšem, ještě vloni týmový manažér Rizla-Suzuki v MotoGP, Paul Denning. Velmi zajímavé jsou jeho názory a odpovědi, které vyšly v oficiální tiskové zprávě Suzuki Racing.

Co si myslíš o superbikovém šampionátu a jaké je Tvoje mínění o jeho kvalitě?
Paul Denning: "Tato série bude v roce 2012 velmi zajímavá a ačkoliv z ní odešla Yamaha, tak úroveň zúčastněných značek bude hodně pozitivní - Suzuki, Honda, Kawasaki, Ducati, BMW a Aprilia mají všichni velmi silné týmy, jedno jestli "tovární" nebo soukromé a všechni také mají hodně rychlé jezdce. Kombinace pneumatiky Pirelli a motocykly se superbikovou specifikací jsou v porovnání s motocykly MotoGP daleko jednodušší k dosažení výkonnostního limitu a proto tak může daleko více jezdců bojovat o přední místa. Říkám to ale s velkým respektem ke všem zúčastněným jezdcům SBK, kteří bojují jako dravá zvěř mezi sebou o vítězství, ovšem superbikové motocykly dovolují všeobecně hodně těsný racing a tak týden co týden bojují různí jezdci o podiová umístění, což je pro fanoušky samozřejmě super. V superbikovém závodě může ještě stále udělat rozdíl ve výsledcích hlavně jezdec. Ovšem, jen ti nejlepší jezdci, motocykly a týmy jsou nakonec těmi, kteří bojují o titul a my doufáme, že k nim budeme také patřit".
Jak velký je rozdíl mezi motocyklem GSX-R1000 pro BSB a tím pro WSBK?
Paul Denning:
"Náš motocykl GSX-R 2012 bude sice vypadat skoro stejně jako ten loňský, ale pouze několik dílů bude stejných. Celý motocykl bude prostě přestavěn. Yoshimura pracuje hodně tvrdě na motoru a my si navzájem vyměňujeme některé vývojové myšlenky: podvozek a brzdy jsou úplně nové, elektronika od Motecu je vylepšená a každý maličký detail GSX-R je analyzován. Celkově je Suzuki velmi dobrý motocykl, my musíme dát našim jezdcům možnost, aby byli schopni využít schopnosti motocyklu na 100%, takže se snažíme vylepšit GSX-R tak dobře, jak jen to jde."

Kdo budou v roce 2012 vaši hlavní soupeři?
Paul Denning:
"Byla by to daleko kratší listina, kdybychom mohli napsat, kdo to nebude. Je zde velmi hodně silných jezdců a týmů a tak záleží jen na nás, náš potenciál maximálně využít a odevzdat z našeho pohledu jen to nejlepší. Nemůže dopředu hádat, kdo bude rychlý, to jsou totiž všichni. My jako Crescent Suzuki jsme noví lidé v SBK a tak můžeme nastoupit s úplným klidem. Musíme ale respektovat všechny Top-týmy a jejich jezdce a koncentrovat se na náš vlastní výkon."
Bude John Hopkins pro první závod úplně fit?
Paul Denning:
"Myslím si, že jeho prst nebude úplně perfektní, ale mělo by to stačit k tomu, aby mohl závodit s motocyklem. John v loňském roce závodil průběžně s tímto zraněním, které bylo sice na začátku nepatrné, ale postupně se z něho vyvinul opravdový strašák. Teprve nyní začíná s  tréninkem, když má za sebou hodně špatný měsíc, kdy bral extrémně silná antibiotika. Ovšem jeho výchozí fyzická kondice je natolik dobrá, že bude zase velmi rychle nazpět. Nedělám si žádné starosti, očekávám že se jeho fyzická výkonnost bude zlepšovat závod od závodu, ale na Phillip Islandu nebude rozhodně na 100%."
Leon Camier je novým jezdcem v týmu, má ale zkušenosti z WSBK. Jak se dle Tvého mínění přizpůsobí GSX-R1000?
Paul Denning:
"Bude to pro něho docela jednoduché. Motocykl mu sedí, má dobrý pocit ze šasí, zná tým a důvěřuje mu. Měli jsme za sebou hodně těžký test v Portimau, ale Leon nebyl na jeho konci moc vzdálen špici (1,1 sekundy za nejrychlejším Lavertym - pozn. Bosso), bude jezdit hodně vpředu, o tom jsem přesvědčen."

Myslíš si, že Tvůj tým bude závodit hned ve svém prvním roce ve WSBK o podiová umístění?
Paul Denning:
"Jednoduchá, otevřená otázka si zaslouží stejnou odpověď: Ano!".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist