Čtvrtý podnik MS Superbike – Donington Park

V červenci mají týmy MS superbiků na programu celkem dva podniky. Ten první je už o nadcházejícím víkendu v britském Donington Parku, druhý se jede koncem měsíce v nizozemském Assenu. V Británii je letos v pořadí čtvrtý podnik sezony a ten je pouze pro jednu třídu mistrovství světa, královskou WSBK. Ostatní týmy tříd WSSP a WSSP300 nastoupí na závodní dráhu až v Assenu. Vzhledem k časovému pásmu jsou termíny závodů o hodinu posunuty, proto věnujte pozornost časovému harmonogramu.

Kapitoly článku

V Donington Parku závodí od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 12 zatáčkami – 5 levými a 7 pravými.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po závodech v Aragonii, Estorilu a Misanu je lídrem průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Úřadující šampion je sice na špici hodnocení superbikového šampionátu, ale zatím nemá tak velkou převahu, aby šlo konstatovat, že má další titul na dosah. Náskok má Jonathan Rea na 20 bodech a to není moc pokud vezmeme v úvahu fakt, že se během víkendu jedou celkem dva hlavní závody a jeden s polovičním přísunem bodů. Podobně jak některé další týmy, tak také Rea testoval s KRT na okruhu ve španělské Navaře, kde šampionát poprvé zamíří koncem srpna.

Výborně má sezonu rozjetou Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Turek vyhrál v Misanu druhý hlavní závod a v tom prvním byl druhý. Na kontě má nyní 129 bodů a na vedení mu jich chybí rovných dvacet. Pro jezdce Yamahy velmi dobrý začátek sezony, protože je blízko možnosti převzít vedení. Donington Park je domácím okruhem pro Jonathana Rea, ale přemíra motivace může někdy znamenat ztrátu bodů. Razgatlioglu je nyní často zmiňován jako možný kandidát tří ladiček do MotoGP, ale jeho mentor Kenan Sofuoglu k tomu řekl, že nabídky sice je, ne jedna, ale Toprak ještě ve WSBk zůstane minimálně dva roky.

Britský závodník Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) měl před sezonou velké ambice být tím jezdcem, který svede většinu soubojů o vítězství v závodě, nicméně tomu zatím tak není. Jezdec Ducati má na kontě dvoje vítězství, jednu nulu a co je nejdůležitější, tak na vedení teď ztrácí 45 bodů. To je celkem velká ztráta, která se nebude snadno umazávat.

Čtvrtým jezdcem v pořadí je Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), jemuž se celkem dařilo držet krok s týmovým kolegou, ale jen během první mise ve španělské Aragonii. Estoril a Misano nebyly nejlepší pro Lowese, takže ten má nyní na kontě 88 bodů a na první pozici průběžného hodnocení ztrácí 61 bodů.

Ital Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) sezonu zahájil velmi špatně, když v Aragonii a Estorilu bodoval dohromady jen 25 body, ale vše odčinil v Misanu, kde vyhrál první závod, supersprint a ve druhém klání víkendu byl druhý. Díky tomu je nyní pátý v pořadí a jen 6 bodů ztrácí na čtvrtého Lowese. Pokud si tento trend udrží, tak může zaútočit i na třetí pozici týmového kolegy Reddinga.

Na šesté pozici je Američan Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team), který si před týdnem v Assenu vyzkoušel jízdu v sedle prototypu Yamahy M1. Gerloff totiž v Motul TT Assen nahradil zraněného Franca Morbidelliho, ale na bodovaný výsledek nedosáhl. To zřejmě nebude případ víkendového podniku MS Superbike, kde Američan až na jeden případ pravidelně boduje a je také nejlepším jezdcem netovárního týmu.

Z britským závodníků je Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) průběžně osmý, Chaz Davies (Team GoEleven) po katastrofálním víkendu v Misanu devátý, a Leon Haslam (Team HRC) čtrnáctý. Pokud bude zdravotně v pořádku, tak v Británii pojede Ir Eugene Laverty (RC Squadra Corse). Pro Velšana Daviese je závod v Británii unikátní v tom, že tam může dosáhnout svého jubilejního 100.umístění na stupních vítězů. Stačí mu k tomu jen jedna Top3.

Po závodu v Misanu došlo k ukončení spolupráce mezi Samuelem Cavalierim a týmem Pedercini Racing. V Británii tak Cavalieriho nahradí domácí závodník Luke Mossey, který s italským týmem již v minulosti závodil.

WorldSBK – MS po Misanu:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 149 bodů
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 129
3. SCOTT REDDING DUCATI 104
4. ALEX LOWES KAWASAKI 88
5. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 82
6. GARRETT GERLOFF YAMAHA 59
7. MICHAEL VAN DER MARK BMW 52
8. TOM SYKES BMW 51
9. CHAZ DAVIES DUCATI 48
10. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 45
11. ALVARO BAUTISTA HONDA 43
12. AXEL BASSANI DUCATI 38
13. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 22
14. LEON HASLAM HONDA 18
15. KOHTA NOZANE YAMAHA 17
16. TITO RABAT DUCATI 16
17. EUGENE LAVERTY BMW 10
18. JONAS FOLGER BMW 8
19. ISAAC VINALES KAWASAKI 7
20. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist