Charpentier a Sofuoglu v Qataru

Při testech WSBK se v qatarském Doha představil i Sebastien Cherpentier a Kenan Sofuoglu, kteří testovali supersportové stroje Honda CBR 600RR.

Testování v dalekém Qataru se zúčastnil také supersportový tým Winston Ten Kate Honda, kde se vedle aktuálního Mistra světa Sebastiena Charpentiera představil turecký jezdec Kenan Sofuoglu. Při tomto třídenním testu, který byl posledním v roce 2005, dokázal Charpentier překonat rekord okruhu o téměř dvě sekundy a svou rychlostí se vyrovnal například i Steve Martinovi, který v Doha testoval superbikový tříválec Petronas FP1.
Velmi dobře se představil i druhý jezdec týmu – teprve 21 roků starý Kenan Sofuoglu, který si po svém přestupu do supersportů ze třídy Superstock 1000 zvykal nejen na motocykl o obsahu 600 ccm, ale i na nový okruh. I přes tento handicap dokázal Turek jezdit velmi aktivně a za časem svého zkušeného kolegy zaostal o pouhých 2,7 sekundy. Sofuoglu však pevně věří, že dokáže v krátké době podstatně zrychlit.
Ronald Ten Kate (manažer týmu)
Sebastien ukázal, že máme pro rok 2006 několik věcí ke zlepšení. Měl připravený obsáhlý program a podařilo se mu vše uskutečnit a dokonce zlepšit o dvě sekundy jeho kvalifikační výkon z posledního závodu. Při jeho simulovaném závodě dokázal také potvrdit své zlepšení tím, že stabilně jezdil rychlejší kola než při únorovém závodě. Rozhodnutí o tom, že sem s námi pojede Kenan, padlo teprve nedávno a on musel trochu spěchat aby se sem dostal a připravil se. S jeho výkonem jsem velmi spokojený. Dokázal jezdit rychleji než je nejrychlejší kolo z posledního závodu, důležitější však je, že dokázal udělat významný pokrok během každého dne tohoto testování. Jeho čas bych neměl srovnávat s časem Sebastiena, protože Kenan jezdil na motocyklu modelové řady 2005 a i vše ostatní bylo pro něj nové, přesto ukázal, že je v něm mnoho potenciálu a já si jsem jistý, že s postupem času bude ještě rychlejší.
Sebastien Charpentier
Pro mne to byl velmi dobrý test s minimálně stejnou kvalitou jako při únorovém závodě. Všechny tři dny bylo velmi dobré počasí, což nám dovolilo absolvovat všechnu práci a vyzkoušet mnoho materiálu. Pirelli přivezl několik dobrých pneumatik a já z nich vybral dobrou pneumatiku pro přední kolo, která vydržela mnoho rychlých kol. Také jsem pracoval na podvozku, na stabilitě motocyklu a dokázal jsem i absolvovat závodní simulaci. Byly to velmi dobré tři dny, které mi pomohly více se semknout s motocyklem a týmem. Všichni se pro rok 2006 cítíme jistí a silní.
Kenan Sofuoglu
Byl to pro mne obtížný test, protože teprve před týdnem jsem se dozvěděl, že sem mám přijet. Nebylo to nakonec tak špatné a já se i těšil na seznámení s novým okruhem a novým týmem. Honda CBR je oproti mému motocyklu třídy Superstock úplně jiná, přesto jsem s tímto motocyklem velmi snadno držel ideální stopu. Zpočátku testování jsem několikrát následoval Sebastiena a uvědomil jsem si, že jsem v minulosti jezdil absolutně jiné stopy. V supersportech je velmi důležité projíždět rychle zatáčky, to je věc, na které potřebuji ještě zapracovat. Doufám, že se to při dalším testu opět zlepší.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist