Assen: Je čas se vrátit

V Assenu, na úžasně technické nizozemské trati, se bude od 20. do 22. dubna konat třetí kolo Superbike World Championship. Závodění na tomto okruhu je skutečnou univerzitou jízdy na dvou kolech.

Tým Effenbert Liberty Racing čelí této výzvě hodně namotivovaný a ve skvělé náladě. Každý z pilotů: Jakub Smrž, Sylvain Guintoli, Maxime Berger e Brett McCormick, má rád zatáčky na okruhu “TT Circuit”, neboť zde mohou vyniknout jejich nesporné jezdecké hodnoty.

Závodění v Assenu v roce 2011 přineslo českému týmu jak tmavé, tak i světlé barevné odstíny. Po vzrušujícím Superpole musel v první jízdě Jakub Smrž mimo trať, aby zabránil srážce s Leonem Haslamem. Podařilo se mu sice získat nazpět několik pozic, ale ve snaze předjet Lavertyho ztratil Smrž kontrolu nad svou Ducati v šikaně před cílovou rovinkou, a těsně za ním jedoucí Guintoli se mu už nestačil vyhnout a pro oba dva naše jezdce tak závod předčasně skončil.
Závod dvě vyšel oběma našim jezdcům o poznání lépe, když ho dokončili na devátém (Smrž), resp. desátém místě (Guintoli).

Zatímco pro oba zkušené jezdce je tedy Assen otázkou pomsty za loňský rok, tak pro Maxime Bergera a Bretta McCormicka to bude nová vzrušující příležitost prokázat naplno své kvality.
Všichni si jistě vzpomenete na Phillip Island, kde Berger prokázal při svém debutu v týmu velké odhodlání a bojového ducha, zatímco v Imole se zdál být francouzský jezdec trochu v útlumu.
Debut Bretta McCormicka na okruhu Dino a Enzo Ferrariho byl velmi dobrý, vždyť to byl první start v týmu Effenbert Liberty Racing a navíc na trati v kraji Saterna jel vůbec poprvé. Body sice nezískal, ovšem byl schopen neustále zrychlovat a tak doufáme, že si své první mistrovské body připíše při svém druhém závodě v Assenu.

Imola byla nešťastným závodem pro oba naše zkušené špičkové jezdce.
Francouz byl považován za jednoho z favoritů v prvním závodě, který začal na druhé pozici. Po pár kolech ale musel kvůli nezaviněné havárii závod předčasně ukončit. Naštěstí nebyl vážně zraněn, ovšem měl po pádu na asfalt hodně bolestivé pohmožděniny, s kterými nastoupil do druhé jízdy. Zde se pokusil předjet Lavertyho v boji o 5. místo, byl ale dlouhý na brzdy v šikáně před cílovou rovinkou a místo boje o stupně vítězů se propadl hodně dozadu. Nakonec ale vybojoval 11. místo.

Imola nebyla dobrým dnem ani pro Jakuba Smrže, který zápasil s hlodavou bolestí v předloktí a v prvním závodě skončil 11., ve druhém pak 7.

V bodovací tabulce po čtyřech odjetých jízdách jsou nyní tři jezdci Effenbert Liberty Racing v Top-10: Jakub Smrž 7. (se ziskem 30 bodů), 9. je Sylvain Guintoli (s 21 body) a Maxime Berger 10. (s 20 body).

Nyní je naše pozornost zaměřena do Assenu a vzhledem k tomu, že sezóna WSBK , 2012 začala pro tým Effenbert Liberty Racing podiem na Phillip Islandu, tak se ve třetím kole superbikového šampionátu dá očekávat, že tým díky svému bojovnému charakteru zajede důležité výsledky, když cílem je právě podiové umístění. Jezdci i tým si to rozhodně zaslouží.

Okruh Assen je jedním z nejoblíbenějších tratí, kde se závodí na motocyklu. Pochází z doby před téměř sto lety, byl ale z důvodů bezpečnosti několikrát modernizován a jeho současná délka byla z původních 7 km změněna na současných 4,555 metrů.

Holandský okruh určitě neztratil nic na svém kouzlu a šarmu a je jednoznačně zapsán do historie mistrovství světa superbiků, a mnohé z nich jsou opravdu nezapomenutelnými momenty, jako třeba duel mezi Chilim a Fogartym - 1998



nebo velké vítězství Falappy z roku 1992 po obrovském souboji s Carl Fogartym.




To jsou jen některé příklady, jak byl holandský okruh vždy schopen oslavovat své hrdiny WSBK.

Pozoruhodnost
Před konečným postavením této speciální tratě se závodilo na pozemních komunikacích přístupných veřejnosti a proto se trať v Assenu jmenuje “Tourist Trophy”, stejně jako slavný silniční závod na Isle of Man.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist