Týmy FIM EWC testovaly v Le Mans, nejrychlejší čas zajel Hanika

Týmy vytrvalostního MS silničních motocyklů FIM Endurance World Championship testovaly tento týden na okruhu Bugatti v Le Mans v rámci příprav na zahajovací podnik sezony, jímž je slavná čtyřiadvacetihodinovka 24 Heures Motos. Nejrychlejším jezdcem testu byl český závodník Karel Hanika (na fotografii kompletní tým YART Yamaha). Testoval také český tým s kazašskou licencí Uniserv MOTO82 Team, jenž závodí v třídě Superstock.

Na okruhu Bugatti týmy FIM EWC testovaly od úterý do středy a nejrychlejší časy zaznamenali ve většině případů druhý den testování. Den byl rozdělen na dvě části, dopolední a odpolední. V úterý dopoledne byl s časem 1’36,325 sekundy nejrychlejší tým YART Yamaha. Druzí byli jezdci týmu F.C.C. TSR Honda France a třetí BMW Motorrad World Endurance Team.

V úterý odpoledne uzavřel první den nejrychlejším kolem 1’35,554 sekundy tým BMW Motorrad World Endurance Team. Druzí byli F.C.C. TSR Honda France a třetí s časem 1’36,979 sekundy YART Yamaha. Tyto tři týmy jako jediné zvládly kolo pod minutu šestatřicet.

Ve střetu dopoledne zajeli nejrychleji jezdci BMW Motorrad World Endurance Team s časem na kolo 1’35,192 sekundy. Pod 1‘36s zajeli F.C.C. TSR Honda France, YART Yamaha a Yoshimura SERT Motul. Odpoledne pak zaúřadoval Karel Hanika, jenž v sedle YZF-R1 týmu YART Yamaha zajel rekordní čas na kolo 1’34,759 sekundy, čímž překonal vlastní rekord z roku 2022, který má v Le Mans na hodnotě 1’34,878 sekundy.

Karel Hanika testování komentoval slovy: „Jsem opravdu spokojený s prací, kterou jsme odvedli během tohoto přípravného testu. V rámci předsezonní přípravy tým pracoval opravdu tvrdě a nastavit nový rekord na kolo je úžasné. Upřímně řečeno, během těchto dvou dnů jsme se soustředili na závodní tempo, ale dnes odpoledne mi tým nabídl možnost vyzkoušet kvalifikační pneumatiku. Na časech je vidět, že funguje dobře, a navíc všichni tři jezdci tento čas na kolo zvládnou. Pokaždé je příjemné mít rekord na kolo, cíl je ale jasný a to vyhrát 24 Heures Motos.“

Druhým nejrychlejším týmem byl BMW Motorrad World Endurance, třetí ERC Endurance-Ducati a čtvrtý F.C.C. TSR Honda France, který v roce 2022 získal titul FIM Endurance World Championship. První pětku uzavřel tým Yoshimura SERT Motul, který bude v dubnu bojovat o třetí vítězství ve 24 Heures Motos v řadě.

V kategorii Superstock testoval v Le Mans český tým s kazašskou licencí Uniserv MOTO82, který měl ve Francii vyzkoušet jezdeckou sestavu Karel Pešek, Martin Vašulín a Kamil Holán. V úterý odpoledne nastavili dvacátý čas 1’42,337 sekundy, jenž byl jejich zároveň nejrychlejším časem testu. Ve středu dopoledne byli s časem 1’42,902 sekundy třiadvacátí, odpoledne s časem 1’43,808 sekundy sedmadvacátí.

Závod 24 Heures Motos odstartují v Le Mans v sobotu 15.dubna ve tři odpoledne středoevropského času.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist