Je příjemné vyhrát doma, říká Anthony Delhalle

Suzuki Endurance Racing Team (SERT) slavil v neděli odpoledne první zlato v letošním seriálu MS vytrvalostních závodů, když vyhráli v domácím prostředí Le Mans 37.ročník 24Hodin Moto. Zároveň ale poprvé od roku 2010 SERT nezískal titul šampiona. Naopak superstockový tým Suzuki Junior Team LMS poslední závod roku sice nevyhrál, ale je celkovým vítězem FIM Superstock World Cupu.

Sestava týmu SERT Vincent Philippe, Anthony Delhalle, Erwan Nigon a náhradní jezdec Damian Cudlin vrátili Suzuki na vrchol poté, co jim během sezony příliš nepřálo štěstí díky smůle, nehodám a zraněním. V prvním podniku Bol d’Or havaroval Vincent Philippe a tým musel ze závodu odstoupit. Philippe musel vynechat závod v Suzuce, kde jej velmi dobře nahradil Damian Cudlin. Bohužel pro SERT v německém Oscherslebenu havaroval Anthony Delhalle a tým musel bojovat o každou pozici, aby závod dokončili s jednadvaceti body šestí. Pro obhajobu titulu udělali v Le Mans maximum, sezonu uzavřeli vítězstvím v závodu, ale v celkovém hodnocení vytrvalostního seriálu MS celkově druzí.
Do čtyřiadvacetihodinového klání startoval tým SERT čtvrtý a v sedle Suzuki GSX-R1000 byl na startu Vincent Philippe. Po první hodině závodu SERT figuroval na druhé pozici a do čela se posunul v sedmé hodině, když jezdec vedoucí stáje SRC Kawasaki havaroval a musel do boxů. V čele výsledkové tabulky tým Suzuki zůstal až do konce a díky tomu si na své konto připsal maximum bodů – deset za vedení po 8 hodinách, deset za vedení po 16 hodinách. Celkem tak získali rovných šedesát bodů. Na druhý tým v pořadí najeli celkem dvě kola a to byli penalizováni za překročení maximální rychlosti v boxech.
Po závodě Vincent Philippe uvedl: „Nevyhrál jsem tu jedenáct let a letošní rok byl náročný jak pro SERT, tak pro mě samotného. Vyhrát tu závod je velmi speciální okamžik. V pátek bychom si něco podobného netroufli odhadnout, ale v roce 2015 budeme znovu usilovat o titul.“

„Pro mě je to vůbec první vítězství ve 24-hodinovém závodě,“ prozradil Erwan Nigon. „Rád bych složil poklonu týmu, mým jezdeckým kolegům a vůbec všem za jejich tvrdou práci. Podmínky na dráze byly během víkendu hodně záludné, ale každopádně se nám podařilo vyhnout jakýmkoliv nepříjemnostem.“

„Je skutečně velmi příjemné vyhrát doma,“
řekl s úsměvem na tváři Anthony Delhalle. „Bydlím jen patnáct minut odtud a jezdce na okruhu Bugatti sleduji od svých dětských let. Dnes je to potřetí, kdy jsem se snažil vyhrát a konečně se mi to povedlo.“

Celkem francouzský tým pod vedením Dominique Melianda najel 812 kol s celkem osmadvaceti zastávkami v boxech, což bylo o jednu víc než kolik absolvoval druhý tým v pořadí a celkový vítěz letošního ročníku vytrvalostního mistrovství světa motocyklů Yamaha Racing GMT 94 Michelin nebo třetí v pořadí rakouský Monster Energy YART. Například čtvrtý tým, superstockový Qatar Endurance Racing, byl v boxech pětadvacetkrát, Suzuki Junior Team LMS dokonce čtyřiadvacetkrát.

Jezdci stáje Suzuki Junior Team LMS Baptiste Guittet, Etienne Masson a Gregg Black v posledním klání roku neriskovali, jeli na jistotu, pokud se to tak dá říct, protože v celkovém hodnocení 24Hodin Moto obsadili v Le Mans páté místo, v kategorii Superstock byli druzí a v celkovém hodnocení FIM Superstock World Cup 2014 první.


FOTOGALERIE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist