Czech Stunt Day

V sobotu 14. září se v Ostravě konala akce pod názvem Czech Stunt Day. Jednalo se o mistrovství České republiky ve stunt ridingu, kterého se zúčastnilo pouze deset nejlepších jezdců. Seznam jezdců určilo několik kvalifikačních kol na několika akcích pod názvem Streetfighter weekend na letišti ve Tchořovicích u Blatné.

Akce se konala v areálu firmy Libros, který se otevřel pro návštěvníky v pravé poledne. Na ploše již probíhal volný trénink, ale oficiální začátek akce byl naplánován na druhou odpoledne, kdy byla na programu vyjížďka městem za asistence dopravní policie, která naprosto vzorně celou kolonu navedla po správné trase a řídila okolní provoz.
I přes nepříznivou sobotní předpověď počasí, která se nakonec nevyplnila, na vyjížďku vyrazilo přes 100 motorek, které vedli jezdci finálové desítky na svých strojích. Po asi dvaceti kilometrové vyjížďce městem a okolím odstartoval program na ploše. Za asistence Vlaďky Řepkové se křtil exkluzivní kalendář Kaskadérů 2014, jehož výtěžek bude věnován na boj proti rakovině.

Poté už vtrhl na plochu Pavel Korych a Petr Hnětkovský, kteří předvedli svou adrenalinovou show s autem, motorkou a také motokárou. Po této dvojici se na ploše předvedl Lukáš Petráček, který ukázal diváků co všechno se dá dělat na trialové motorce.
Pak už následovalo finále soutěže. Porota ve složení Pavel Korych, David Zavadský a Lukáš Petráček hodnotili jednotlivé jízdy v několika bodech.

  • jízda po zadním kole
  • po předním
  • drifty a gumování
  • akrobacie
  • obtížnost, celková plynulost a zábavnost show
  • trestné body za pády

Každý jezdec měl na svoji jízdu čtyři minuty, kde se snažil předvést svoje nejlepší kousky. Jelo se od posledního kvalifikovaného (10.místo). Hlavní souboj, se čekal na špici, kde bylo několik výkonnostně podobných jezdců a rozhodovala každá chyba.

5. místo

  • vybojoval jeden s veteránu českého stunt ridingu Marek Černý, který už závodil na akcích Streetfighter Day v Bechyni.

4. místo

  • to nakonec obsadil Mirek Frey známý pod přezdívkou Sporťák. Jeho jízda je vždycky hodně divoká, plná driftů a kouře. Zde jak sám řekl, udělal během finálové jízdy několik drobných chyb a to rozhodlo o čtvrté příčce.

3. místo

  • patří Michalu Martínkovi, který jezdí na velké motorce teprve druhou sezonu. Ukazuje všem, stejně jako Martin Krátký, že průprava z malé motorky je v tomto ježdění výborná věc a jezdci hodně pomůže.

2. místo

  • tato pozice zůstala v Ostravě. Divokou a bezchybnou jízdou si ho po zásluze vybojoval Adam Peschel a o 6 bodů porazil Michala Martínka.

1.místo

  • vítězství vybojoval Martin Krátký, který potvrdil roli favorita a získal o 50 bodů více než druhý Adam Peschel. Martin ukázal spoustu špičkových triků a dokázal, že patři ke špičce kaskadérského ježdění v Evropě.


Po vyhlášení výsledků následovala společná show všech zúčastněných zakončená ohňostrojem. Jak to v Ostravě vypadalo můžete vidět na videu. Akce se podařila, nikdo se nezranil a diváci viděli skvělou show. Již teď organizátor oznámil, že příští rok se uskuteční druhý ročník Czech Stunt Day, již jako mezinárodní závod. Takže kdo ví, třeba zde začíná opět nová éra něčeho, jako byla legenda Streetfighter Day.

Celkové hodnocení závodu Czech Stunt Day v Ostravě:

1. Martin Krátký – 278bodů
2. Adam Peschel – 227b.
3. Michal Martínek – 221b.
4. Mirek Frey – 213b.
5. Marek Černý – 183b.
6. Michal Holomek – 143b.
7. Jarda Janovský – 127b.
8. Přéma Vaněk – 123b.
9–10. Bohuslav Chmelař, Radek Pyrchala – 99b

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist