Svoboda bojoval o pódium, nakonec byl sedmý

V prvním závodu sedmého podniku WSSP300 v Magny-Cours vybojoval jezdec týmu Accolade Smrz Racing José Luis Perez Gonzalez osmé místo v cíli velmi dramatického klání. Petr Svoboda, startující na divokou kartu, skončil v sobotu jedenáctý a Yeray Saiz Marquez osmnáctý. Ve druhém klání Čech Petr Svoboda bojoval o pódium, nakonec skončil sedmý. Dvanáctý Perez Gonzalez získal další světové body, Saiz Marquez skončil dvaadvacátý. Na tým Jakuba Smrže teď čekají závody v Barceloně, bohužel již bez Petra Svobody.

Po dlouhé letní pauze se jezdci týmu Accolade Smrz Racing opět potkali na závodní trati, tentokrát ve francouzském Magny Cours, aby porovnali síly s ostatními protagonisty prestižní kategorie mistrovství světa World Supersport 300. Proměnlivé počasí tradičně provázelo program závodního víkendu od samotného začátku, i přesto se týmu Jakuba Smrže podařilo zapracovat na nastavení motocyklů do sobotního Superpole a prvního závodu. Španěl José Luis Perez Gonzalez startoval třináctý a v prvním závodě se mu podařilo vybojovat osmé místo v cíli. Stejně jako José Luis, i Petr Svoboda měl pomalejší start z důvodu kolize v prvním kole, ale nakonec z toho bylo pěkné jedenácté místo z patnácté pozice na startu. Yeray Saiz Marquez se kvalifikoval jako pětadvacátý a závod dokončil osmnáctý.

José Luis Perez Gonzalez: „V Superpole jsem se cítil dobře. Nakonec jsem nenašel skulinku, abych zajel dobrý čas a startoval jsem třináctý. V závodě jsem se propadl až na konec hned po startu kvůli kolizi jiného jezdce, ale podařilo se mi prokousat se zpět až na osmou pozici v cíli, takže jsem spokojený.“

Petr Svoboda: „Po včerejších změnách na motorce to bylo lepší. Do závodu jsme potom museli ještě nějaké udělat. Díky penalizacím jiných jezdců jsme se na gridu posunuli, ale ve druhé zatáčce byl velký kontakt a já i José jsme byli předtím, takže jsme museli jet abychom nespadli. Potom jsem se snažil prokousávat co nejvíce to šlo, a nakonec z toho bylo opět magické jedenácté místo. Něco nás ještě napadlo ohledně nastavení, tak to zkusíme zítra ve warm-upu. Moc děkuji celému týmu a WRP, že tu můžu být.”

Yeray Saiz Marquez: „Dneska jsme se hodně posunuli, protože se nám podařilo najít dobré závodní tempo. Škoda, že jsem tolik ztratil v prvním kole. Zítra máme druhou šanci.”

Napínavý druhý závod kategorie World Supersport 300 v Magny Cours připoutal diváky k sedačce od samotného začátku. Obzvláště pak fanoušky českobudějovického týmu Accolade Smrz Racing a jejich Petra Svobody, který ve Francii opět startoval na divokou kartu, a bojoval o pódiové umístění až do samotného závěru. Po startu ze sedmnáctého místa nakonec projel cílem sedmý. „Bedna“ mu unikla jen o vlásek. José Luis Perez Gonzalez měl opět smůlu v prvním kole. Podařilo se mu však dotáhnout čelní skupinku a vybojovat další světové body za dvanáctou pozici. Rookie Yeray Saiz Marquez byl v neděli dvaadvacátý.

Jakub Smrž (manažer týmu): „Myslím, že to byl pro nás úspěšný víkend. Snažíme se o stupně vítězů a nebyli jsme opět daleko. Yeray musí zlepšit starty a začátky závodů. Pak zajížděl dobré časy a má určitě na víc. José bohužel doplatil na kolize, ve druhém závodě byly dvě a měl ohnutou páčku, takže se mu hůř jelo. Byl rychlý minimálně jako prvních pět jezdců. Peťa zajel pěkný závod, bylo z toho „až“ sedmé místo, ale chybělo jen málo. Je to pro nás skvělé rozloučení. Podařilo se nám získat dvě divoké karty (Most a Magny Cours) ale na zbývající závody je bohužel plno. Jsem moc rád, že se nám podařilo zajistit, společně s WRP, aby jel většinu sezóny. Peťovi moc děkujeme za skvělou práci, za výsledky; bylo tam hodně smůly, ale rozhodně nezklamal a jezdecky se posunul. Věřím, že jsme mu k tomu dali ty nejlepší podmínky. Děkuji všem partnerům a celému týmu. Závodní víkend se třemi jezdci určitě není jednoduchý, ale všechno jsme zvládli a vezeme domů pěknou porci bodů.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist