Ostrý začátek sezony na Phillip Islandu

Český tým Prorace se v letošním roce rozhodl zůčastnit se celého šampionátu v Supersportech a za tímto účelem angažoval Lukáše Peška. Tým s Lukášem absolvoval poměrně náročnou zimní přípravu a do Austrálie odcestoval tedy plně připraven.

Pro Lukáše je závodění ve světových Supersportech zcela nové, pro tým jako takový je nové pouze to, že pojede celý šampionát. Členové týmu sice absolvovali již v minulosti zde jiné závody v jiných týmech, ale data pro tento okruh byla jen opravdu okrajová. Proto první krok v pondělí ráno vypadal velice nadějně. Po prvním devadesátiminutovém tréninku byl Lukáš na skvělém pátém místě. Poté jsme se bohužel začali ubírat špatným směrem co se hlavně podvozku týkalo a Lukáš ukončil den ošklivým bolestivým pádem, po kterém navíc musela být vyvěšena červená vlajka, na osmém místě. Zkoušeli jsme také různé varianty pneumatik, jejich přilnavost a výdrž.
Dnešní dvě devadesátiminutovky jsme začali až před polednem rovnou při 28 stupních vedra. Lukášův oteklý levý nárt, stejné místo, které si vloni propíchl o stupačku při ošklivém pádu na Lausitzu ho hlavně ze začátku poněkud limitovala, takže se necítil úplně ideálně. Také nastavení motorky po včerejším dni se začalo lepšit až ke konci druhé jízdy. Zhruba v její druhé polovině jsme konečně našli směr, kterým se bude další nastavování motorky ubírat a i časy se začali lepšit. Taky začalo být jasné, jaké pneumatiky se pojedou o víkendu. Při posledním výjezdu konečně Lukáš začal zajíždět lepší časy a z původního osmnáctého místa se vytáhl na jedenácté. Tím také test zakončil.
Tým teď čeká jeden den zaslouženého volna a od čtvrtka opět plné pracovní nasazení. Je třeba zanalyzovat co se událo, co bylo dobře a co je třeba zlepšit tak, abychom od pátku rána mohli plně nastoupit do závodního víkendu.

Lukáš Pešek: "Celkově s testem úplně spokojen nejsem. Včera jsme začali dobře, ale poté jsme se vydali špatnou cestou k ideálnímu nastavení, které jsem ve finále završil bolestivým pádem. Dneska jsem se na motorce vůbec necítil dobře. Jak moje tělo, tak důvěra v motorku nebyla zrovna optimální. Poslední změna do posledního tréninku se osvědčila a už jsem se cítil o mnoho lépe a v pátek ráno budeme muset pokračovat tímto směrem. Je to sice už první volný trénink závodu, ale ještě budeme muset motorku trochu upravit. Ztrátu necelé dvě vteřiny po prvním seznámení s ostatními jezdci ovšem nepovažuji za něco tragického."

Jirka Hanyk - manager: "Celkově dobré. První výjezd až překvapivě skvělý, pak jsme se bohužel nepustili zprávnou cestou. Také Lukášův nehezký pád celému testu nepřidal. Zřejmě nás čeká víc práce, než jsme očekávali. Lukáš je co se motorky týče hodně citlivý a dokud není vše podle jeho představ, není spokojený. To je samozřejmě správná cesta. Jen tak se můžeme posunout výš. Zjistili jsme některé drobné nedostatky na motorce, ale nyní je vše zase OK a v pátek budeme nachystáni. Zítra dojde k řádnému rozboru všech dat, kterých je za ujetých 103 kol je víc než dost a v pátek pojedeme naplno."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist