Na domácí půdě se tým Accolade Smrz Racing ukázal v dobrém světle

Závodní víkend v Mostě absolvoval český tým Accolade Smrz Racing s trojicí závodníků José Luis Perez Gonzalez, Yeray Saiz Marquez a Petr Svoboda, který jel na divokou kartu. Všichni tři si z Mostu odvážejí světové body.

Závodní víkend mistrovství světa World Supersport 300 na domácí půdě v Mostě začal pro českobudějovický tým velmi slibně, když Petr Svoboda v pátečním druhém volném tréninku obsadil druhé místo. Přestože sobotní proměnlivé počasí zkomplikovalo situaci, Petrovi se i tak podařilo vybojovat v ranním Superpole 7. místo na startovním roštu. Jeho týmový kolega José Luis Perez Gonzalez, který se vrátil na závodní trať po zranění a dlouhé pauze, zajel fantastické 5. místo. V závodě nejvíc překvapil rookie Yeray Saiz Marquez, který vybojoval první světové body za 12. místo, a to po startu až z poslední řady. Skvělý výkon předvedl také José Luis, který skončil 10. Pro brněnského jezdce Petra Svobodu první závod bohužel skončil pádem hned v prvním kole.

Petr Svoboda: „Kvalifikace byla náročná, protože podmínky na trati byly opravdu nepříznivé, takže jsem rád, že se nám podařilo zajet 7. místo, přestože na suchu jsme asi měli na víc. Před startem závodu se počasí opět zhoršilo, místy pršelo a místy bylo sucho. Rozhodli jsme se obout mokrou přední gumu, a to se mi stalo v závodě osudným. Podařil se mi start, ale pak mi bohužel ustřelil předek a nemohl jsem s tím už nic dělat. Spadli se mnou další jezdci a já za to dostal 2x long lap penalizaci do zítřejšího závodu. Moc mě to mrzí, zítra by mělo být lepší počasí a věřil jsem, že budeme bojovat o pódium. Děkuji celému týmu za jejich podporu, WRP a všem, co nás přijeli podpořit na domácí závod. Zítra pojedeme naplno a pokusíme se o co nejlepší výsledek."

Jakub Smrž (manažer týmu): „Povedla se nám kvalifikace, José byl 5. a Peťa 7. Na startu byly trochu zmatky a změny kvůli počasí. Vyhlásili mokrý závod, protože začalo pršet. Obuli jsme přední mokrou a zadní suchou pneumatiku, ale pršet pak přestalo, a jelo se na suchu, takže jsme byli trochu v nevýhodě. Peťa byl v přední skupince, ale bohužel upadl a s ním i pár dalších jezdců. Dostal za to penalizaci do zítřejšího závodu. José měl také mokrou přední pneumatiku, a přesto se mu podařilo vybojovat 10. místo. Kdyby měl, tak jako soupeři před ním, suchou, mohlo to být ještě daleko lepší. V danou chvíli jsme udělali to, co bylo nejlepší. Potom se počasí otočilo. Nejvíc mě to mrzí za Peťu. Celý víkend podával skvělé výkony a mohl bojovat o bednu. Yeray získal první body, z čehož máme velkou radost. Zítra nás čeká druhý závod před domácími fanoušky a věřím, že jim uděláme radost.“

Druhý závod mistrovství světa World Supersport 300 v Mostě byl velmi dramatický. Červená vlajka přišla hned po samotném startu z důvodu kolize dvou jezdců a závod byl zkrácen na pouhých 9 kol. José Luis Perez Gonzalez skvěle odstartoval a bojoval ve skupince o pódium, než přišla druhá červená vlajka a závod byl předčasně ukončen. José byl klasifikován jako pátý, méně než 0.1 vteřiny od pódiového umístění. Petr Svoboda, který si musel odpykat penalizaci v podobě 2x long lap, se dokázal za pouhých 6 kol prokousat startovním polem až na 11. pozici v cíli. Byl jedním z nejrychlejších jezdců na trati. Yeray Saiz Marquez skončil 17., kousek od světových bodů. Přestože závodní víkend na domácí půdě provázela také smůla a proměnlivé počasí, tým Jakuba Smrže si odváží spoustu příjemných zážitků, užitečných dat, a hlavně také pěknou porci světových bodů.

Petr Svoboda: „Celkově jsem zklamaný, že jsme měli takovou smůlu zrovna na domácí půdě. Motorka fungovala skvěle už v pátek, kde jsme byli hodně vepředu. I kvalifikace se povedla, ale v prvním závodě přišla smůla a poté penalizace do druhého závodu. Po odpykání trestu mi
sice odjela přední skupinka, ale mohl jsem ji ještě dotáhnout, kdyby nebyla červená vlajka. Za pouhých 6 kol už se toho nedalo stihnout víc a bylo z toho 11. místo. Děkuji moc celému týmu, WRP a všem, co nám přišli fandit.”


Jakub Smrž (manažer týmu): „Víkend hodnotím pozitivně. Měli jsme jiné ambice, ale to jsou závody. Petr měl smůlu, že včera dostal penalizaci. I přes dva „long lapy“ skončil jedenáctý. Kdyby závod nezkrátily dvě červené vlajky, mohlo to být ještě lepší. Čekali jsme hodně, je domácí jezdec na domácí trati, ale Petr určitě nezklamal. Dnes byl jedním z nejrychlejších jezdců na trati. Mile nás překvapil i José Luis, vrátil se po zranění a kvalifikoval se 5. Včera skončil 10. za složitých podmínek a dneska byl připraven bojovat o stupně vítězů, kdyby mu to nezmařila červená vlajka a předčasný konec. Yeray včera vybojoval první body, takže určitě také nezklamal. Děkuji jezdcům, celému týmu a všem, co nás přišli podpořit. Myslím, že se to povedlo.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist