Mistr světa FIM World Supersport – Dominique Aegerter

Švýcar Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) si v předposledním podniku sezony mistrovství světa FIM Supersport v Indonésii zajistil titul mistra světa. Do historie šampionátu se tak zapsal nejen jako celkový vítěz, ale také jako teprve třetí jezdec v historii WSSP, který titul dokázal obhájit. Před ním to dokázal jen Kenan Sofuoglu (2015 a 2016) a Sebastien Charpentier (2005 a 2006).

Dvaatřicetiletý Dominique Aegerter se narodil ve švýcarském Röthenbachu a ve světových sériích motocyklových šampionátů závodí od roku 2007. Tehdy jel první kompletní sezonu MS třídy do 125ccm a od roku 2010 byl součástí startovního roštu Moto2. Tam byl dlouhých jedenáct sezon s nejlepším umístěním v podobě celkového pátého místa z let 2013 a 2014. V roce 2020 poprvé startoval v sérii FIM Enel MotoE World Cup v níž právě letos získal celkové prvenství.

Ve FIM Supersport Dominique Aegerter závodí od roku 2021 a hned při své premiéře získal titul mistra světa. Letos titul obhájil a po Randy Krummenacherovi, který získal titul v roce 2019, přidal k úspěchům Švýcarska ve WorldSSP celkem třetí triumf. Aegerter letos také vyzkoušel prototyp Suzuki třídy MotoGP a zúčastnil se vytrvalostního závodu v japonské Suzuce. Ještě dřív než v Indonésii titul mistra světa obhájil, Aegerter potvrdil pro sezonu 2023 přestup do královské kubatury FIM Superbike, kde bude jezdcem týmu GYTR GRT Yamaha WorldSBK.

Co jsme možná o Dominique Aegerterovi nevěděli?

- Dominique Aegerter startuje s číslem #77, ale původně začínal s číslem #7. To mu dal jeho otec, protože byl fanouškem Barry Sheena. Když Aegerter přešel k závodům silničních motocyklů, číslo #7 již bylo obsazeno, takže se rozhodl k ní jednoduše přidat další sedmičku. Ta se nyní stala jeho šťastným číslem. Asi i proto nosí v levém uchu náušnici s číslem #77.

- dvojnásobný šampion Dominique Aegerter vždy uvádí dva sportovce s nimiž by si rád na jeden den vyměnil místo. Jedním z nich je devítinásobný mistr světa Valentino Rossi, který vyhrál 115 závodů v mistrovství světa a druhým je švýcarský tenista Roger Federer, který odehrál 31 grandslamových finále a 20 z nich vyhrál.

- Dominique Aegerter má motorsport v krvi, a kdyby nebyl jezdcem, věnoval by se motoristickému sportu jinak. On sám tvrdí, že by to mohlo být v automobilových závodech nebo motokárách, případně jako mechanik.

- Dominique Aegerter má seznam dalších sportů, kterým se rád věnuje. Baví ho motokros a supermotard, ale také sporty, které se netýkají motocyklů, jako je chození do posilovny, běh, jízda na kole, squash a lyžování.

- začátkem roku Dominique Aegerter prozradil, které tři osobnosti by pozval na večeři. Byl by to italský legendární jezdec Valentino Rossi, závodníka rallycrossu a rallye, držitele zlaté medaile z X Games, Travis Pastrana a zpěvačka Jennifer Lopez.

- Dominique Aegerter během zaznamenal řadu nezapomenutelných momentů jak v paddocku MotoGP, tak WorldSBK. Počínaje rokem 2006, kdy debutoval v mistrovství světa 125ccm jako divoká karta v Estorilu, přes první pódium v Moto2 ve Valencii 2011 a první vítězství v roce 2014 na Sachsenringu, až po zisk titulu ve WorldSSP v roce 2021, 2022 a vítězství ve světovém poháru MotoE v roce 2022.

- Dominique Aegerter nefandí konkrétně žádnému z jezdců MotoGP, ale závodit v tomto šampionátu je stále jeho snem. Letos poprvé vyzkoušel prototyp MotoGP, když testoval s týmem Suzuki. Co se týče jeho zkušeností se superbiky, v rámci osmihodinového závodu v Suzuce Švýcar startoval celkem šestkrát, přičemž nejlépe skončil druhý v roce 2015.

- Dominique Aegerter tvrdí, že nemá žádný skrytý talent, protože pokaždé ukáže co umí, ale jak on sám často říká, umí i vařit. Jeho kuchařskou specialitou je salát, kuře a těstoviny.

- když má Dominique Aegerter volno, rád ho aktivně využije. Tráví čas se svými přáteli, chodí sportovat, tancovat nebo tráví čas na sociálních sítích. Někdy uspořádá večírek, což je něco, o čem se zmiňuje v rozhovorech v Parc ferme po celou dobu svého působení ve WorldSSP.

- nejoblíbenějším místem Dominique Aegertera je jeho domov ve Švýcarsku. Také ale rád cestuje a zejména do zemí jako Brazílie, Thajsko a Indonésie. Rád by také někdy navštívil Venezuelu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist