Michael van der Mark má jistý titul v třídě Supersport

Holanďan Michael van der Mark přijel po letní přestávce na jih Španělska s náskokem třiapadesáti bodů, což mu v Jerezu nabízelo první mečbol k zisku titulu mistra světa. Jezdec týmu Pata Honda World Supersport nezaváhal a vítězstvím v závodu si titul zajistil dvě kola před koncem sezony 2014.

Jednadvacetiletý Michael van der Mark (v říjnu mu bude dvaadvacet), syn bývalého závodníka Grand Prix Henk van der Marka, nastoupil do evropského šampionátu Superstock 600 poprvé v roce 2010, ale to jel pouze jediný závod. Kompletní sezonu absolvoval s týmem Ten Kate Junior až o rok později a v celkovém hodnocení obsadil třetí příčku s celkem čtyřmi umístěními na stupních vítězů. V roce 2012 vyhrává titul evropského šampiona v třídě STK600 a přestupuje mezi supersporty.
V barvách Pata Honda World Supersport má v první sezoně celkem tři umístění na stupních vítězů, ale ani jedno vítězství nebo start z první pozice. Karta se obrací v letošním roce, třebaže úvod v Austrálii byl s nulou. Už testy prozradily, že Holanďan bude silným hráčem a to také dokázal. V dalších osmi závodech pokaždé bodoval prvním nebo druhým místem, takže si vytvořil natolik výrazný náskok (53 bodů), který mohl už v Jerezu znamenat zisk titulu.

V závodu třídy Supersport Michael van der Mark potřeboval porazit Julese Cluzela, aby si dva závody před koncem sezony zajistil titul. Dlouho to vypadalo, že boj o prvenství v šampionátu odloží na další podnik v Magny Cours, ale nakonec Jules Cluzel v posledním kole spadl, nebodoval a to znamenalo jediné – Michael van der Mark vyhrává titul Mistra světa třídy Supersport 2014.
Velmi dobrou kondici a chuť po vítězství Michael van der Mark předvedl už během letní přestávky, když společně s týmem MuSashi RT Harc-Pro Honda a týmovými kolegy Leonem Haslamem a Takumi Takahashim vyhrál prestižní vytrvalostní závod 8Hodin Suzuka, čímž zároveň obhájil loňské prvenství.

Vítězství VD Marka je rovněž jubilejním desátým světovým triumfem pro ten Kate Honda Racing a desátým triumfem Hondy v soutěži výrobců třídy Supersport. Ještě plný emocí Michael van der Mark po závodě uvedl: „Nemůžu tomu uvěřit! Byla to dlouhá cesta než jsem se sem dostal a od doby, kdy jsem před deseti lety začal závodit bylo mým snem stát se mistrem světa. Rád bych poděkoval celé rodině a zejména tátovi, jenž pro mě tolik udělali, aby mi pomohli. Dnes tu není, protože má svůj vlastní závod, takže mu přeji hodně štěstí!“

FOTOGALERIE:


Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist