Comeback Gabora Talmacsiho

Maďarský mistr světa z roku 2007 Gabor Talmacsi dlouho bez závodní motorky nevydržel. V následujícím závodě supersportového šampionátu na okruhu Misano Adriatico pojede za český tým ProRace - s motocyklem Honda CBR600RR - s kterým podepsal smlouvu do konce letošní sezóny.

"Talma" pojede za pražský tým ProRace už nadcházející závodní víkend v italském Misanu. Bude tak po českém pilotovi Lukáši Peškovi (10. a 18. místo na Phillip Islandu, resp. v Imole), Italovi Lorenzo Lanzim (vítěz v Assenu) a dalším zástupci Apeninského poloostrova Ilariovi Dionisim (1x nedokončil - Monza a 18. - Donington) už čtvrtým jezdcem této stáje v sezóně 2012.

     
 
Maďar Gabor Talmacsi podepsal s českou stájí smlouvu do konce roku, tedy na 8 závodů, včetně brněnského závodu na Masarykově okruhu, který se jede 22. července.

Předminulý víkend testoval Gabor Talmacsi motocykl Honda tři dny na brněnském okruhu, když předtím navštívil sídlo týmu v Praze a prohlédl si garáže a dílnu týmu. Talma se tak vrátil na Masarykův okruh přesně po roční přestávce, neboť zde vloni v květnu testoval  motocykl Andrea Iannoneho.

             

31-letý Gabor Talmacsi startoval v létech 2000 až 2010 nepřetržitě v seriálu Grand Prix a absolvoval celkem 162 závodů ve všech čtyřech objemových třídách (125, 250, Moto2 a MotoGP), vyhrál celkem 9 závodů GP, 26x stál na podiu a kromě 11 získaných Pole position a 9 nejrychlejších kol, se stal v roce 2007 mistrem světa v kubatuře do 125 ccm.
V roce 2010 skončil v MS kubatury Moto2 celkově na skvělém 6. místě (mimochodem jen o 3 body před současným protagonistou SSP Julesem Cluzelem), ovšem v roce 2011 se už na startovním roštu neobjevil, ačkoliv o něho sice byl zájem (Moto2 a WSBK), ale "Talma" rozhodně nechtěl za své závodění platit: "Nevidím důvod, abych jako mistr světa musel donést do týmu peníze (v Moto2 se tehdy jednalo o částku minimálně 450 tisíc a ve WSBK 150 tisíc Euro - pozn. Bosso), to se raději s motocyklovým závoděním na nějakou chvíli rozloučím", řekl na začátku sezóny 2010 maďarský jezdec. Je nutno ale připomenout, že v MotoGP ho sponzoroval řetězec maďarským benzinových stanic Moll - ten později od smlouvy odstoupil a předtím ve 250-kách (jednalo se o stejný rok 2009 - Talma jel 3 závody ve 250-kách a 12 v královské kubatuře MotoGP) za projekt "BalatonRing", který se, jak jistě všem známo, vůbec neuskutečnil...

Nyní tedy, po téměř jeden a půl roční pauze, bude Talma startovat v Misanu opět s motocyklem o objemu 600 ccm, ovšem ne v Moto2, nýbrž v supersportech. V roce 2010 zde skončil Gabor Talmacsi s motocyklem Speed UP italské stáje Fimmco Speed Up na sedmém místě v kubatuře Moto2, takže by rozhodně neuškodilo takové umístění v Top-10 zopakovat i s Hondou týmu ProRace v supersportech...

 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist