Úvodní podnik sezony Int. Sidecar Trophy v Brně

Prvním podnikem letošního ročníku International Sidecar Trophy (celkem 7 závodů), byla o uplynulém víkendu Jarní cena Brna. Oproti loňsku letos Brno přivítalo 26 posádek z 8 zemí opravdu jarním počasím. Bylo to znát na kvalitě závodů i zajetých časech na kolo.

Stejně jako loni i letos využilo brzký jarní termín hodně posádek z IDM (německý šampionát) a WM (mistrovství světa) jako test a rozježdění se před prvními starty v ostrých šampionátech. Toto hostování určitě zatraktivnilo samotné závody pro diváky, kteří o víkendu zavítali na brněnský Masarykův okruh.

Kvalita hostujících týmů byla patrná při pohledu na výsledky kvalifikací, když první posádka bodující do Int Sidecár Trophy skončila až na 8.místě. Z našich posádek si lépe vedla dvojice Miroslav Medek - Ondřej Kopecký, kteří startovali do závodu ze 17.pozice. Technické problémy v kvalifikaci odsunuly druhou českou posádku Roman Sedláček - Kateřina Rozeneková až do poslední řady na startovním roštu. Bohužel původně třetí českou posádku, která měla o víkendu v Brně startovat, zastavila porucha jejich nového stroje ještě před kvalifikací a tak do bojů na domácí trati nemohli zasáhnout.

Start do prvního závodu letošní sezóny byl opravdu rychlý a některé posádky byly zaskočeny, jak rychle zhasla červená světla. Tohoto zaváhání využilo několik posádek ze zadních řad a tím pádem bylo zaděláno na pěkné závody. Během celého závodu tak docházelo k soubojům a předjížděcím manévrům, které musely bavit všechny přihlížející. Velice dobře si vedla naše dvojice Medek - Kopecký, kterým se start povedl, a prvním kolem projížděli v top ten. Celý závod tvrdě bojovali s loňským vítězem tohoto šampionátu Kennath Knapton – Enrico Roick a v cíli za ním zaostali o osm desetin. Do celkového hodnocení si připsali 10 cenných bodů za šesté místo v kategorii F2. Sedláček - Rozeneková brali body za 7.místo v kategorii F1. Celkově se suverénním vítězem stala německá posádka Josef Sattler – Neubert Uwe, před Peter Schröder – Denise Werth a Michael Grabmüller – Manfred Wechselbenger.

Start do nedělního hlavního závodu si již všechny posádky pohlídaly a tak jediným překvapením byl posun české posádky, když Miroslav Medek využil dokonalé znalosti domácí trati a v první zatáčce se protáhl hned za první posádky na páté místo. Vydobytou pozici dlouho neudrželi a postupně se propadali na konečné 13.místo a celkově 6.místo ve své kategorii. Na boj s nejlepšími ještě pár sekund chybí, ale tento tým bere brněnský víkend jako vydařený a těší se na další závody. Druhá česká posádka Sedláček - Rozeneková postupně sbírala zkušenosti s novou technikou a časy se přibližovala ke konkurenci před nimi. Každé kolo odjeté s novou technikou je pro ně nejdůležitější a body za 5.místo v jejich kategorii jsou bonusem, se kterým před víkendem nepočítali.

Na stupních vítězů se opakoval sobotní scénář, když i nedělní závod suverénně opanovali Sattler následovaný Schröderem a Grabmüllerem.

Nyní čeká všechny posádky měsíční pauza a následná dlouhá cesta do Chorvatské Rijeky k druhému podniku Int. Sidecar Trophy, který se jede ve dnech 11. – 13. května.

Výsledky Int. Sidecar Trophy v Brně.

Informace o redaktorovi

Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist