Tři Češi na závodech sajdkár v Rijece

Začátkem června se jel druhý podnik Int. Sidecar Trophy. Tentokrát účastníky tohoto šampionátu zavítali na chorvatský okruh v Rijece. Česká Republika měla zastoupení v podobě Roman Sedláček s Kateřinou Rozenekovou, kteří museli úvodní podnik v Brně vynechat kvůli zranění Romanova ramena. Na závodní okruh se rovněž vrátil uzdravený Ondřej Kopecký, který si tentokrát odbyl premiéru na F1 v Rakouském týmu DELTA Racing po boku zkušeného Michaela Grabmüllera. Mimo jiné vítěze úvodního podniku v Brně.

Kapitoly článku

Kromě již zmíněných posádek do Rijeky dorazila silná konkurence ať už z nedaleké Itálie či posádek z Mistrovství světa, kteří tento závod využili k testování před srpnovým závodem, který se na tomto okruhu jede v rámci závodů Alpe Adria.

Páteční tréninky ovládla italská posádka Rocco Ozimo - Massimo Zannarini před holanďany Kees Endevel - Jeroen Remme. Z třetí pozice na startovním roštu vyjížděli Michael Grabmüller - Ondřej Kopecký. Všechny posádky byly srovnány v půl vteřině a to slibovalo napínavé boje pro závod. Dále již s odstupem dvou sekund byli další pravidelní účastníci MS Janez Remse - Manfred Weischelberger. Startovní rošt uzavírali Roman Sedláček - Kateřina Rozeneková. Stále bolavé rameno a závodnická pauza neumožnila lepší výkon v kvalifikaci. Přesto byla naše posádka spokojena s tím, že odjela všechny tréninky a postupně najížděli cenné kilometry a čas stlačili pomalinku dolů.

Všechny dny provázelo závody teplé slunečné počasí a první závod byl ozdobou Sidecárového závodění, reklamou na tento sport, kdy tep diváků stoupal každým průjezdem celého startovního pole. Celý závod spolu sváděli tvrdý boj, když Ozimo byl rychlejší díky motoru objemu 1000ccm na rovinkách, zatímco Grabmüller vše doháněl v technických pasážích, kde ukazoval svoje kvality a výhody motoru 600ccm. První závod pro sebe nakonec rozhodla posádka Grabmüller - Kopecký o pouhých 0,05 sekundy před italskou dvojící. Třetí skončili Endevel - Remme.

Druhý sobotní závod probíhal ve stejném duchu s tím, že do boje o vítězství se tentokrát zapojili i Janez Remse - Manfred Weischelberger. Nakonec o pořadí na stupních vítězů rozhodli kolaři, když na předjíždění vydělali a vítězství pro sebe získali Kees Endevel - Jeroen Remme. Na druhém místě tentokrát o 0,09 sekundy skončila opět italská posádka Rocco Ozimo - Massimo Zannarini. Třetí místo tentokrát brali Michael Grabmüller - Ondřej Kopecký.

Bohužel do nedělního dlouhého závodu pro technickou poruchu nenastoupili Michael Grabmüller s Ondřejem Kopeckým a tak byla česká účast jen v podobě Romana Sedláčka a Kateřiny Rozenekové, kteří v předchozích závodech skončili na šestnáctém a osmnáctém místě v celkovém hodnocení. Tentokrát si italská posádka pohlídala celý závod a systémem start cíl konečně v Rijece vyhrála. Boje byly tentokrát zajímavější až za stupni vítězů, když o čtvrté až deváté místo bojovala velká skupina a každým průjezdem se pořadí měnilo.

Ondřej Kopecký k víkendu uvedl: „Jsou dny, kdy se sny mění ve skutečnost. Jedním z takových byl uplynulý víkend, kdy jsem měl tu čest startovat po boku jednoho z nejlepších sajdkárových jezdců současnosti. Je tomu pět let, kdy jsem poprvé na vlastní VOČI viděl rychlou side a taky poprvé zaznamenal jméno DELTA Racing a Michael Grabmüller. Borec co jezdí svět a umí MAN do desítky. Nikdy by mě nenapadlo, že někdy budu mít tu čest s ním usednout na jednu side. A přeci se tak stalo o uplynulém víkendu při Int. Sidecar Trophy. Premiéra to byla náročná a rozdíl 12 sekund na kolo je fakt mazec. Škoda jen, že nás technika nepustila do nedělního dlouhého závodu. I přesto si z Rijeky, kromě spousty zážitků a zkušeností, odvážíme dva poháry za první a třetí místo. Bohužel se nepodařilo naplnit budget pro start v Mistrovství světa, i když rychlostně i technicky jsme posádky z MS o uplynulém víkendu porazili. Dalším podnikem tak budou závody na rakouském Red Bull Ringu při Int.Sidecar Trophy.“

Informace o redaktorovi

Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist