V roce 2006 se ve WSBK představí další Čech

V příští sezóně vstoupí do světového šampionátu superbike další český reprezentant. Více o vstupu JENA Racing Teamu do WSBK v rozhovoru s manažerem tohoto týmu, panem Milanem Lapčíkem.

Kdy byl dán první impuls ke vzniku týmu Jena Racing Team?
S myšlenkou vstupu do šampionátu WSBK jsme koketovali již od počátku roku 2005. Při letošním debutu v Brně , který se uskutečnil také díky našemu majoritnímu partnerovi JENA-nábytek a na základě vcelku uspokojivého výsledku , kdy se Jirka v první jízdě umístil jako nejlepší z našich jezdců , se začala rodit konkrétní podoba teamu pro účinkování v nadcházejícím roce. Pochopitelně by toto nebylo možné uskutečnit pouze s jedním sponzorem . V současné době se na přípravě podílí další partneři , kde bych především vyzdvihl spolupráci s firmou Bikes Plast, Ešner Power Centrum, Motoman,PP-tuning, Úlehla, Willig , Recydo a další , kterým bychom chtěli touto cestou vyjádřit svůj upřímný dík za podporu.
Tým byl ihned stavěn okolo Jiřího Dražďáka, nebo bylo zpočátku uvažováno také o jiném jezdci?
Od samotného začátku se o jiném jezdci neuvažovalo. Jirka je jezdec , který přesně ví co chce, a dokáže svému cíli podřídit vše okolo , navíc je to člověk s bohatými mezinárodními zkušenostmi , proto také byla volba jezdce vcelku jednoduchá.
Chcete absolvovat kompletní šampionát MEZ MČR Superbike, jaké si do tohoto šampionátu kladete cíle?
Cíle je velmi prozaický . Do šampionátu vstupujeme s cílem pravidelného pódiového umístění, k čemuž jsou, dle našeho názoru , Jirka i motorka předurčeni.
Záměrem týmu je start v šesti evropských závodech World Superbike, víte již, kde by se měli tyto starty odehrávat?
Vstup do šampionátu je plánován, dle kalendáře WSBK na 28 - 30.04.2006 ve Valencii, dále bychom rádi absolvovali závody v Monze, Misanu,následuje pro nás vrchol sezóny Brno, dále Assen a končit budeme v německém Lausitzu.
S čím budete do závodů WSBK vstupovat?
Jedná se o první Jirkovo komplexnější účinkování v seriálu WSBK, tudíž i cíle našeho teamu tomu odpovídají. Představa je bezproblémová kvalifikace do všech závodů z co nejlepší startovní pozice a udržení se v boji o světové body.
Ve svých propozicích uvádíte eventuální starty ve World Endurance, můžete být trochu konkrétní a prozradit v této otázce něco bližšího?
Jak jistě všichni motocykloví fanoušci vědí, Jirka byl v letech 2004 a 2005 stálým účastníkem World Endurance ve službách Maco Racing Endurance Teamu. V nadcházející sezóně, pokud to nebude v termínové kolizi s WSBK a našim šampionátem , a pokud dojde ke vzájemné dohodě mezi našim jezdcem a Martinem Kuzmou, budeme i nadále Jirku vídat na velice atraktivních závodech World Endurance .
V letošním roce Jirka Dražďák vyhrál legendární zatáčky v Hořicích, plánujete i v roce 2006 účast v tomto závodě?
Účast v tzv. České TT považujeme za velmi prestižní. Jedná se, podle mého názoru, o divácky nejatraktivnější závody , kdy styk jezdce s divákem je opravdu bezprostřední . Navíc Hořice patří mezi Jirkovi velmi oblíbené okruhy . Cílem je obhájit loňskou pozici a popřípadě další posunutí hranice traťového rekordu . Také bychom chtěli fanouškům umožnit prohlédnout si techniku, se kterou se účastníme seriálu WSBK .
Berete sezónu 2006 jako přípravu na vstup mezi permanentní týmy World Superbike 2007, nebo i dále se budete věnovat především domácímu šampionátu?
Neradi bychom předbíhali události, uvidíme jak se celá sezóna bude vyvíjet , ale určitě je to jedna z velmi pravděpodobných variant , kdy určitě budeme klást velký důraz na účast v MEZ Mistrovství ČR..
Jaký materiál připravujete pro rok 2006?
Na základě dlouho trvajících jednání máme v současné době přislíbený motocykl Yamaha R1 2005 od renomované firmy . Jednání se chýlí k úspěšnému konci , takže někdy začátkem ledna by měl být k dispozici.
V případě vašich styků s renomovaným týmem Yamahy se jedná pouze o koupi materiálu, nebo hodláte spolupráci nějakým stylem rozšířit?
Určitě je našim cílem nejen samotný nákup materiálu , ale doufejme i další spolupráce s tímto teamem.
Jak proběhne zimní příprava jezdce i týmu? Plánujete nějaké testování v „teplých“ krajinách?
Zimní příprava je již v plném proudu a to jak u jezdce , tak i u teamu , kde se Jirka v současné době věnuje především zlepšení své fyzické kondice , takže volný čas tráví běháním a návštěvami posilovny a ve zbylém čase teoretickou přípravou zaměřenou na seznámení se s novými okruhy. Team je v plné organizační práci , tak aby bylo vše dokonale připraveno na náš úvodní podnik ve španělské Valencii. V průběhu ledna či února bychom měli odcestovat na úvodní neoficiální testování na některém ze španělských okruhů , kde bude prioritou dokonalé seznámení se s technikou a pochopitelně velký počet najetých kilometrů . Z toho by měla vyplynout i dokonalá souhra mezi jezdcem a teamem.
Kdy vás tedy bude moci vidět český fanoušek poprvé?
Pokud počasí dovolí, máme v plánu první testování na Masarykově okruhu někdy na přelomu března a dubna.
JIŘÍ DRAŽĎÁK - profil
Team : JENA Racing Team
Narozen: 23.6.1979
Národnost : česká
Bydliště: Vranov u Brna
Povolání: závodní jezdec
Výška : 178cm
Váha : 75kg
Jezdecký vzor: Valentino Rossi
Záliby : motocross, paraglading

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist