Colin Edwards před testy

Rozhovor s Colinem Edwardsem před zahájením letošního testovacího plánu

Jak probíhala vaše zimní dovolená? Kde jste byl a co jste dělal?
Vánoce jsem trávil doma v Taxasu s rodinou, poté jsme cestovali nahoru do Wyomingu, kde jsme byli v Jackson Hole. Sníh byl fantastický a já tam zůstal asi dvacet dní. Hodně jsem si užil snowboardingu a snowmobilingu.
Budete letos mezi závody a testy jezdit zpět do Ameriky, nebo budete trávit tuto dobu v Evropě, stejně jako v minulosti?
Nemyslím. Kalendář je letos tak odlišný, že mi to umožní mnohokrát cestovat zpět domů. Pokud by uprostřed sezóny nebyla Laguna Seca, asi bych opět zůstal v Itálii, stejně jako v loňském roce. Letos to však nebude potřeba. Po Le Mans a před Mugellem jsou dva víkendy a tak pravděpodobně odjedu za přáteli do Anglie, ale kromě toho budu bydlet pouze v obytném voze nebo doma v Americe.
Rok 2005 pro vás znamená návrat „domů“ k Yamaze. Jaký máte z tohoto opětovného sjednocení s Yamahou pocit a co je na tom nejlepší věc?
Je to opravdu nádherné, abych byl čestný, musím říci, že jsem nikdy nechtěl poprvé odejít. Je to již jedenáct let, ale mnoho věcí zůstalo stejných , proto se opravdu vracím rád domů. Nejlepší na všem je to, že Yamaha opravdu chtěla, abych se vrátil a závodil na jejím motocyklu. To mi dává opravdu dobrý pocit.
Jak vycházíte s vašim novým týmem? Adaptoval jste se snadno a rychle?
Tým je dobrá skupina chlapců a tak adaptace byla snadná. Již od svého působení v Mistrovství Světa Superbike jsem znal Davide Brivia a zbytek lidí jsem poznal velmi rychle. Pomáhá mi, že všichni mluví anglicky, všichni vypadají, že porozumí mému způsobu jak vysvětluji věci.
Minulý rok jste dvakrát testoval s M1. Jaké byly vaše první dojmy a co jste si na tom motocyklu oblíbil?
Moje první dojmy z M1 jsou opravdu dobré. Velmi rychle jsem na tom motocyklu dostal dobrý pocit. Pomohl mi Valentino, protože já mám dost podobný způsob v přípravě motocyklu. Nejlepší na všem je, že to probíhá tak dobře. Na motocyklu je fantastická rychlost v zatáčkách, a to je to, co přesně potřebuji.
Nyní jste před prvním testem roku, těšíte se na návrat k práci?
Opravdu jsem vzrušený návratem a zahájením sezóny, ve skutečnosti jsem letos vzrušený naprosto vším. Těším se na potenciál mého motocyklu, získám během testování informace a uvidím, kde letos můžu být.
Co jsou klíčové oblasti, na kterých by jste rád během tohoto testu pracoval? Máte nějaké určité cíle?
Opravdu ne. Uvidím jak to půjde. Potřebuji usilovně testovat a absolvoval nejvíce kol, co bude možné. Rád bych jezdil vyrovnaně. Myslím si, že cílem testu bude odvézt co nejvíce dobré práce.
V minulosti jste byl společně s Valentinem úspěšný, myslíte si, že jako jeho týmový kolega pocítíte mnoho tlaku?
Mnoho lidí mne o odpověď na tuto otázku žádá, ale já se na to takhle opravdu nedívám. Pro mě je to lepší, Valentino je mistr Světa a pracuje na vývoji stejného motocyklu, na jakém jezdím i já. Myslím si, že můžeme společně hodně pracovat. Jsme si velmi podobní a co pracuje dobře pro něj, pracuje obecně dobře i pro mne. Jdeme stejným směrem a to je základ pro dobrý tým.
Mnoho jiných týmů z roštu MotoGP testuje zde v Sepangu. Jste rád, že můžete porovnat svůj výkon již takto brzo se zbytkem pole MotoGP?
Myslím si, že je to dobré, bude to veselejší. Znamená to, že budu vědět kde jsem hned na začátku. Nicméně si myslím, že chlapci od Hondy budou jezdit na starých motocyklech, zatímco my již jezdíme na nových motocyklech specifikace 2005. Právě proto bude možná lepší ukázka naší situace až druhý test.
Co od vašeho partnerství s Yamahou očekáváte v takto ranné části sezóny? Jak rychle podle vás můžete být konkurenceschopný?
Doufám, že budu konkurenceschopný již zítra! Nebudu sedět a spoléhat na to, že někdy v pátém nebo šestém závodě bude konkurenceschopný. Přišel jsem sem vyhrát a doufám, že budu konkurenceschopný již od začátku.
Co si myslíte o zvýšení závodů na sedmnáct v letošní sezóně? Těšíte se na šanci závodit před domácími fanoušky v Laguna Sece?
Nový kalendář se mi líbí. Je více podobný starému kalendáři Mistrovství Světa Superbike, ovšem s více závody. Jsem Lagunou Seca již vzrušený, těším se, že budu opět závodit doma, na okruhu, na kterém jsem vyrostl. Tam jsou neuvěřitelní fanoušci, je tam mnoho lidí, mnoho Američanů, bude to naprosto úžasné!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist