První závod vyhrál Garcia, Salač nedokončil

První závod pohárové série Red Bull Rookies Cupu jeli mladí závodníci v sobotu odpoledne za příznivých povětrnostních podmínek a na suchém povrchu brněnského okruhu. Plný počet bodů si na konto připsal Marc Garcia, který na cílové rovince zvolil nejlepší strategii a závod vyhrál. Druhý projel cílem Aleix Viu a třetí Ayumu Sasaki. Koncovka byla nesmírně vyrovnaná o čemž svědčí rozdíl mezi prvním a čtvrtým jezdcem v cíli, který představuje pětačtyřicet tisícin. Český závodník Filip Salač první závod kvůli problémům s převodovkou nedokončil.

Krátce po startu vedl závodní pole finský jezdec Patrick Pulkkinen, druhý jel Marc Garcia, třetí Ayumu Sasaki, čtvrtý Aleix Viu a pátý Mattia Casadei. Do druhého kola už bylo pořadí jiné a závodní pole vedl Marc Garcia. Český jezdec Filip Salač startoval třináctý, ale po úvodním kole mu patřila sedmnáctá pozice. Ve druhém kole spadl, ale vrátil se zpátky do závodu na dvaadvacáté pozici. Důvodem pádu byly problémy s převodovkou a vyskakování rychlostních stupňů.

Po pěti kolech se na čele vytvořila skupina čtyř jezdců, kteří neustále sváděli souboje o pozice. Součástí této sestavy byl Aleix Viu, Marc Garcia, Raul Fernandez a Ayumu Sasaki. Pátý Kaito Toba vedl druhou skupinu a velmi rychle se mu dařilo umazávat z náskoku, který si první čtyři vytvořili. Filip Salač zůstával na dvaadvacáté pozici a na jezdce před sebou ztrácel přes čtyřicet sekund.

V osmém kole Filip Salač zamířil do boxů a závod pro něho skončil. Na špici bojoval Aleix Viu, Marc Garcia, Raul Fernandez a Japonec Sasaki. Za vedoucí skupinou už jeli na rozdíl pár desetin Fin Pulkkinen a Ital Casadei. V devátém kole už byla vedoucí skupina šestičlenná. Čtyři kola před cílem havaroval Kaito Toba a Patrick Pulkkinen.

Poslední kola byla natolik napínavá, že kvůli tomu dokonce posunuli začátek tiskové konference MotoGP a všichni koncovku sledovali na monitorech. Na cílovou rovinku najel hrozen pěti závodníku. Aleix Viu zvolil jinou stopu než jeho soupeři, kteří tam byli v kontaktu, a závod vyhrál. První čtyři dělily jen tisíciny, což je neuvěřitelně těsný dojezd závodu.

Druhý závod je na programu v neděli 21.srpna 2016 se startem v 15:30 hodin. V přímém přenosu lze klání sledovat na televizní stanici Nova Sport 1 nebo na Red Bull TV.

Red Bull Rookies Cup 2016 - Závod (1)
Sobota, 20.8.2016 - Brno, Česká republika

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist