První pole position získal Toba, Salač startuje šestnáctý

Velká cena Španělska v Jerezu je zároveň místem prvního podniku sezony pro mladé a talentované závodníky z Red Bull Rookies Cupu. V pátek mělo dvaadvacet jezdců na programu dva tréninky a kvalifikační bitvu o pozice na startu. První závod je na programu v sobotu v 16:30 hodin, druhé klání startuje v neděli v 15:30 hodin.

V prvním tréninku zajel nejrychleji patnáctiletý Raul Fernandez, když maximum na kolo nastavil časem 1'50,870 sekundy. Druhý v pořadí Aleix Viu byl pomalejší jen o 0,039 sekundy, třetí Walid Soppe ztratil na prvního Španěla dvě desetiny. Český závodník Filip Salač byl na úvod devatenáctý s časem 1'53,608 sekundy.

Také ve druhém tréninku byl nejrychlejším jezdcem Raul Fernandez, který svůj čas zlepšil na hodnotu 1'50,334 sekundy. Patnáctiletý Aleix Viu ztrácel 0,222 sekundy, třetí Japonec Kaito Toba byl o 0,284 sekundy pomalejší. Filip Salač zajel kolo za 1'53,616 sekundy, což stačilo na dvacátou pozici v pořadí.

Posledním bodem pátečního programu byla kvalifikace v níž jezdci svedli bitvu o pozice na startu prvních dvou závodů sezony. Po celý den suverénní Raul Fernandez v rozhodující chvíli zaváhal a nezískal ani první řadu, když se časem 1'50,364 sekundy kvalifikoval na čtvrtou pozici. Naopak překvapila dvojice japonských závodníků, kteří jako jediní překonali hranici minuty a padesáti sekund.

První pole position sezony tak vyhrál časem 1'49,906 sekundy šestnáctiletý Kaito Toba, který kvalifikaci uzavřel pádem, ale bez následků. Druhý do závodu odstartuje Ayumu Sasaki, jenž na krajana ztratil jen sedmatřicet tisícin. První řadu na startu uzavře Španěl Aleix Viu. Český jezdec Filip Salač v posledním měřeném kole nastavil 1'52,498 sekundy a do závodu odstartuje šestnáctý.

Red Bull Rookies Cup - Kvalifikace
Pátek, 22.dubna 2016 - Jerez, Španělsko
Startovní rošt - starting_grid JEREZ 2016.PDF

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist