Desátý ročník Red Bull Rookies Cupu bude s čtyřiadvaceti jezdci

V letošním roce nastoupí čtyřiadvacet mladých závodníků do jubilejního desátého ročníku pohárové soutěže Red Bull Rookies Cup. Cílem této série, která kopíruje evropské závodní víkendy MotoGP, je připravit a stejně tak představit týmům mistrovství světa talentované závodníky z celého světa. Pro ně je Rookies Cup nejschůdnější cestou do paddocku světového šampionátu, třebaže má nyní konkurenci v podobě juniorského mistrovství světa FIM CEV Moto3.

Na start letošního ročníku se postaví čtyřiadvacet jezdců z třinácti států světa a to včetně Japonska, Kolumbie, Finska, Spojených států, Ruska, Ukrajiny nebo České republiky. Vítěz loňského ročníku Bo Bendsneyder zamířil do mistrovství světa, kde pojede s týmem Akia Aja a týmovým kolegou mu bude další jezdec z prostředí Rookies Cupu, Jihoafričan Brad Binder.

Co se týče favoritů na celkové vítězství, tak to je v této fázi roku těžké předvídat, ale na vítězství v závodě by měl dosáhnout třeba loni třetí Japonec Ayumu Sasaki nebo Marc Garcia, jemuž se sezonu podařilo uzavřít s jedním vítězstvím na celkové čtvrté pozici. Velmi dobré výkony předváděl ve druhé polovině roku také Raul Fernandez, takže o favority určitě nouze nebude.

Mezi čtyřiadvacítkou talentů z celého světa nebude ani tentokrát chybět jezdec z České republiky. Premiéru v Rookies Cupu letos absolvuje Filip Salač, jenž si místo v pohárové soutěži vybojoval loni v říjnu, když do desátého ročníku postoupil z více jak stovky kandidátů. Salač má velký talent a uvidíme, jak zvládne tuto nesporně zajímavou šanci být viděn a to jak fanoušky v televizi, tak manažery závodních stájí mistrovství světa přímo na dráze.

Celkem je v letošní soupisce jedenáct nových tváří. Úspěšný byl ve svém předchozím počínání Kevin Orgis, patnáctiletý německý závodník, jemuž se v Moriwaki 250 Junior Cupu podařilo sedmkrát vyhrát a desetkrát slavit na stupních vítězů. Podobně si vedl Američan Sean Kelly, který na Siverstonu vyhrál závod KTM RC390 Cup World Final nebo Alexandre Juanes, vítěz posledního závodu CDF Promosport.

Desátý ročník Red Bull Rookies Cupu startuje předsezonním testem v Jerezu s termínem 1-2. a 4.dubna 2016. Na stejném místě pak koncem dubna jezdci pojedou dva úvodní závody seriálu. Celkem jich je v kalendáři třináct s tím, že na všech evropských okruzích jsou vždy po dvě klání až na Misano. Novinkou bude srpnový závodní víkend v Rakousku a hned po Spielbergu následují další dva závody v Brně. Sezona skončí koncem září ve španělské Aragonii.

Red Bull Rookies Cup 2016 - Seznam jezdců:

1 - # 4 - Patrik Pulkkinen - Finsko
2 - # 11 - Alexandre Juanes - Francie
3 - # 12 - Filip Salač - Česká republika
4 - # 13 - Walid Soppe - Nizozemsko
5 - # 14 - Matthias Meggle - Německo
6 - # 18 - Manuel González - Španělsko
7 - # 19 - Rufino Florido - Španělsko
8 - # 20 - Omar Bonoli - Itálie
9 - # 21 - Victor Steeman - Nizozemsko
10 - # 22 - Mykyta Kalinin - Ukrajina
11 - # 23 - Raúl Fernández - Španělsko
12 - # 27 - Mattia Casadei - Itálie
13 - # 36 - Sander Kroeze - Nizozemsko
14 - # 40 - Sean Kelly - USA
15 - # 41 - Marc Garcia - Španělsko
16 - # 43 - Steward Garcia - Kolumbie
17 - # 44 - Kevin Orgis - Německo
18 - # 67 - Kaito Toba - Japonsko
19 - # 69 - Rory Skinner - Velká Británie
20 - # 71 - Ayumu Sasaki - Japonsko
21 - # 76 - Makar Yurchenko - Rusko
22 - # 79 - Ai Ogura - Japonsko
23 - # 81 - Aleix Viu - Španělsko
24 - # 89 - Kevin Zannoni - Itálie

Red Bull Rookies Cup - Kalendář závodů 2016:

Závod 1/2 – Jerez – Španělsko – 23/24.dubna
Závod 3/4 – Assen – Nizozemsko – 25/26.června
Závod 5/6 – Sachsenring – Německo – 16/17.července
Závod 7/8 – Spielberg – Rakousko – 13/14.srpna
Závod 9/10 – Brno – Česká republika – 20/21.srpna
Závod 11 – Misano – Itálie – 10.září
Závod 12/13 – Aragón – Španělsko – 24/25.září

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist