Překvapivým vítězem Rakušan Trautmann

Lukas Trautmann porazil Stefana Manziho o pouhých 0.003 sekundy a bylo to tak nejtěsnější vítězství v šestileté historii Red Bull Rookies MotoGP Cupu. Sobotní vítěz Scott Deroue dojel třetí před lídrem šampionátu Florianem Altem. Náš Karel Hanika se ve "spurtu" vedoucí skupiny neprosadil a skončil devátý.

Ve velmi dramatickém závodě se rozhodlo až v posledním kole, kdy vedoucí desetičlennou skupinu dělilo v cíli pouhých 1,166 sekundy. Nakonec vyhrál Rakušan Lukas Trautmann, český jezdec Karel Hanika musel v samém závěru zabrzdit a skončil až 9....

Ačkoliv závodní odpoledne při Grand Prix Německa začalo změnou počasí a prudkým přechodným lijákem, tak Rookies nastoupili ke svému druhému závodu za slunce. Jistě, na trati zůstalo sice pár mokrých míst, ale jinak byl celý povrch okruhu Sachsenring suchý.
Do závodu nejlépe odstartoval Scott Deroue, ovšem další trojice jezdců ve složení Willi Albert, Karel Hanika a Kyle Ryde s ním začala okamžitě bojovat o první místo. Z dalších favoritů jel Philipp Öttl devátý a lídr Rookies šampionátu Florian Alt jedenáctý. Do boje o první místo se brzy zapojil i Belgičan Livio Loi.

Ve třetím kole odstavil svou KTM kvůli defektu Öttl a do absolutní špice závodu na 19 kol se probojoval Rakušan Lukas Trautmann. Zároveň se Alt usadil na špici skupiny pronásledovatelů a po několika okruzích se ze dvou vedoucích skupin stala jedna obrovská, ve které jelo 13 jezdců. Nezřídka tak byli v zatáčce vidět hned tři jezdci vedle sebe, ačkoliv se tam normálně vměstná vždy pouze jeden.
V předposledním kole začal závěrečný spurt Alt, za ním byli Trautmann, Albert a Loi. Ve stejný okamžik spadl přes přední kolo Albert. Do boje o absolutní špici závodu se zamíchal i náš Hanika, ale: "Start jsem měl suprový, potom jsem se držel pořád ve špici, a do posledního kola jsem najížděl dokonce jako první, ale ve výjezdu na rovinku z kopce přede mnou někdo nepochopitelně zabrzdil, já musel jít taky na brzdy a předjelo mě naráz 5 soupeřů. Je to velká škoda!", řekl našemu serveru Karel Hanika. 
Rakušan Lukas Trautmann porazil Itala Stefana Manziho o pouhých 0.003 sekundy a bylo to tak nejtěsnější vítězství v šestileté historii Red Bull Rookies MotoGP Cupu. Sobotní vítěz Nizozemec Scott Deroue (+0.472 sekundy) dojel třetí před lídrem šampionátu Němcem Florianem Altem (+0.633). Top-5 dokompletoval Španěl Marcos Ramirez (+0.727) a za ním následovali šestý Portugalec Ivo Lopes (+0.870), sedmý Belgičan Livio Loi (+0.971), osmý Španěl Jorge Martin (+01.083), jako devátý náš Karel Hanika (+1.108) a Top-10 uzavřel Brit Bradley Ray (+1.1166).
V šampionátu vede po 10 odjetých závodech Florian Alt se ziskem 157 bodů. Druhý je Deroue (148), třetí Öttl (134), čtvrtý Ramirez (97), a Top-5 kompletuje Lopes (90), za kterým je jako šestý Karel Hanika (87).

Nyní čekají Rookies dlouhé prázdniny, neboť dalším závodem je až v sobotu 25. srpna naše Brno, které má tradičně na programu dva závody, tedy i nedělní 26. srpna. V září se jede 15.9. italské Misano a celý Red Bull Rookies Cup 2012 bude zakončen dvěma finálovými závody v Aragónu 29. a 30. září.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist