WSBK Sugo - závod

Na okruhu Sugo se dnes ráno rozhodlo o vítězích japonského kola nejen superbiků, ale také supersportů.

World Superbike - 1. závod
V prvním závodě Mistrovství Světa Superbike na okruhu Sugo v Japonsku zvítězil po přesvědčivém výkonu vedoucí muž celkového pořadí šampionátu Neil Hodgson (37:57,829) na továrním stroji Ducati 999 F03. Druhé místo obsadil vítěz včerejšího Superpole Régis Laconi (38:04,996) a třetí mladý James Toseland (38:12,682).
Drama závodu proběhlo již na samém začátku, kdy po kontaktu Troye Corsera a Ivana Clementiho havarovali nejen tito dva jezdci, ale také Pierfrancesco Chili a Chris Walker. Kromě této čtveřice na chybu Clementiho (podle mě) doplatili také Gregório Lavilla a Hitoyasu Izutsu, kteří museli vyjet z dráhy a ztratili tak šanci na umístnění mezi nejlepšími, přesto předvedli nádherný závod v jehož cíli skončili na fantastických místech hned za čtvrtým Rubenem Xausem. Jejich pořadí bylo - pátý Lavilla a šestý Izutsu.
Sedmé místo dále patřilo zkušenému Lucio Pedercinimu, osmé domácímu Atsushi Watanabemu, který měl dobrý start, jel ve vedoucí skupině, ale po dvou chybách v brždění do zatáček propadl do hlouby startovního pole. Dále dojel do cíle devátý James Haydon na Foggyho motocyklu a desítku nejlepších uzavřel za Haydonem Juan Bautista Borja na privátní Ducati 998 RS.
Pro body si tentokrát dojeli všichni jezdci, kteří dokončili závod a tak pořadí od jedenáctého místa bylo následující - Mauro Sanchini, Giovani Bussei, Marco Borciani, Kenichiro Nakamura a patnáctý Steve Martin.
Následky havárie v první zatáčce odnesl nejhůře Chris Walker - první zprávy hovoří o zlomené nějaké kůstce v nártu levé nohy (či někde okolo prstů na noze).
World Superbike - 2. závod
Druhý závod se stal stejně jako ten první kořistí letošní superbikové jedničky Neila Hodgsona (37:56,499). Ve druhém závodě měl Neil však složitější úlohu, když skoro celý závod měl na svém zadním kole nalepenou litrovou Suzuki Gregorio Lavilli, na kterého se ještě pokoušel dotírat Pierfrancesco Chili. Nakonec tedy Hodgson své šesté letošní první místo uhájil před druhým Gregorio Lavillou (+0,818) a třetím Pierfrancesco Chilim (+1,470).
O čtvrté místo sváděli celý závod souboj Ruben Xaus a James Toseland, nakonec byl v tomto souboji úspěšnější španělský pilot. Šesté místo obsadil Hitoyasu Izutsu, který naopak celý závod sváděl souboj s francouzským jezdcem Régisem Laconim, jenž sice startoval z Pole Position, ale doslova školácká chyba při startovním manévru ho odsunula v nájezdu do první zatáčky někam do pozice okolo pátého místa odzadu.
Osmé místo patřilo ve druhém závodě italskému jezdci Ivanu Clementimu, deváté místo obsadil Juan Bautista Borja a desáté Mauro Sanchini. Pro zbylé body si dojeli Bussei, Corser, Borciani, Nakamura a Tortoroglio, který svým patnáctým místem opět uzavřel celé pole jezdců, kteří viděli cílovou šachovnici.
Smolařem těchto závodů byl zřejmě asi Chris Walker, který si do japonského Suga přijel pouze pro pád v kvalifikaci, dva pády ve dvou nedělních závodech a pro zraněnou nohu, která mu nyní může zkomplikovat další snažení ve WSBK.
V celkovém pořadí třídy Superbike samozřejmě i nadále vede bezkonkurenčně Neil Hodgson (150), který zvítězil prozatím ve všech letošních závodech. Druhý je i nadále jeho týmový kolega Ruben Xaus (106), ale mezera mezi oběma jezdci se po Japonsku dost zvětšila - již 44 bodů. Třetí místo v celkovém pořadí šampionátu drží Gregorio Lavilla (75) před čtvrtým Jamesem Toselandem (67) a pátým Régisem Laconim (63).
World Supersport
Malé zaváhání při startu a následná stíhačka za vedoucím Kiyonarim vedla největšího favorita závodu, domácího Katsuaki Fujiwaru až k pádu a tím k minimu šancí na úspěch.
V závodě třídy Supersport zvítězil německý jezdec Christian Kellner (39:19,896), který se celý závod držel za vedoucím Ryuichi Kiyonarim, aby na něj na konci posledního kola úspěšně zaútočil a v závodě zvítězil. Druhý dojel přesto spokojený Kiyonari (39:20,139) a na třetím místě závod dokončil Stéphane Chambon (39:23,088) na tovární Suzuki GSX-R600.
Čtvrté místo dnes patřilo vycházející japonské hvězdě Tekkyu Kayovi, který na motocyklu třídy Supersport startoval popvé v kariéře. Páté místo bral Chri Vermeulen, šesté jeho týmový kolega a krajan Karl Muggeridge, sedmé další Australan Broc Parkes, osmé Jürgen Van Den Goorbergh, deváté Pere Riba a desítku nejlepších uzavřel Alessio Corradi. Na dalších bodovaných místech se umístnili Christophe Cogan, Werner Daemen, Simone Sanna, Gianluca Nanelli a zklamaný domácí favorit Katsuaki Fujiwara jenž si po chybě dojel pro jeden bod za 15. místo.
V čele celkového pořadí šampionátu se usadil Chris Vermeulen (56 bodů) před Fujiwarou (46), Kellnerem (37), vd Goorberghem (31) a Chambonem (29).
Závody WSBK a WSS pokračují 18. 5. 2003 na okruhu Monza, kde se již představí také třída Superstock a Superside.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist