WSBK - Monza

Na okruhu Monza se včera konalo čtvrté kolo světových superbiků společně se všemi doprovodnými závody.

Superbike - 1. závod
Vítězem prvního závodu třídy Superbike se po místy jednoznačném vedení stal Neil Hodgson (32:38,264), který na další pozice odsunul druhého Régise Laconiho (+0,352) a třetího Gregorio Lavillu (+0,389). Čtvrtou pozici získal mladý James Toseland (+0,396) jenž se o pozici na stupních pro vítěze rval až do posledních chvil.
Pátý dokončil závod Pierfrancesco Chili, který ztratil šanci na pódium až v posledním kole při předjíždění Lorenza Mauriho o jedno kolo. Mauri se neuvěřitelně nejrychlejším jezdcům namotal a nehodlal za žádnou cenu uhnout. Doslova sprostě se mezi ně vtlačil do ideální stopy na což doplatil především Chili, který to také Maurimu poklepáním na hlavu dal zřetelně vědět.
Již s velkou ztrátou dokončil závod na šestém místě Chris Walker před sedmým Rubenem Xausem jenž již v prvním kole řešil problém s vyjetím mimo trať kdy následně propadl na poslední místo s velkou ztrátou na předposledního. Osmé místo si solidní jízdou zajistil Marco Borciani před devátým Steve Martinem a desátým Lucio Pedercinim.
Superbike - 2. závod
Druhý závod byl ve znamení souboje skupiny jezdců, ze které se později stala trojice aby jí ještě později doplnil Chili na čtveřici. Závěr závodu byl nakonec ve znamení dvou dvojic, které se utkaly o pozice na stupních vítězů. Již pro své letošní osmé vítězství si dojel Neil Hodgson (32:41,366), kterému tak k vyrovnání rekordu Colina Edwardse chybí již pouze jedno vítězství a pokud tedy získá Hodgson v Oscherslebenu další double - stane se prvním jezdcem historie WSBK, který dokázal zvítězit v deseti závodech v řadě po sobě. Druhý byl ve druhém závodě Gregorio Lavilla (+0,044) jenž tovární stroj Suzuki GSX-R přivedl opět na pódiové umístnění. Třetí místo patřilo spokojenému Pierfrancesco Chilimu (+0,657) jenž na čtvrtou pozici odsunul Régise Laconiho (+0,998).
Pátou pozici vybojoval James Toseland před svým týmovým kolegou Chrisem Walkerem. Sedmou pozici naopak vybojoval Steve Martin před Marco Borcianim a Vittorio Iannuzzem, který v tomto závodě pilotoval druhý tovární stroj Suzuki GSX-R1000. Desítku nejlepších uzavřel Lucio Pedercini.
V čele celkového pořadí je samozřejmě Neil Hodgson s plným bodovým ohodnocením (200 bodů) a o 85 bodů před svým týmovým kolegou Rubenem Xausem (115) jenž ve druhém závodě na Monze vyšel naprázdno po havárii při souboji s Jamesem Toselandem. Třetí pozice celkového hodnocení patří Gregorio Lavillovi (111) před čtvrtým Laconim (96) a pátým Toselandem (91).
Supersport
Vítězem ostře sledované třídy se stal australský jezdec týmu Ten Kate Honda Chris Vermeulen (30:16,092) jenž si proměnil závod v takřka sólovou jízdu. Slovo takřka vkládám, protože první tři kola jel s Vermeulenem i jeho týmový kolega Karl Muggeridge - vítěz kvalifikace, který však již po čtyřech kolech zajel s poruchou svého továrního stroje Honda CBR 600RR do boxu svého týmu.
Po počátečním souboji dokončil také osamoceně závod i druhý jezdec pořadí závodu Jürgen vd Goorbergh (+9,120). Práci s psychologem proměnil ve třetí místo britský jezdec Iain MacPherson (+12,236), který na čtvrtou pozici o pouhých 0,015 sekundy odsunul Stephana Chambona. Pátý dokončil závod zlepšující se Fabien Foret před překvapením v podobě Sébastiena Charpentiera z týmu Klaffi Honda.
Sedmé místo obsadil vítěz posledního klání na okruhu Sugo - německý jezdec Christian Kellner před domácím Alessio Corradim a druhým továrním jezdcem Kawasaki Pere Ribou. Desítku nejlepších doplnil Katsuaki Fojiwara jenž tak ztratil těsný kontakt na vedoucího jezdce celkového pořadí šampionátu.
V tomto celkovém pořadí i nadále vede Australan Chris Vermeulen (81 bodů) před Fujiwarou (52) a vd Goorberghem (51). Čtvrtý je Kellner (46) a pátý Chambon (42).
Superstock
Závod evropského šampionátu "štoků" se stal kořistí domácích Italů, když jako první protnul cílovou čáru Michel Fabrizio před druhým Ilario Dionisim, třetím Lorenzo Lanzim a čtvrtým Lorenso Alfonsim. Až páté místo patřilo zahraničnímu účastníku tohoto klání, kterým se stal Španěl Enrique Rocamora Ros.
Našim jezdcům se opět moc nedařilo, když Tomáš Mikšovský dokončil sice závod na celkem solidním 19. místě, ale Matěj Smrž skončil svou pouť po okruhu Monza již v prvním kole závodu.
V celkovém pořadí šampionátu o korunu evropského mistra litrových motocyklů vede Lorenzo Lanzi (41 bodů) před Dionisim (33) a Rocamorou (31). Naši jezdci doposud nebodovali. Další kolo WSBK je na programu za čtrnáct dnů kdy se jezdci sejdou na východoněmeckém okruhu Oschersleben.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist