WSBK Brands Hatch - neděle

Shane Byrne, jezdec na divokou kartu slavil double v závodech třídy Superbike, Jiří Mrkývka dvakrát zastavil pro poruchu stroje.

European Superstock:
Jako první se na start svého závodu postavili jezdci třídy Superstock včetně našich Matěje Smrže a Tomáše Mikšovského. V závodě na 15 kol byl nejrychlejší domácí jezdec James Ellison (22:55,008) před svým krajanem Luke Quingleym (+0,157). Třetí místo obsadil Michel Fabrizio který také nyní vede celkové hodnocení šampionátu, když má na svém kontě 91 bodů a tedy o čtyři více než druhý Lorenzo Lanzi (87).
Z našich zástupců se v tomto závodě nejlépe dařilo Matějovi Smržovi, který dokončil závod na 23. místě. Hned na dalším místě dojel necelých šest sekund za Smržem Tomáš Mikšovský.
World Superbike - 1. závod:
Po závodě Superstocků přišly na řadu jezdci nejsledovanější třídy dne, tedy jezdci třídy Superbike. V prvním závodě této třídy slavil jeden ze svých největších úspěchů kariéry domácí Shane Byrne, který v závodě zvítězil (36:25,400) a ještě dokázal druhému Neilu Hodgsonovi nadělit víc jak pět sekund (5,799). Třetí místo obsadil další domácí jezdec Chris Walker (5,918).
Pro čtvrté místo si dojel Régis Laconi před pátým Seanam Emmettem, šestým, Jamesem Toselandem, sedmým Gregorio Lavillou a osmým Michaelem Rutterem. Desítku nejlepších doplnili Pierfrancesco Chili a Yukio Kagayama.
Náš Jiří Mrkývka skončil pro poruchu stroje již po třetím kole.
Vítězství Byrneho znamenalo také dalších 25 bodů do hodnocení výrobců, kde po tomto závodě již nemůže být továrna Ducati předstižená a s velkým předstihem si zajistila titul v tomto hodnocení.
World Supersport:
Dalším závodem byla třída světových šestistovek, kde dominoval na továrním stroji Suzuki GSX-R600 francouzský jezdec Stéphane Chambon (31:28,121) před Holanďanem Jürgenem vd Goorberghem (+7,045) a svým krajanem Sebastienem Charpentierem (+7,310).
Pro čtvrté místo ve sledovaném závodě si dojel Karl Muggeridge před loňským světovým šampiónem Fabienem Foretem. Šestý skončil vedoucí muž šampionátu toho letošního, tedy Chris Vermeulen z Austrálie. Sedmou pozici vybojoval Christian Kellner před osmým Jörgem Teuchertem a devátým Katsuaki Fujiwarou. Desítku nejúspěšnějších uzavřel italský jezdec Alessio Corradi.
Celkové pořadí vede i nadále Chris Vermeulen (141), na kterého trochu snížil odstup dnes druhý Goorbergh (104). Třetím mužem šampionátu je Katsuaki Fujiwara (103).
World Superbike - 2. závod:
Závěr dne obstarali opět motocykly třídy Superbike, ve kterých se po vítězství ve druhém závodě radoval z double Shane Byrne (36:25,639), kterému však tentokrát šlapal na paty John Reynolds (0,539) jenž si nakonec připsal druhé místo. Třetí v tomto závěrečném závodě dojel James Toseland (+2,891), který tak opět doplnil pódium na trojici domácích jezdců.
Čtvrtým místem se mohl pyšnit Ruben Xaus, jenž tak dokázal na domácím okruhu porazit svého největšího rivala Neila Hodgsona, který dojel sekundu za Xausem. Šestý skončil Gregorio Lavilla před sedmým Pierfrancesco Chilim a osmým Régisem Laconim. Devátou pozici vybojoval Yukio Kagayama a desátou Leon Haslam.
Náš Jiří Mrkývka opět cíl závodu neviděl, když ho porucha tentokrát zastavila po devíti kolech.
Na čele šampionátu třídy Superbike je nadále neohroženě Neil Hodgson (386), který si díky odstoupení Xause v prvním závodě opět zvýšil svůj náskok. Jeho odstup od druhého Xause (246) nyní činí již 140 bodů a tak při dalším podniku se již může rozhodnout o letošním Mistru Světa. Hodgsonovi bude stačit k titulu již pouze jedno šesté místo (má na to šest pokusů). Třetím mužem šampionátu je James Toseland (227), který již ztratil i teoretickou šanci na světový titul. Čtvrté místo stále drží Régis Laconi (již od Monzy) s 208. body a pátý je Gregorio Lavilla (185).
Šampionát WSBK má nyní delší přestávku, jezdci se sejdou k dalším závodům až 7. září na holandském, kultovním okruhu Assen. Aktuální výsledky z Brands Hatch naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist