WSBK Assen - 1. kvalifikace

V dramatické koncovce kvalifikace třídy Superbike byl nejrychlejší Gregorio Lavilla na továrním stroji Suzuki GSX-R1000.

World Superbike
V přerušené kvalifikaci, kdy necelé čtyři minuty před koncem ošklivě havaroval rakouský jezdec Karl Truchsess a musel být transportován do nemocnice (stejně jako Iannuzzo), zvítězil španělský jezdec Gregorio Lavilla (2:02,603), který dokázal nejlépe zužitkovat čas po znovuzrestartování kvalifikace. Jako druhý se dnes umístnil britský pilot Chris Walker (+0,199, jenž nejen jako vítězný Lavilla, ale i jako mnoho dalších jezdců dokázal využít čas na absolvování jednoho měřeného kola po rozsvícení zelených světel necelé čtyři minuty před koncem kvalifikace (zlepšilo se například devět jezdců z první desítky).
Vedoucí jezdec šampionátu Neil Hodgson se dnes umístnil na třetím místě (0,231), když na čtvrté místo odsunul nestárnoucího Pierfrancesca Chiliho (0,509). Páté místo obsadil Ruben Xaus před šestým Ivanem Clementim, sedmým Régisem Laconim a osmým Jamesem Toselandem, jenž jako jediný z první desítky nezlepšil svůj čas během posledního kola, které však tento jezdec ani neabsolvoval, když po restartu kvalifikace již nevyjel. Desítku nejlepších doplnili devátý Leon Haslam a desátý John Reynolds.
Náš Jiří Mrkývka tradičně absolvoval v první kvalifikaci malé množství kol (pouze deset), když méně kol zajel pouze Vittorio Iannuzzo (5 kol), který však po svých pěti kolech havaroval a dále do kvalifikace nezasáhl. Mrkva během těchto deseti kol zajel čas 2:09,194 (+6,591) což není pouze 25. místo v kvalifikaci, ale i naprostá jistota nedělního závodu.
World Supersport
To, že slova z týmu Ten Kate Honda o zisku prvních dvou míst v nedělním závodě nebyla pouze planě vypuštěná věta z úst členů týmu, přesvědčili jezdci Chris Vermeulen a Karl Muggeridge v první kvalifikaci, když prvně jmenovaný s časem 2:05,736 zvítězil (nový rekord okruhu) a druhý jmenovaný se ztrátou 0,185 sekundy dokončil kvalifikaci ihned za ním.
Na třetím místě se poté umístnil Sébastien Charpentier před domácím Jürgenem vd Goorberghem a Katsuaki Fujiwarou. Šestá pozice patřila Stéphane Chambonovi, sedmá Barry Venemanovi a osmá Iainu MacPhersonovi. Desítku nejlepších doplnil Alessio Corradi a Simone Sanna.
European Superstock
Lorenzo Lanzi na stroji Ducati 999S se radoval z vítězství v první kvalifikaci třídy Superstock, když na druhé místo odsunul Bernata Martineze a na třetí Michele Fabrizia. Čtvrtý skončil Ilario Dionisi pře pátým Lorenzo Alfonsim, šestým Williamem de Angelisem, sedmým Gianluca Vizziellem, osmým Riccardo Chiarellem, devátým Alessandro Brannettim a desátým Alexem Martinezem.
Z dvojice českých reprezentantů byl lepší na dvacátém místě Matěj Smrž, když Tomáš Mikšovský skončil na 26. Pozici.
World Superside
Po pátečních kvalifikacích je na prvním místě britská posádka Webster-Woodhead, která opět zvítězila v obou částech dnešní kvalifikace. Na druhém místě se prozatím drží jejich krajané Abbott-Biggs, kteří na třetí místo odsunuli po první části druhou posádku Steinhausen-Hopkinson. Čtvrté místo získala dvojice Hanks-Biggs a páté Van Gils-Van Gils.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist