Tamada o předjížděcím manévru

Makoto Tamada se vyjádřil k problémovému incidentu, po kterém byl diskvalifikovaný ze závodu MotoGP v Motegi.

Japonský jezdec Makoto Tamada skončil v závodě na třetím místě, ale po vyhlášení vítězů a tiskové konferenci se dozvěděl krutou zprávu, která ho odsunula z pódiového umístnění až na absolutní konec výsledkové listiny, když u jeho jména nyní figuruje slovo - diskvalifikace.
Tamada v posledním kole předjížděl Sete Gibernaua a při tom do něj strčil. Gibernau jako následek tohoto kontaktu absolvoval výlet do ochranné zóny okruhu a tím i ztrátu pódia. Viníkem incidentu byl správně posouzen Makoto Tamada, který byl za to diskvalifikovaný pro nebezpečnou jízdu během předjíždění soupeře.
"V některých částech okruhu jsem byl rychlejší než Gibernau a v jiných byl naopak rychlejší on," komentuje celou situaci japonský jezdec Makoto Tamada. "Vypadalo to, že mám vše co potřebuji k boji o třetí místo. První příležitost byla v zatáčce S-bend. Předjel jsem ho, ale Sete mě dokázal předjet ihned zpět. Znamenalo to, že poslední šance je při brždění do 90-stupňové, pravotočivé zatáčky před druhým podjezdem. Byla to bitva inteligence, kdo půjde později na brzdy. Vím co si při brždění mohu dovolit a také věřím mé přední pneumatice. Rozhodl jsem se rozdat všechny karty, které jsem měl. Když jsem viděl, že jsem na vnitřní straně, polovinu délky před Seteho motocyklem, začal jsem zatáčet. Omlouvám se Setemu za tento zákrok, i když uvážím, že je to normální závodní manévr. Jsem diskvalifikací hodně rozrušený, je to krutý trest."
O diskvalifikaci prohovořil také sportovní ředitel Tamadova týmu pan Gianluca Montiron, který stejně jako Tamada označil diskvalifikaci za příliš tvrdou a krutou. "Bylo přece jasné, že Tamada neměl žádný úmysl brzdit Sete Gibernaua ani ho vyřadit ze závodu. Byl to normální závodní manévr. Protestujeme a věříme, že náš protest bude vyslyšen. Rád bych poděkoval Hondě a Bridgestonu za jejich ohromnou práci, která nás běhen tohoto víkendu učinila konkurenceschopnými. Byl to jeden z nejlepších a nejkrásnějších závodů, které jsem kdy sledoval." Po vydání této tiskové zprávy: Protest týmu Pramac Honda byl zamítnut a Tamadův trest potvrzen.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist