Takuma Aoki jede opět závody automobilů

Před 12 roky těžce zraněný japonský jezdec Takuma Aoki jede opět závody, tentokráte automobilové.

Před 12 roky se při neoficiálním testu motocyklu Honda NSR500 na jedné japonské trati těžce zranil Takuma Aoki, tovární jezdec HRC. Po tomto zranění T. Aoki ochrnul. Nyní chce opět závodit a sice s automobilem Honda v seriálu "Super Endurance", tedy velmi prestižního japonského šampionátu.  


Takuma Aoki, prostřední z bratrů Aokiových - Haruchiky a Nobuatsu, a dle mínění expertů nejvíce talentovaný, už absolvoval automobilové závody jako třeba Rally Raid či Dakar.
 
Ve své - bohužel hodně krátké - motocyklové kariéře skončil Takuma Aoki hned při své první kompetní sezóně MS královské kubatury jako 5., když jel tehdy 1997 tovární dvouválec HRC o objemu 500 ccm. 

"Opuštěný" tovární dvouválec potom dostal k dispozici Manuel "Sete" Gibernau. Ten měl ve své kariéře opravdu štěstí z neštěstí druhých, po tragické smrti Daijira Katoha (Suzuka 2003) to byl opět Gibernau, kdo mohl jezdit jeho "továrnu".

Ale nazpět k Takumovi: Ten předtím startoval také s  wild card 1996 v Sugu - MS superbiků a získal i dva tituly "All Japan Superbike" (1995, 1996).

Navíc se T. Aoki zasloužil o to, že při Grand Japonska v Suzuce 1995 stáli všichni tři bratři Aokiové na stupních vítězů - Haruchika vyhrál stopětadvacítky, Nobuatsu skončil druhý ve dvěstěpadesátkách a Takuma s "wild card" třetí v půllitrech - tedy historická událost, která zřejmě už nebude dlouho překonaná.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist