Solidní Hayden na mokru

Ač je o amerických jezdcích známé, že neumějí na vodě (až na výjimky), dosáhl dnes Nicky Hayden solidních časů právě při mokrém asfaltu.

Já osobně jsem by zvědavý na výkon mého nejoblíbenějšího jezdce Nickyho Haydena jehož kariéru sleduji od jeho prvních startu v šampionátu AMA Pro Racing třídy Supersport. Nicky celou svou kariéru jezdil na supersportových nebo superbikových motocyklech a tak přestup na konci loňské sezóny, ve které se stal Mistrem USA třídy Superbike, znamená pro něj nové učení jízdy na prototypových motocyklech. Včerejší kvalifikaci nezvládl takticky, když nestihl v tu správnou dobu nasadit ty správné pneumatiky. Přidal se k tomu i jeho ranní pád a tak do závodu odstartuje až ze šesté řady, když mu v součtu kvalifikačních časů patří 23. místo.
"Byl to doposud pěkně divný víkend", říká Nicky na své dosavadní působení. "Ani jeden trénink nebyl stejný, Bylo mokro, bylo sucho a pak všechno mezi tím a já k tomu měl pád na čtvrtý rychlostní stupeň", doplňuje kentucký jezdec jenž během předsezónního testování přijal každou příležitost zkoušet stroj Honda RC 211V na mokrém asfaltu. Jak jistě víte, američtí jezdci (až na výjimky) neumějí jezdit na vodě. Pokud se někdo zeptá proč, vždy dostane stejnou odpověď - u nás moc neprší. Ano, závody AMA Pro Racing se jezdí na okruzích v takových částech států, kde opravdu moc kapek vody nespadne a proto americkým jezdcům chybí především trénink na mokrém asfaltu.
Již jsem naznačil, že Hayden nelenil a využil každé příležitosti seznámení na stroji Honda RC 211V s vodu. Proto mě nepřekvapuje jeho solidní umístnění v dnešním mokrém ranním tréninku (9. místo) doplněné jedenáctou pozicí v mokré kvalifikaci. "Dnes ráno bylo vlastně všechno moc dobré, motocykl byl v dešti celkem stabilní a já udělal několik dobrých časů na kolo", vzpomíná Hayden na ranní volný trénink.
Nyní se však již soustředí na samotný závod. "Ještě máme zahřívací trénink a je naděje, že bude sucho. Až zazvoní zvon [odstartuje závod] musím se jen pokusit dobře odstartovat."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist